
Πόσο εύκολο είναι να γίνει περιζήτητο ένα από τα πιο πρακτικά πιάτα της Ελλάδας, το «φαγητό που ετοιμάζει η Ελληνίδα μητέρα για να φροντίσει ολόκληρη την οικογένεια», το ταπεινό, αλλά εξόχως νόστιμο παστίτσιο;
Ο Αναστάσιος Μυτιληναίος, ο οποίος διατηρεί δικό του εστιατόριο στη Νέα Υόρκη, εξηγεί στο «Πρακτορείο 104,9
Γεύση Ελλάδας με προδιαγραφές ΗΠΑ
Η ιστορία του Έλληνα σεφ, που το τελευταίο διάστημα έχει κάνει viral στα κοινωνικά δίκτυα με εικόνες και βίντεο προετοιμασίας του πιάτου που προσφέρει στο εστιατόριό του να διαχέονται στις ηλεκτρονικές συσκευές, είναι μια ιστορία επιτυχίας με πυρήνα το φαγητό «που φέρνει όλους τους ανθρώπους πιο κοντά».
«Για να είμαι ειλικρινής, εμείς κάνουμε αυτό που πάντα κάναμε, τώρα έχουμε μια πιο έντονη έκθεση, ειδικά από κανάλια όπως τα social media, είτε το Facebook, είτε το Instagram, ο κόσμος μας δίνει σημασία ιδιαίτερη και νομίζω πως ο πραγματικός λόγος που γίνεται αυτό είναι το μέγεθος (σ.σ της μερίδας που σερβίρεται στους πελάτες). Είναι ένα ψηλό, υπερμεγέθες κομμάτι, όπως το έκανε πάντα η μητέρα μου», εξηγεί ο κ. Μυτιληναίος, ενώ περιγράφει πως οι πελάτες και τα ΜΜΕ ενθουσιάζονται και με τον τρόπο παρασκευής της μερίδας, που ζυγίζει «περίπου μιάμιση με δύο λίβρες το κομμάτι!».
Το ξεκίνημα, που οδήγησε στη δημιουργία του χώρου, έγινε όταν στην οικογένεια του κ. Μυτιληναίου άρχισαν να βλέπουν «την ανάγκη που είχε η γειτονιά για κάτι τέτοιο, ένα ελληνικό εστιατόριο, καθώς είναι μια τεράστια ελληνική κοινότητα αυτή που κατοικεί και σήμερα στο Queens της Νέας Υόρκης», εξηγεί ο νεαρός Έλληνας ιδιοκτήτης.
«Σήμερα είναι το μόνο σημείο στη γενική περιοχή της Νέας Υόρκης, στο οποίο μπορεί κανείς να πάει για να φάει ελληνικό φαγητό.
Ανάμεσα στη μετακίνηση, την κυκλοφορία, χρειάζεται μία ώρα για να έρθει κανείς, μία για να επιστρέψει, το εστιατόριό μας είναι το μόνο σημείο στο οποίο έρχονται (σ.σ, οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης) για ελληνικό φαγητό» εξηγεί.
Η Αμερική αναζητεί ποιοτικό φαγητό και γεύσεις
«Το φαγητό που ζεσταίνεις στα μικροκύματα ήταν κάτι που ήθελαν οι Αμερικανοί και οι Νεοϋορκέζοι πριν από πολλά χρόνια, σήμερα είναι διαφορετικά. Ο κόσμος πιστεύω πως είναι πολύ πιο ενημερωμένος για ό,τι βάζει στο σώμα του, κάτι που είναι καταπληκτικό αφού θέλουν να έχουν πολύ καλύτερη υγεία», εξηγεί ο κ. Μυτιληναίος και μοιράζεται μαζί μας κάποιες από τις εικόνες που συνθέτουν την καθημερινότητα ενός Έλληνα που εργάζεται στον πολύ απαιτητικό τομέα της εστίασης στις ΗΠΑ.
«Η δουλειά που κάνω είναι κάτι που δεν είχα ονειρευτεί ποτέ πως θα κάνω, ο πατέρας μου εργαζόταν στις κατασκευές, ήταν μόνο η μητέρα μου εκείνη που εργαζόταν στον χώρο της εστίασης για μικρό διάστημα, όταν ήταν νεαρή, σε καταστήματα στη Νέα Υόρκη» περιγράφει ο κ. Μυτιληναίος, που πλέον υποδέχεται τακτικά δημοσιογράφους, food bloggers και vloggers στην κουζίνα του.
Μία ελληνική οικογένεια και μία «οικογένεια γεύσης»
Ένα από τα πέντε παιδιά μιας οικογένειας, που από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 δίνει μια διαρκή μάχη να εξασφαλίζει την επαγγελματική επιτυχία, ο Αναστάσιος Μυτιληναίος -«μπορείς να με λες και Τάσο όπως η μητέρα μου» θα μας πει- δεν εργαζόταν πάντα στην εστίαση. Για την ακρίβεια δούλεψε πολλά χρόνια στο χώρο των κατασκευών μέχρι που η συγκυρία και μια οικογενειακή ιδέα έφερα το «Somethingreek» στη ζωή του.
«Η ελληνική κουζίνα εκ φύσεως είναι ιδιαίτερα καθαρή, υγιεινή και «διαίτης», είμαι -κι εγώ ακόμη- τυχερός που με αυτήν την κουζίνα μεγάλωσα καθημερινά αλλιώς κι εγώ θα είχα… πολύ βάρος!» σχολιάζει ο κ. Μυτιληναίος, ενώ περιγράφει μια οικογένεια που έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό ακόμη και σήμερα το συναισθηματικό δέσιμο.
Από την άλλη πλευρά ως μια «δεύτερη οικογένεια» χαρακτηρίζει ο κ. Μυτιληναίος το προσωπικό του «Somethingreek», όπου εργάζονται πάνω σε ελληνικές γεύσεις, πέρα από το πιάτο που έχει κάνει γνωστό τον χώρο, σε άτομα από όλο τον κόσμο.
«Η Κέλι είναι που διευθύνει, ο ένας Κώστας είναι που αναλαμβάνει το ψήσιμο μαζί με τον Μάνο, ενώ στην ομάδα είναι ακόμη ένας Κώστας, που αναλαμβάνει τις παραδόσεις, ο Όσκαρ και ο Τζέρεμι», λέει.
«Κάθε ημέρα είναι όλα λίγο διαφορετικά. Ξεκινάω με έναν ελληνικό καφέ, κάθε ημέρα έχει κάτι νέο, οι πωλητές, τα υλικά, είναι η επιθυμία της μητέρας μου, φτάνω στο χώρο γύρω στις 11, καμιά φορά λίγο νωρίτερα και πολλές φορές είμαι αυτός που ανοίγω», σημειώνει ο κ. Μυτιληναίος και εξηγεί πως το προσωπικό είναι μεν κυρίως Έλληνες, αλλά υπάρχουν πάντα όσοι έρχονται από την κοινωνία της Νέας Υόρκης για να σχηματίζουν την ομάδα.
«Είμαι πολύ τυχερός που κάνω αυτό που αγαπώ», καταλήγει και μας αποχαιρετά για να ετοιμάσει τι άλλο; Μια υπέροχη μερίδα παστίτσιο!
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Εμμανουήλ Καραλής: Εχω κατάθλιψη, σταματώ τους αγώνες
-
LIFESTYLE
Ευγενία Σαμαρά: Μαγεμένη από την Αφρική – Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι της
-
LIFESTYLE
Έξαλλος ο γιος του Γιώργου Μάγκα: «Ο πατέρας μου ζει, ο Μπιμπίλας θα υποστεί συνέπειες»
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Ο Xρήστος Φραντζεσκάκης κατέκτησε την έκτη θέση με ατομικό ρεκόρ στον τελικό της σφύρας στο ευρωπαϊκό στίβου
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
«Η μαμά μου θα με πάει για μπάνιο, όταν βρει λεφτά για εισιτήρια»: Τσακίζει κόκαλα η μικρή Δέσποινα από την Πάτρα
-
ΕΛΛΑΔΑ
Μυστήριο στην Πάτρα: Εργαζόμενη πληρώνεται κανονικά, ενώ έχει να πατήσει στη δουλειά της 4 χρόνια
-
ΔΙΑΦΟΡΑ
Σπίτι στην Κηφισιά έχει υποβρύχια πισίνα στην κρεβατοκάμαρα
-
LIFESTYLE
Γυμνασμένος, μούσια, γεμάτος τατουάζ: Ένας «άλλος» στα 25 του, ο μικρός Φοίβος από τη «Νταντά», Βασίλης Καραγιάννης
-
LIFESTYLE
«Έχω καρκίνο…»: Συγκλονίζει η πρώην παίκτρια του My Style Rocks, Αμίνα Χακίμ, τα «καρφιά» στους γονείς της
-
ΕΛΛΑΔΑ
Στιγμές αγωνίας στη Θεσσαλονίκη: Γιατροί και αστυνομικοί έσωσαν 6χρονο παιδί με εγκεφαλική αιμορραγία
-
ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
Από τη μανία στράβωσε το μαχαίρι: Ο φαντάρος που σκότωσε με 58 μαχαιριές τον φίλο του γιατί του ζήτησε κάτι
-
ΥΓΕΙΑ
Αργός μεταβολισμός: 6 συμβουλές για να τον επιταχύνετε και να χάσετε γρήγορα τα περιττά κιλά
-
ΔΙΑΦΟΡΑ
Βρες τον κρυμμένο κάβουρα: Το τεστ παρατηρητικότητας που μόνο οι πανέξυπνοι άνθρωποι καταφέρνουν να λύσουν
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
«Πέρασαν 9 χρόνια από την ημέρα που ο πατέρας σου σε καθήλωσε με 2 σφαίρες»: Ραγίζει καρδιές η μαμά της Άσπας
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νυστέρια, λαβίδες, τρυπάνια: Ο λόγος που τα ιατρικά εργαλεία των Αρχαίων Ελλήνων παραμένουν τα ίδια
-
ΕΛΛΑΔΑ
Με τα πόδια από Λονδίνο μέχρι το Τάφο του Αγίου Παϊσίου: Η ιστορία της άστεγης Κατερίνας, μητέρας δύο παιδιών με αυτισμό
-
LIFESTYLE
Χορεύει και διασκεδάζει: Η Ιωάννα Παλιοσπύρου χαρούμενη και γεμάτη κέφια παίρνει τη ζωή της πίσω
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Μίλτος Τεντόγλου: «Είπα πριν από τον αγώνα ότι αν ξεκινήσω με άκυρο, θα κερδίσω – Πάντα στο μυαλό μου τα 9 μέτρα»
-
LIFESTYLE
Δεν κρύβεται πλέον: Οι νέες φωτο της Σπυροπούλου με μαγιό και φουσκωμένη κοιλίτσα στον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Το πρωί δουλειά στο τσιπουράδικο, τα μεσάνυχτα προπόνηση – Η ιστορία της «χρυσής» Αντιγόνης Ντρισμπιώτη
-
ΔΙΑΦΟΡΑ
Zήτησαν από μια γυναίκα που θήλαζε να καλυφθεί αuτή έκανε κάτι που τοuς άφησε όλους άφωνους
-
LIFESTYLE
Μεγάλη ανησυχία με βίντεο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου που την δείχνει υπερβολικά αδύνατη
-
LIFESTYLE
«Κλωνοποίηση» της Ελένης Μενεγάκη: Η Βαλέρια Λάτσιου, μεγάλωσε, είναι μία καλλονή και ίδια η μητέρα της νέα
-
ΓΥΝΑΙΚΑ
Μια μηχανικός με καταγωγή από τη Νιγρίτα Σερρών στην ομάδα Alfa Romeo της Formula 1
-
LIFESTYLE
Ιωαννίδου: «Έχω κινηθεί νομικά για να κατέβει η ηλικία μου από το ίντερνετ»
-
PEOPLE
Γιαγιά 105 ετών από την Κάλυμνο έτοιμη για το ρεκόρ Γκίνες. Έχει 50 εγγόνια, 87 δισέγγονα, 2 τρισέγγονα και φροντίζει ηλικιωμένους στο γηροκομείο
-
LIFESTYLE
Την έκραξαν επειδή πήγε με το παιδί της: Σούσουρο με την Κλέλια Ρένεση, η απάντησή της στα αρνητικά σχόλια
-
PEOPLE
Βασίλης Ραχούτης: Ο στρατιώτης που πνίγηκε σώζοντας ανθρώπους στο Σάμινα
-
ΠΕΡΙΕΡΓΑ
2 χρόνια στα 60 μέτρα: 23χρονη έζησε πάνω σε δέντρο, άντεξε κρύο και πείνα και το έσωσε από το κόψιμο
-
LIFESTYLE
«Την πρώτη μέρα διακοπών μου έμαθα ότι είμαι έγκυος»: Ελεονώρα Μελέτη