Ψυχικά διαταραγμένοι όσοι έχουν μανία με τα video games, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Advertisement
Ψυχικά διαταραγμένοι όσοι έχουν μανία με τα video games, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Advertisement

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φαίνεται πως αναγνώρισε μια νέα ψυχική πάθηση, που σχετίζεται με την αυξανόμενη δημοτικότητα των video games. Η διαταραχή αυτή ονομάζεται “gaming”, χαρακτηρίζεται από ακραίο εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια και περιλαμβάνεται ως πάθηση στην επικαιροποιημένη λίστα της Παγκόσμιας Ταξινόμησης των Νοσημάτων (ICD-11), η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2018.

Ψυχικά διαταραγμένοι όσοι έχουν μανία με τα video games, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - Εικόνα 1

Οι άνθρωποι, οι οποίοι πάσχουν από τη διαταραχή αυτή φημολογείται πως έχουν «μειωμένο αυτοέλεγχο για gaming», που σημαίνει ότι διακατέχονται από μια αδυναμία ελέγχου της συχνότητας, της έντασης, της διάρκειας και του πλαισίου της συνήθειας αυτής η οποία καταλήγει να γίνεται εθισμός.

Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση «το πρότυπο της συμπεριφοράς είναι αρκετά σοβαρό,  γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να πυροδοτεί σημαντικές βλάβες στους προσωπικούς, οικογενειακούς, κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς ή άλλους σημαντικούς τομείς της ανθρώπινης συμπεριφοράς».

Το gaming δεν είναι απόλυτα ένοχο, αλλά γίνεται, όταν κάποιος σταματήσει να ελέγχει το παιχνίδι και το παιχνίδι ελέγχει εκείνον.

Η διαταραχή θα μπορεί να διαγνωστεί μέσα σε διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, αν και η απαιτούμενη διάρκεια μπορεί να μειωθεί στην περίπτωση που ο ασθενής εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές στην καθημερινότητα του.

Όπως σημειώνει το Newsweek, το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, το οποίο δημιουργήθηκε από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (APA), δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει gaming ως επίσημη διαταραχή.

Ωστόσο, ο οδηγός περιλαμβάνει τη διαταραχή gaming στο Διαδίκτυο ως πιθανό πρόβλημα για τη συνέχιση της παρακολούθησης για μελλοντική ένταξη.

Ψυχικά διαταραγμένοι όσοι έχουν μανία με τα video games, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - Εικόνα 2

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα