Πρόστιμο έως και 30.000 ευρώ σε οποίον δίνει δωρεάν πλαστικές σακούλες

Advertisement
Πρόστιμο έως και 30.000 ευρώ σε οποίον δίνει δωρεάν πλαστικές σακούλες
Advertisement

Το τέλος της δωρεάν πλαστικής σακούλας σε λίγες μέρες είναι γεγονός. Από την αρχή του έτους οι πλαστικές σακούλες θα χρεώνονται στα σούπερ μάρκετ, ωστόσο θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν στις λαϊκές αγορές και στα περίπτερα. Η απόφαση αυτή εφαρμόζεται στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μέχρι 70 μικρά (μm). Πρακτικά όλη η ΚΥΑ αφορά τις σακούλες από 15-70 μm.

Πρόστιμο έως και 30.000 ευρώ σε οποίον δίνει δωρεάν πλαστικές σακούλες - Εικόνα 1

Από την 1η Ιανουαρίου 2018 το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς προσδιορίζεται στην τιμή των 3 λεπτών και από την 1η Ιανουαρίου 2019 το περιβαλλοντικό τέλος προσδιορίζεται στην τιμή των 7 λεπτών.

Πρακτικά το τέλος έχει και ΦΠΑ και άρα είναι συνολικά 3,72 λεπτά και 8,68 λεπτά αντίστοιχα.

Τα σούπερ μάρκετ υποχρεούνται να παρέχουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να εφοδιάζονται στο ταμείο των σημείων πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων, επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες / τσάντες μεταφοράς και να τις τοποθετούν σε εμφανές στους καταναλωτές και προσιτό σημείο.

Ο έμπορος που παραβαίνει τις υποχρεώσεις του τιμωρείται με πρόστιμο από 200 μέχρι 5.000 ευρώ.

Πρόστιμο έως και 30.000 ευρώ σε οποίον δίνει δωρεάν πλαστικές σακούλες - Εικόνα 2

Σε περίπτωση υποτροπής τα ποσά των προστίμων τριπλασιάζονται.

Πρακτικά δηλαδή αν γίνουν 3 παραβάσεις σε 3 καταστήματα όπου παράβαση μπορεί να είναι και διάθεση 3 σακουλών δωρεάν το συνολικό πρόστιμο φτάνει ακόμα και τα 30.000 ευρώ.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα