Μελλοθάνατος εδώ και 27 χρόνια: Η ιστορία του μοναδικού Έλληνα θανατοποινίτη στον κόσμο

Advertisement
Μελλοθάνατος εδώ και 27 χρόνια: Η ιστορία του μοναδικού Έλληνα θανατοποινίτη στον κόσμο
Advertisement

Η ολέθρια σχέση ανάμεσα σε μία αδίστακτη ερωμένη και έναν άνδρα, που έγινε βιβλίο, αφήνοντας πίσω της δύο πτώματα. Αν άφηνε και τρίτο θα ήταν το «τέλειο» έγκλημα. Η αίτηση χάριτος προς την κυβέρνηση της Φλόριντα βρίσκεται στο συρτάρι εδώ και 10 χρόνια. Ο μοναδικός Έλληνας θανατοποινίτης εν ζωή φοράει την πορτοκαλί μπλούζα – αυτήν που ξεχωρίζει τους μελλοθάνατους από τους υπόλοιπους κρατούμενους – στη φυλακή υψίστης ασφαλείας «Starke» από το 1990.

Μελλοθάνατος εδώ και 27 χρόνια: Η ιστορία του μοναδικού Έλληνα θανατοποινίτη στον κόσμο - Εικόνα 1

 

Τα τεκμήρια με τα οποία καταδικάστηκε σε θάνατο συνθέτουν ένα σενάριο ευφάνταστου αστυνομικού θρίλερ.

Δύο νεκροί, μία επιζήσασα από απόπειρα δολοφονίας, μία αδίστακτη ερωμένη και στη μέση ένας άνδρας. Ένας άνδρας που έως σήμερα επιμένει ότι, ως θύμα πλεκτάνης, είναι αθώος. Και που εδώ και 27 χρόνια ζει την κάθε μέρα του, αγνοώντας αν (δεν) θα είναι η τελευταία.

O συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Γκάρι Πρόβοστ δεν έμεινε… ασυγκίνητος. H απίστευτη υπόθεση έγινε από την πένα του βιβλίο, με τον τίτλο «Ο Τέλειος Σύζυγος: Η Αληθινή Ιστορία της Έυπιστης Νύφης που Ανακάλυψε ότι ο Άντρας της Ήταν Ψυχρός Δολοφόνος».

Ο άνδρας αυτός είναι ο Κώστας Φωτόπουλος. Ένας Έλληνας μετανάστης στις ΗΠΑ, που σε ηλικία 17 ετών ξενιτεύτηκε λόγω της αγάπης του για τα αεροπλάνα. Ο πατέρας του δούλευε στην Ολυμπιακή Αεροπορία και ο μικρός έφυγε για σπουδές αεροναυπηγικής στο Σικάγο, όπου ζούσαν οι θείοι του.

Σπούδασε αεροναυπηγός στο Πανεπιστήμιο Lewis και ακολούθως κατηφόρισε στην Ντεϊτόνα της Φλόριντα, για να κάνει το μεταπτυχιακό του στο RibbleAeronauticalUniversity.

Μελλοθάνατος εδώ και 27 χρόνια: Η ιστορία του μοναδικού Έλληνα θανατοποινίτη στον κόσμο - Εικόνα 2

Δουλεύοντας παράλληλα σε εστιατόριο γνώρισε τη Λίζα Πασπαλάκη, κόρη ενός Έλληνα επιχειρηματία της Ντεϊτόνα, που σχεδίαζε τη μελλοντική της καριέρα στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης. Η γνωριμία με τον Φωτόπουλο όμως της ανέτρεψε τα σχέδια. Τον ερωτεύτηκε και το ζεύγος παντρεύτηκε το 1984.

Η συμβίωση τους κράτησε όμως μόνο πέντε χρόνια. Και διαλύθηκε με τον πιο βίαιο τρόπο.

Μελλοθάνατος εδώ και 27 χρόνια: Η ιστορία του μοναδικού Έλληνα θανατοποινίτη στον κόσμο - Εικόνα 3

Τα ξημερώματα της 4ης Νοεμβρίου 1989, ένας 19χρονος άστεγος ονόματι Μπράιαν Τσέις εισέβαλε στην οικία Φωτόπουλου. Κατευθύνθηκε στο υπνοδωμάτιο, όπου πυροβόλησε μια φορά την Λίζα Φωτοπούλου στο κεφάλι. Προσπάθησε να πυροβολήσει ξανά, αλλά το 22άρι του έπαθε εμπλοκή.

Ο Κώστας Φωτόπουλος πετάχτηκε από τον ύπνο του και χωρίς να πανικοβληθεί, άπλωσε το χέρι κάτω από το κρεβάτι και άρπαξε το πιστόλι του. Δίχως χρονοτριβή πυροβόλησε θανάσιμα τον Μπράιαν Τσέις. Κατόπιν κάλεσε το ασθενοφόρο.

Η Λίζα, ως εκ θαύματος, είχε επιζήσει, αλλά ο Κώστας δεν ήταν κοντά της, στο νοσοκομείο. Μια εβδομάδα μετά το επεισόδιο η αστυνομία τον συνέλαβε ως ύποπτο για την οργάνωση της δολοφονίας της γυναίκας του, καθώς και για τη δολοφονία ενός άλλου άνδρα.

Μελλοθάνατος εδώ και 27 χρόνια: Η ιστορία του μοναδικού Έλληνα θανατοποινίτη στον κόσμο - Εικόνα 4

Η υπόθεση ήταν πολύ πιο περίπλοκη από ότι φαινόταν στην αρχή. Τόσο που η ανατροπή των δεδομένων θα άφηνε εμβρόντητο ακόμα και τον πιο δεινό ερευνητή συνωμοσιών.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν αποδείχτηκε ότι κατείχε μια 18χρονη, που τύγχανε όμως να είναι ερωμένη του Φωτόπουλου. Το όνομά της νεαρής, Ντίντρε Χαντ και το ποινικό μητρώο της κατάμαυρο. Περίπου ένα χρόνο νωρίτερα, η άρτι αφιχθείσα στην Ντεϊτόνα, Χαντ, είχε εμπλακεί στην απόπειρα δολοφονίας μιας γυναίκας στη Νέα Υόρκη.

Αυτή και μία φίλη της είχαν προσπαθήσει να ληστέψουν τη γυναίκα, η οποία δέχτηκε τέσσερις σφαίρες. Η Χαντ κατέθεσε ότι ήταν η φίλη της αυτή που άνοιξε πυρ. Συμφώνησε με τον εισαγγελέα να καταθέσει εναντίον της, με αντάλλαγμα μια ήπια ποινή για συνεργεία σε ληστεία.

Οκτώ μήνες αργότερα, όμως, η γυναίκα, που είχε επιζήσει, συνήλθε, και κατέθεσε ότι η Χαντ ήταν αυτή που την είχε πυροβολήσει! Η πολιτεία ωστόσο δεν μπορούσε να τη δικάσει εκ νέου για την υπόθεση, καθώς την είχε ήδη καταδικάσει σε ολιγόμηνη φυλάκιση. Η 18χρονη εξέτισε την ποινή της και στη συνέχεια έφυγε από την πολιτεία για νέες… περιπέτειες στην Φλόριντα.

Μελλοθάνατος εδώ και 27 χρόνια: Η ιστορία του μοναδικού Έλληνα θανατοποινίτη στον κόσμο - Εικόνα 5

Ένα μήνα μετά την άφιξή της στην Ντεϊτόνα, το καλοκαίρι του ’89, γνώρισε τον Τόνι, διευθυντή ενός μπιλιαρδάδικου στην παραλία. Με τα προφανή ανταλλάγματα, ο Τόνι της βρήκε σπίτι και της υποσχέθηκε ότι θα τη συντηρεί με δικά του χρήματα. Όταν όμως η Χαντ γνώρισε το αφεντικό του Τόνι δεν είχε μάτια πια για τον υπάλληλο.

Το αφεντικό ήταν, φυσικά, ο Κώστας Φωτόπουλος.

Ο ίδιος ο Κώστας περιγράφει τη συμφωνία σε ένα από τα γράμματα που έχει στείλει στο Μάνο Αθανασίου, ένα νομικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ζει στο Παρίσι και ασχολείται με την υπόθεση.

«Μια και η κοπέλα ‘’ήταν καλή μαζί μου’’, την προώθησα και στον κοινωνικό τομέα», γράφει. «Εκτός από το διαμέρισμα (που της νοίκιαζα), της αγόραζα και ωραία ρούχα για τα πάρτι, της νοίκιασα αυτοκίνητο και της έδινα χρήματα για χαρτζιλίκι».

Εκείνο τον καιρό ο Φωτόπουλος διαχειριζόταν τα μαγαζιά με τουριστικά είδη που είχε αφήσει πίσω ο πεθερός του μετά το θάνατό του, καθώς και το μπιλιαρδάδικο, το οποίο είχε ανοίξει ο ίδιος. Οι δουλειές πήγαιναν καλά και είχε την οικονομική άνεση για τη συντήρηση μιας ερωμένης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, η ζήλια του υπαλλήλου του ήταν η αρχή του τέλους.

«Ο Τόνι, μάλλον από ζήλια, είπε στη γυναίκα του ότι εγώ είχα σχέσεις με την Χαντ. Η γυναίκα του, χωρίς να χάσει καιρό, πήρε τηλέφωνο τη δικιά μου και της ανέφερε το γεγονός».

Ο Φωτόπουλος αρνήθηκε κάθε σχέση με τη νεαρή σερβιτόρα, βέβαια, αλλά υποσχέθηκε στη Λίζα ότι θα την απέλυε.

«Φυσικά», γράφει, «τώρα που η γυναίκα μου υποψιαζόταν ότι είχα σχέσεις με την Χαντ έπρεπε να ξεκόψω, πράγμα που άρχισα να κάνω αμέσως».

Μελλοθάνατος εδώ και 27 χρόνια: Η ιστορία του μοναδικού Έλληνα θανατοποινίτη στον κόσμο - Εικόνα 6Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα