ΚΟΣΜΟΣ

Καλλιστεία Μις Περού: Οι υποψήφιες αντί για τις διαστάσεις τους ανέφεραν στατιστικά για τη βία κατά των γυναικών

Καλλιστεία Μις Περού: Οι υποψήφιες αντί για τις διαστάσεις τους ανέφεραν στατιστικά για τη βία κατά των γυναικών
Advertisement

Οι υποψήφιες στον διαγωνισμό ομορφιάς Μις Περού, που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, εκμεταλλεύθηκαν τη δημοσιότητα για να καταγγείλουν τα εγκλήματα εναντίον των γυναικών.

«Το όνομά μου είναι Καμίλα Κανικόμπα και οι διαστάσεις μου είναι 2.020 γυναικοκτονίες σε διάστημα εννέα ετών στη χώρα μου», είπε μία από τις διαγωνιζόμενες.

Καλλιστεία Μις Περού: Οι υποψήφιες αντί για τις διαστάσεις τους ανέφεραν στατιστικά για τη βία κατά των γυναικών - Εικόνα 1

Καλλιστεία Μις Περού: Οι υποψήφιες αντί για τις διαστάσεις τους ανέφεραν στατιστικά για τη βία κατά των γυναικών - Εικόνα 2

Οι 23 φιναλίστ του διαγωνισμού, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ σε ένα μεγάλο θέατρο στη Λίμα, αντί να παρουσιάσουν τις διαστάσεις τους, ανέφεραν τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία για τη βία εναντίον των γυναικών.

«Ένα κορίτσι πεθαίνει κάθε δέκα λεπτά (σε όλο τον κόσμο), θύμα σeξουαλικής εκμετάλλευσης», «περισσότερες από το 70% των γυναικών στο Περού είναι θύματα παρενόχλησης στον δρόμο», «το 81% των δραστών σeξουαλικών επιθέσεων εναντίον κοριτσιών μικρότερων των 5 ετών είναι συγγενείς», δήλωσαν οι νεαρές γυναίκες.

Beauty pageant contestants list statistics about women’s right…

Miss Peru was a beauty pageant with a difference – instead of stating their body measurements, they listed statistics about violence against women.The pageant’s organisers said they wanted to draw attention to femicide in Peru.

Posted by Channel 4 News on Dienstag, 31. Oktober 2017

Η τροπή του προγράμματος σόκαρε τους τηλεθεατές, όμως η διοργανώτρια του διαγωνισμού, η Τζέσικα Νιούτον, Μις Περού 1987, δήλωσε: «Δυστυχώς υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν γνωρίζουν και πιστεύουν ότι η δική τους υπόθεση είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό». «Η βασίλισσα της εθνικής ομορφιάς θα πρέπει να είναι πρέσβειρα των γυναικών που στέκονται όρθιες, όλων εκείνων που δεν έχουν φωνή», τόνισε.

Σύμφωνα με τη Νιούτον, η σeξουαλική βία βρίσκεται σε όλους τους τομείς: Από τις συνολικά 150 κοπέλες που δήλωσαν συμμετοχή στον διαγωνισμό, πέντε ήταν θύματα βίας, «κάποιες εκ των οποίων βιaσμού από κάποιον συγγενή».

Miss Perú, creando conciencia en la sociedad. #MissPeru2018

A post shared by Organización Miss Perú (@missperuofficial) on Oct 30, 2017 at 9:14pm PDT

Στο τέλος του διαγωνισμού οι κοπέλες ρωτήθηκαν τι θα έκαναν για τη βία εναντίον των γυναικών, αντί για τις παραδοσιακές ερωτήσεις σχετικά με τα χόμπι και τις φιλοδοξίες τους.

Το Περού είναι η δεύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με τις περισσότερες γυναίκες θύματα βιaσμού, μετά τη Βολιβία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ασφάλειας των Πολιτών που εξαρτάται από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών. Η κυβέρνηση του Περού έχει ανακοινώσει ότι 800 γυναίκες έχουν φονευθεί την εξαετία ως το 2015.

Καλλιστεία Μις Περού: Οι υποψήφιες αντί για τις διαστάσεις τους ανέφεραν στατιστικά για τη βία κατά των γυναικών - Εικόνα 3

Το Κογκρέσο της χώρας υιοθέτησε ένα νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο του 2015 το οποίο περιελάμβανε μέτρα για την πρόληψη και την τιμωρία της βίας εναντίον των γυναικών, αλλά και για τη δημιουργία κέντρων προσωρινής διαμονής για γυναίκες που είναι θύματα βίας.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement