ΕΛΛΑΔΑ

Καλαμάτα: Το Ελληνικό Δημόσιο αποζημιώνει τον Γεωργιανό που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία Αρχιμανδρίτη

Καλαμάτα: Το Ελληνικό Δημόσιο αποζημιώνει τον Γεωργιανό που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία Αρχιμανδρίτη
Advertisement

Δεκτό έκαναν χθες οι τακτικοί δικαστές του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καλαμάτας το αίτημα του 25χρονου Γεωργιανού να αποζημιωθεί για τις 448 ημέρες που κρατήθηκε στις ελληνικές φυλακές ως δράστης της δολοφονίας του αρχιμανδρίτη Φώτη Ζαχαρόπουλου στη Χώρα.

Το αίτημα αποζημίωσης συζητήθηκε από το ίδιο δικαστήριο, το οποίο ομόφωνα τον έκρινε αθώο για τη δολοφονία. Επίσης, του επιδίκασε 15 ευρώ για κάθε ημέρα κράτησης, ενώ απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί του Ελληνικού Δημοσίου που παραστάθηκε, ότι ο νεαρός Γεωργιανός έμεινε στη φυλακή καθώς είχε προφυλακισθεί μετά την ομολογία του πως έχει διαπράξει τη δολοφονία.

Αγωγή αποζημίωσης
Ο Γεωργιανός μαζί με έναν ανήλικο Έλληνα είχαν συλληφθεί και ομολογήσει τότε τη δολοφονία του αρχιμανδρίτη. Κατά τη δίκη του Γεωργιανού, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας δέχτηκε τον ισχυρισμό του πως, όταν συνελήφθη από την Αστυνομία του αποσπάσθηκε η ομολογία, ενώ δεν είχε καμία συμμετοχή και έτσι τον αθώωσε.
Ύστερα από αυτή την αθωωτική απόφαση ο Γεωργιανός κατέθεσε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου ζητώντας αποζημίωση για τις ημέρες που έμεινε έγκλειστος στις φυλακές από τη σύλληψή του έως την εκδίκαση της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, κρατήθηκε από τις 17 Φεβρουαρίου του 2014 έως και τις 11 Μαΐου του 2015 και για τις 448 ημέρες που έμεινε στις φυλακές ζητούσε αποζημίωση ύψους 13.147,45 ευρώ.
Μετά και την απόρριψη της αίτησης αναίρεσης της αθωωτικής απόφασης που είχε κατατεθεί στον Άρειο Πάγο το αίτημα αποζημίωσης του Γεωργιανού ορίσθηκε και συζητήθηκε χθες.

Αποζημίωση 6.720 ευρώ
Η δικηγόρος του νεαρού Γεωργιανού κατά τη χθεσινή διαδικασία επισήμανε ότι ο πελάτης της φυλακίσθηκε χωρίς να έχει διαπράξει το έγκλημα και πως η ομολογία του είχε αποσπασθεί από τους αστυνομικούς και δεν ίσχυε. Μάλιστα, είπε ότι ο Γεωργιανός υπέστη βία και στις φυλακές από συγκρατούμενους του, καθώς το έγκλημα που τον είχαν κατηγορήσει ήταν ειδεχθές. Ζήτησε, λοιπόν, να αποζημιωθεί για τις ημέρες κράτησής του.
Από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου, ο νομικός σύμβουλος τόνισε πως ο 25χρονος δε δικαιούται αποζημίωσης, καθώς όταν προφυλακίσθηκε ήταν σωστή η κρίση των Αρχών, καθώς υπήρχε η ομολογία του και το έγκλημα ήταν πολύ σοβαρό.
Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ελληνικού Δημοσίου και έκρινε πως ο νεαρός πρέπει να αποζημιωθεί.
Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας πρότεινε το ποσό αποζημίωσης να ορισθεί στα 12 ευρώ για κάθε μέρα κράτησής του, αλλά τελικά το δικαστήριο όρισε την τιμή αποζημίωσης στα 15 ευρώ. Έτσι, ο νεαρός θα εισπράξει πλέον ως αποζημίωση 6.720 ευρώ, σχεδόν τα μισά από αυτά που ζήτησε.
Με την απόφαση αυτή κλείνει ένας μεγάλος κύκλος για την υπόθεση, όμως η δολοφονία πλέον έχει μείνει χωρίς δράστες. Μετά την αθώωση του Γεωργιανού αθωώθηκε από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο και ο ανήλικος Έλληνας, ο οποίος και κατά τη σύλληψή του και στα δύο δικαστήρια που ακολούθησαν είχε παραδεχθεί ότι συμμετείχε στη δολοφονία του αρχιμανδρίτη, υποδεικνύοντας ως φυσικό αυτουργό το Γεωργιανό φίλο του.

Πηγή: tharrosnews.gr

Πηγή

Advertisement