26χρονη γυναίκα γέννησε ένα έμβρυο που είχε μείνει στην κατάψυξη επί 24 χρόνια

Advertisement
26χρονη γυναίκα γέννησε ένα έμβρυο που είχε μείνει στην κατάψυξη επί 24 χρόνια
Advertisement

26χρονη γυναίκα γέννησε ένα έμβρυο που είχε μείνει στην κατάψυξη επί 24 χρόνια

Μία 26χρονη γυναίκα, η Emma Wren, γέννησε ένα κοριτσάκι, που το έμβρυό της είχε παραμείνει στην κατάψυξη για 24 ολόκληρα χρόνια. Ήταν το πρώτο έμβρυο που κυοφορήθηκε μετά από τόσα πολλά χρόνια στην κατάψυξη. Το αμέσως επόμενο σε χρονική διάρκεια κατάψυξης, ήταν ένα έμβρυο στη Βιρτζίνια των Η.Π.Α. που είχε 19 χρόνια στην κατάψυξη.

Το μωρό της Emma Wren γονιμοποιήθηκε πριν από 24 χρόνια το 1992, αλλά το έμβρυο καταψύχθηκε αντί να εμφυτευτεί.

Η Emma, που γεννήθηκε μόλις ένα χρόνο πριν γονιμοποιηθεί το έμβρυο, δηλαδή το 1991, δεν μπορούσε να συλλάβει φυσιολογικά με τον σύζυγό της Benjamin, επειδή είχε κυστική ίνωση. Είναι μια θανατηφόρα αναπνευστική νόσος, που έχει ελάχιστο προσδόκιμο ζωής, το πολύ 30 χρόνια.

Με τον σύζυγό της παντρεύτηκαν πριν από 7 χρόνια και ήθελαν, όσο προλαβαίνουν, να φέρουν ένα παιδί στον κόσμο. Επειδή όμως δε γινόταν και δεν ήθελαν να υιοθετήσουν ένα ορφανό παιδί, σκέφτηκαν μια εναλλακτική επιλογή. Αποφάσισαν λοιπόν να υιοθετήσουν ένα κατεψυγμένο έμβρυο από το Εθνικό Κέντρο Δωρεάς Έμβρύων στο Knoxville, του Tennessee.

Τον Φεβρουάριο ξεκίνησαν τη διαδικασία επιλογής του εμβρύου τους. Τους δόθηκε ένα βιβλίο με δεκάδες πιθανά προφίλ, με λεπτομέρειες για τους γονείς όπως το βάρος, το ύψος, την ηλικία τους, το χρώμα του δέρματός τους. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, το κατεψυγμένο έμβρυο αποψύχθηκε και στη συνέχεια εμφυτεύθηκε στη μήτρα της Emma. Στις 25 Νοεμβρίου, μετά από μία φυσιολογική εγκυμοσύνη 40 εβδομάδων χωρίς καθόλου προβλήματα, η Emma γέννησε φυσιολογικά χωρίς επισκληρίδιο ένεση, την κορούλα της ​​που ζύγιζε 3.250 γραμμάρια.

Αμέσως μετά τη γέννηση της μικρούλας, οι ειδικοί είπαν ότι αυτή η επιτυχημένη γέννηση «υποδηλώνει ότι η διάρκεια ζωής ενός εμβρύου μπορεί να είναι άπειρη».

Η Emma, όταν έμαθε πόσα πολλά χρόνια ήταν κατεψυγμένο το έμβρυο, ανησύχησε πολύ μήπως τελικά δεν τα καταφέρει να φέρει στον κόσμο αυτό το παιδί και μάλιστα να είναι υγιές. Αυτό που ήθελε μόνο, ήταν ένα μωράκι κι όχι να κάνει ένα παγκόσμιο ρεκόρ.

26χρονη γυναίκα γέννησε ένα έμβρυο που είχε μείνει στην κατάψυξη επί 24 χρόνια - Εικόνα 2

Η Tina Wren Gibson (φωτογραφία), γεννημένη στο Ανατολικό Tennessee στις 25 Νοεμβρίου το 2017, ήταν το παλαιότερο κατεψυγμένο έμβρυο. Η σύλληψή της πραγματοποιήθηκε πριν από 24 χρόνια και 18 μήνες πριν τη γέννηση της μητέρα της.

26χρονη γυναίκα γέννησε ένα έμβρυο που είχε μείνει στην κατάψυξη επί 24 χρόνια - Εικόνα 3

Η εγκυμοσύνη κύλησε ομαλά. Η Τίνα (που απεικονίζεται με τον σύζυγό της στις αρχές του φθινοπώρου) γέννησε το μωρό της φυσιολογικά και χωρίς επισκληρίδιο στις 40 εβδομάδες. Ο τοκετός διήρκεσε 24 ώρες.

26χρονη γυναίκα γέννησε ένα έμβρυο που είχε μείνει στην κατάψυξη επί 24 χρόνια - Εικόνα 4

Μια ακόμη πολύ εντυπωσιακή πληροφορία είναι ότι η κορούλα της Emma, έχει ήδη και θα έχει εκατοντάδες αδερφάκια, επειδή οι γονείς της είναι δωρητές γενετικού υλικού χρόνια τώρα. Πολλές γυναίκες έχουν φέρει στον κόσμο αυτά τα μωρά.

26χρονη γυναίκα γέννησε ένα έμβρυο που είχε μείνει στην κατάψυξη επί 24 χρόνια - Εικόνα 5

«ΤΑ ΕΜΒΡΥΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΑ ΚΑΙ ΥΓΙΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ, ΕΑΝ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ»

Θεωρητικά, τα έμβρυα θα μπορούσαν να μείνουν παγωμένα για αιώνες, σύμφωνα με τον Δρ Kutluk Oktay, ειδικό για την αναπαραγωγή και έναν βιολόγο ωαρίων του Νοσοκομείου NYU Winthrop, που πρωτοστάτησε στην κατάψυξη των ωαρίων.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη χρονικά κατάψυξη που έχω ακούσει ποτέ, και δείχνει απλώς ότι αν αποθηκεύτεί σωστά, το έμβρυο θα μπορούσε να διαρκέσει δεκαετίες ή και εκατοντάδες χρόνια», δήλωσε ο Dr. Oktay.

«Εάν το έμβρυο κρατηθεί σε υγρό άζωτο και στη σωστή θερμοκρασία, δεν υπάρχει χρονικό όριο από όσο γνωρίζουμε.»

26χρονη γυναίκα γέννησε ένα έμβρυο που είχε μείνει στην κατάψυξη επί 24 χρόνια - Εικόνα 6

Η αποθήκευση και η κατάψυξη των ωαρίων είναι ιδιαιτέρως δαπανηρή και χρειάζονται πολλές χρήματα για να μπορέσουν να καλυφθούν τα έξοδα. Τα χρήματα αυτά φυσικά θα πρέπει να τα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες του γενετικού υλικού, οι οποίοι τις περισσότερες φορές αρνούνται να πληρώσουν για μεγάλο διάστημα. Πόσο μάλλον για 24 χρόνια όπως στην προκειμένη περίπτωση.  Τα 24 χρόνια κατάψυξης αυτού του εμβρύου πιθανόν να κόστισε και 50.000 δολάρια στο σύνολο. Το γεγονός αυτό κάνει τις περιπτώσεις των τόσο παλιών ωαρίων, ελάχιστες.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΔΩΡΕΑ ΕΜΒΡΥΩΝ;

Τα ζευγάρια που κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση, συμβαίνει να έχουν επιπλέον έμβρυα που περισεύουν, τα οποία είναι κατεψυγμένα και αποθηκεύονται για μεταγενέστερη χρήση. Τελικά, όταν οι οικογένειες αποφασίζουν ότι δε θέλουν άλλα παιδιά, πρέπει να επιλέξουν τι πρέπει να κάνουν με τα παγωμένα έμβρυα.

Τα ζευγάρια έχουν μερικές επιλογές για τα έμβρυα που απομένουν:

Να δώσουν τα έμβρυα για έρευνα  Να τα ξεπαγώσουν και να τα αφήσουν να πεθάνουν  Να τα κρατήσουν παγωμένα    Να τα δωρίσουν σε ένα ζευγάρι που δεν μπορεί να συλλάβει

Το Εθνικό Κέντρο Χορήγησης Εμβρύων (NEDC) – το οποίο είναι ένας οργανισμός προφύλαξης της ζωής , δωρίζει κατεψυγμένα έμβρυα. Το κέντρο έχει λάβει πάνω από 3.900.000 δολάρια από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση. Στη συνέχεια, σαν πρακτορείο υιοθεσίας, το κέντρο ταιριάζει τις οικογένειες με τα σωστά έμβρυα.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα