7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί

Advertisement
7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί
Advertisement

Κάθε χρόνο δημιουργούνται νέες πόλεις από το μηδέν σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, δεν βρίσκουν πάντα τους κατοίκους για να μείνουν. Εκατοντάδες νέες οικιστικές κατοικίες είναι άδειες, κάθονται σε αιώνια προσδοκία των ιδιοκτητών τους. Κάποιος μπορεί να βρει τέτοιες νεογέννητες πόλεις-φαντάσματα σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Αναρωτηθήκαμε συμβαίνει αυτό και παρακάτω θα δείτε κι εσείς γιατί συμβαίνει αυτό. Το πιο ενδιαφέρον πράγμα βρίσκεται στο τέλος του άρθρου.

1. Κανγκμπασί, Κίνα7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί - Εικόνα 1

Η Κίνα είναι ο παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά τον αριθμό των υπό κατασκευή κτιρίων. Νέες πόλεις χτίζονται εκεί κάθε χρόνο, αλλά, παρά την υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, πολλά από αυτά παραμένουν κενά.

7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί - Εικόνα 2

Ένας πιθανός λόγος είναι οι εξαιρετικά υψηλές τιμές των ακινήτων. Μια άλλη θεωρία λέει ότι είναι η ασφάλεια σε περίπτωση πολέμου. Εάν οι πυκνοκατοικημένες κινεζικές πόλεις επιτεθούν από τον αέρα, η ανοικοδόμησή τους θα κοστίσει μια περιουσία. Είναι πολύ φθηνότερο και πιο εύκολο να εγκατασταθεί ο πληθυσμός που επιβιώνει σε νέες πόλεις.

7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί - Εικόνα 3

Η μεγαλύτερη κινεζική πόλη φάντασμα βρίσκεται στην περιοχή Όρντος, όπου ανακαλύφθηκε μια πλούσια ποσότητα σε κοιτάσματα άνθρακα. Στην πόλη Κανγκμπασί, υπάρχουν χιλιάδες σπίτια καθώς και η απαραίτητη υποδομή, όπως ένα αεροδρόμιο, πάρκα, θέατρα, γλυπτά δρόμου και ένα μουσείο.

7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί - Εικόνα 4

Οι κατασκευές ξεκίνησαν το 2001 και υποτίθεται ότι ήταν 1 εκατομμύριο κάτοικοι. Ωστόσο, μόνο το 2% του σχεδιαζόμενου πληθυσμού ζει σήμερα εκεί.

2. Σιρουένια, Ισπανία

7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί - Εικόνα 5

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​Σιρουένια ήταν ένα μικρό χωριό στη βόρεια Ισπανία. Αλλά μερικά χρόνια αργότερα, μια ολόκληρη πόλη σχεδιασμένη για 10.000 άτομα χτίστηκε στα περίχωρά της σε χρόνο ρεκόρ.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Paul Stajan (@paulstajan) στις Απρ 30, 2014, 3:17μμ PDT

Περισσότερα από 100 σπίτια και πολυκατοικίες χτίστηκαν εκεί με εστιατόρια, καταστήματα, πισίνες, ακόμη και ένα γήπεδο γκολφ. Ωστόσο, το 2008 προκάλεσε παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία εμπόδιζε τον οικισμό της πόλης.

7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί - Εικόνα 6

Τώρα η Σιρουένια έχει λίγο περισσότερους από 100 πολίτες, αλλά όλες οι απαραίτητες υποδομές λειτουργούν σωστά.

7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί - Εικόνα 7

Παρ ‘όλα αυτά, η πόλη δεν είναι ποτέ αληθινά άδεια γιατί εδώ βρίσκεται η πορεία των προσκυνητών προς την ισπανική πόλη Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα.

3. Τιάντουτσενγκ, Κίνα

7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί - Εικόνα 8

Στα ανατολικά της Κίνας, υπάρχει ένα μικρό αντίγραφο του Παρισιού: Το Τιάντουτσενγκ. Η πόλη χτίστηκε με τον ίδιο τρόπο όπως η Λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων, η Παναγία των Παρισίων και έχει ακόμη και ένα μικρό αντίγραφο του Πύργου του Άιφελ, ύψους 108 μέτρων.

 

7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί - Εικόνα 9

Η πόλη χτίστηκε το 2007 και σχεδιάστηκε για 100.000 άτομα που επιθυμούν να ανταλλάξουν τον αγροτικό τρόπο ζωής τους με έναν αστικό.

7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί - Εικόνα 10

Ωστόσο, τώρα το «Ανατολικό Παρίσι» δεν έχει ούτε το ένα τέταρτο του πληθυσμού. Οι τιμές των ακινήτων αποδείχθηκαν αβάσιμες, όπως και σε άλλες παρόμοιες περιοχές της Κίνας.

7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί - Εικόνα 11

Το Τιάντουτσενγκ τώρα μοιάζει περισσότερο με ένα μεγάλο γαλλικό κινηματογραφικό σετ και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι νεόνυμφοι αγαπούν να βγάζουν τις γαμήλιες φωτογραφίες τους εκεί.

4. Κιλάμπα, Αγκόλα7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί - Εικόνα 12

© By Santa Martha

Η νέα πόλη της Κιλάμπα χτίστηκε από κινεζική εταιρεία επενδύσεων 30 χλμ. μακριά από την πρωτεύουσα της Αγκόλα Λουάντα. Ήταν η ενσάρκωση των προεκλογικών υποσχέσεων του Προέδρου Χοσέ Εντουάρντο Ντος Σάντος, ο οποίος εγγυάτο την κατασκευή τεράστιου όγκου κτιρίων το συντομότερο δυνατό.

7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί - Εικόνα 13

Η κατασκευή του Κιλάμπα ολοκληρώθηκε το 2012. Υπήρχαν 750 πολυώροφες πολυκατοικίες για να φιλοξενήσουν μισό εκατομμύριο ανθρώπους, περισσότερους από 100 εμπορικούς χώρους και δεκάδες σχολεία.

7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί - Εικόνα 14

Το συνολικό κόστος κατασκευής υπολογίζεται σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Experience.Angola (@experience_angola) στις Οκτ 23, 2017, 3:51μμ PDT

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, ο πληθυσμός της πόλης είναι περίπου 1.000 άτομα. Αποδείχθηκε ότι η χώρα δεν είχε σχεδόν μεσαία τάξη. Η πλειοψηφία του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, ζώντας με 2 ευρώ την ημέρα. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν ένα διαμέρισμα, ακόμη και με τη βοήθεια μιας υποθήκης.

5. Τέιμς, Κίνα

7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί - Εικόνα 15

Μια άλλη κινεζική πόλη φαντασμάτων, το Τέιμς, είναι ένα μικρό αντίγραφο του Λονδίνου. Καταλαμβάνει μόνο 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο και προοριζόταν για 10.000 κατοίκους.

 

Έχει το δικό του ποταμό Τάμεση, βικτοριανά σπίτια, μια γοτθική εκκλησία, κόκκινους τηλεφωνικούς θαλάμους και αγάλματα του Χάρι Πότερ και του Τζέιμς Μποντ. Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή της πόλης ήταν περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ.

Η ψευδοευρωπαϊκή πόλη απέτυχε να εγκατασταθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης του 2008, η οποία έδειξε ότι ο πλούσιος κινεζικός πληθυσμός για τον οποίο σχεδιάστηκε η πόλη ήταν σχεδόν εξαφανισμένος. Πολύ λίγοι άνθρωποι είχαν την οικονομική δυνατότητα να ζήσουν στο «Κινέζικο Λονδίνο», οπότε η πόλη παραμένει πόλη-φάντασμα.

7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί - Εικόνα 17

Τώρα η πόλη του Τάμεση, μαζί με την Τιάντουτσενγκ, είναι μόνο ένα μεγάλης κλίμακας γαμήλιο τοπίο.

6. Πόλη Μασντάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί - Εικόνα 18

Greg Searle

Η πόλη Μασντάρ είναι μια οικολογική πόλη που χτίζεται 17 χλμ. από το Αμπού Ντάμπι, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το έργο υπολογίζεται σε 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Βασίζεται στην αρχή της ευθύνης, που σημαίνει ένα βιώσιμο περιβάλλον στην πόλη.

Αυτό θα επιτευχθεί με την παροχή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, την ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και με ένα πλήρες σύστημα ανακύκλωσης αστικών απορριμμάτων.

7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί - Εικόνα 19

Alex DROP

Η πόλη προορίζεται για 50.000 κατοίκους, αλλά μόνο 300 άνθρωποι ζουν εκεί τώρα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι φοιτητές του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας Masdar.

7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί - Εικόνα 20

Jan Seifert

Τα αυτοκίνητα απαγορεύονται εκεί και μόνο ένα κατάστημα είναι ανοιχτό. Κάποιος πρέπει να πάει σε άλλες πόλεις για την αγορά των περισσότερων αγαθών.

7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί - Εικόνα 21

naturalflow

Παρά το γεγονός ότι το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, η πόλη εξακολουθεί να είναι κενή. Ένας από τους λόγους που εμπόδισαν τη διευθέτηση ήταν η οικονομική κρίση. Επιπλέον, ένας πληθυσμός που έχει συνηθίσει να ζει στην πολυτέλεια μπορεί να μην είναι έτοιμος να ζήσει με βάση την αρχή της ευθύνης που βρίσκεται στον πυρήνα της πόλης Μασντάρ.

7. Κίτζονγκ-Ντονγκ, Βόρεια Κορέα7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί - Εικόνα 22

Marcella

Το βορειοκορεατικό χωριό Κίτζονγκ-Ντονγκ βρίσκεται δίπλα σε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και είναι ο μόνος οικισμός που μπορεί να δει κανείς από τη Νότια Κορέα. Το χωριό χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 με στόχο την προώθηση ενός υψηλού επιπέδου διαβίωσης που περιμένει όλους τους νότιους που διασχίζουν τα σύνορα.

Παρά την επίσημη εκδοχή ότι υπάρχουν 200 συνήθεις οικογένειες που ζουν στο χωριό, μπορεί κανείς να δει με τη βοήθεια των σύγχρονων οπτικών ότι τα σπίτια είναι άδεια κουτιά χωρίς δωμάτια. Τα φώτα εκεί είναι πάντα ενεργοποιημένα στα ίδια μέρη των κτιρίων και ταυτόχρονα. Μερικές φορές παρατηρούμε στρατιώτες, καθώς και γυναίκες που πλένουν τα παράθυρα – τους ίδιους ανθρώπους πριν από 15 χρόνια.

 

7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί - Εικόνα 23

Μέχρι το 2004, στο χωριό λειτουργούσε με μεγάφωνα με προπαγανδιστικά κείμενα που κατευθύνονταν προς τον Νότο. Έχοντας συνειδητοποιήσει την άσκοπη παρουσίαση τέτοιων εκπομπών, η Βόρεια Κορέα άρχισε να εκπέμπει στρατιωτικές πορείες για 20 ώρες την ημέρα. Η Νότια Κορέα ανταποκρίθηκε με θορυβώδη ηχεία παίζοντας τοπική ροκ μουσική. Όταν ο θόρυβος έγινε αφόρητος, τα ραδιόφωνα και στις δύο πλευρές απενεργοποιήθηκαν για πάντα.

Μπόνους: Νέπιντο, Μυανμάρ7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί - Εικόνα 24

© mohigan

Το 2005, η κυβέρνηση της Μιανμάρ, πολύ απροσδόκητα για ολόκληρο τον κόσμο, αποφάσισε να μετακινήσει την πρωτεύουσα της χώρας από το Γιανγκόν στο Ναϊπυϊντάου. Η νέα πρωτεύουσα χτίστηκε στη μέση της ζούγκλας στο κατοικημένο τμήμα της χώρας και καταλαμβάνει έκταση 7.054 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Χρειάστηκαν δισεκατομμύρια ευρώ και αρκετά χρόνια κατασκευής για να δοθεί στο έδαφος νέα κατάσταση.

7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί - Εικόνα 25

Rafal Nalepa

Εκτός από τα κρατικά και οικιστικά κτίρια, στην πόλη χτίστηκαν πολυάριθμα εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ, αθλητικό συγκρότημα, ακόμη και ζωολογικός κήπος.

7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί - Εικόνα 26

jencurrier

Η ακριβής ώρα της μεταφοράς διορίστηκε στις 6:36 π.μ. από αστρολόγους, η γνώμη των οποίων είναι τεράστιας σημασίας για τον λαό αυτής της χώρας. Ο λόγος για την αλλαγή της πρωτεύουσας εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο. Ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες θεωρίες είναι ο φόβος των αρχών από ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων και πιθανές απεργίες, καθώς και η γνώμη των αστρολόγων.

7 μοντέρνες πόλεις που έγιναν φαντάσματα γιατί κανείς δεν ήθελε να ζήσει εκεί - Εικόνα 27

© liuels

Αρχικά, τα μέλη της κυβέρνησης ζούσαν εδώ. Σύμφωνα με φήμες, τους είχαν δοθεί εντολή να μεταφερθούν στη νέα πρωτεύουσα μέσα σε 48 ώρες, αλλά λίγοι πραγματοποίησαν τη βούληση των αρχών. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Ναύπυδοβα ήταν ένα ερημωμένο μέρος με άδεια σπίτια και δρόμους. Ωστόσο, τώρα, μετά από τόσα χρόνια, αυτή είναι μια ζωντανή πόλη με έναν συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό.

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα