ΔΙΑΦΟΡΑ

Αρχαία ελιά στην Κρήτη στα αρχαιότερα δέντρα του κόσμου

Αρχαία ελιά στην Κρήτη στα αρχαιότερα δέντρα του κόσμου
Advertisement

Τα δέντρα υπάρχουν γύρω μας εδώ και εκατομμύρια χρόνια και είναι το εξαιρετικά σημαντικά για το οικοσύστημα για την παραγωγή κυρίως του οξυγόνου. Τα περισσότερα από αυτά που βλέπουμε στην καθημερινή μας ζωή δεν είναι μεγαλύτερα των 100 ετών αλλά υπάρχουν δέντρα που είναι χιλιάδων ετών, υπάρχουν ακόμα και ευδοκιμούν σε όλο τον κόσμο.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα 10 αρχαιότερα δέντρα του κόσμου που βρίσκονται ακόμα στη ζωή. Μεταξύ αυτών είναι και η αρχαία ελιά των Βουβών στο Κολυμπάρι.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Αρχαία ελιά στην Κρήτη στα αρχαιότερα δέντρα του κόσμου - Εικόνα 1

Old Tjikko

Αρχαία ελιά στην Κρήτη στα αρχαιότερα δέντρα του κόσμου - Εικόνα 2

Αυτό το δέντρο θεωρείται το παλαιότερο γνωστό δέντρο και πιθανότατα έχει φυτρώσει κατά τη διάρκεια της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων, δηλαδή η ηλικία του είναι 9.550 χρόνια. Πρόκειται για ένα έλατο στην επαρχία Dalarna της Σουηδίας και θεωρείται ότι υπάρχει από τότε που τα βρετανικά νησιά ήταν ενωμένα με την Ευρώπη με μια γέφυρα πάγου.

Μαθουσάλας

Αρχαία ελιά στην Κρήτη στα αρχαιότερα δέντρα του κόσμου - Εικόνα 3

Αυτό το δέντρο πιστεύεται ότι είναι 4.841 ετών. Είναι ένα είδος αρχαίου πεύκου και βρίσκεται στα Λευκά Όρη στην Καλιφόρνια, ακριβώς μέσα στον Εθνικό Δρυμό Inyo. Μόνο λίγοι γνωρίζουν τα ακριβή ίχνη του όμορφου δέντρου και αυτό γιατί η θέση του είναι προστατευμένη και περιφρουρείται.

Sarv-e Abarqu

Αρχαία ελιά στην Κρήτη στα αρχαιότερα δέντρα του κόσμου - Εικόνα 4

Αυτό το δέντρο είναι γνωστό στους ανθρώπους ως το κυπαρίσσι στην επαρχία Yazd του Ιράν. Το δέντρο πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον 4.000 ετών. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το δέντρο είναι πιθανότατα το αρχαιότερο δέντρο που υπάρχει στην Ασία.

Fitzoria

Αρχαία ελιά στην Κρήτη στα αρχαιότερα δέντρα του κόσμου - Εικόνα 5

Είναι γνωστή και ως η Fitzroya Cupressoides, ένα είδος που υπάρχει κυρίως στα βουνά των Άνδεων. Πιστεύεται ότι είναι 3.600 ετών και οι ειδικοί έχουν καταγράψει κάποιες εκατοντάδες από αυτά, εδώ και 200 χρόνια. Αυτό το συγκεκριμένο θεωρείται μοναδικό κυρίως για την ανάπτυξή του.

Llangernyw Yew

Αρχαία ελιά στην Κρήτη στα αρχαιότερα δέντρα του κόσμου - Εικόνα 6

Αυτό το πουρνάρι υπάρχει σε ένα μικρό νεκροταφείο του στην Εκκλησία Dygain,  στην Llangernyw, βόρεια της Ουαλίας. Πιστεύεται ότι είναι περίπου 4.000 ετών. Το είδος αυτό πιθανολογείται ότι φυτεύτηκε κάποια στιγμή στην προϊστορική εποχή του Χαλκού και εξακολουθεί να αυξάνεται, ακόμη και μετά από όλα αυτά τα χρόνια. Το 2002 κατά τη διάρκεια το χρυσού ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ, το δέντρο το δέντρο χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα 50 Μεγάλα Βρετανική δέντρα.

Ο Πρόεδρος

Αρχαία ελιά στην Κρήτη στα αρχαιότερα δέντρα του κόσμου - Εικόνα 7

Ο γίγαντας Sequoia (Σεκόϊα) ονομάζεται πρόεδρος και είναι το τρίτο μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο, που μετριέται από τον όγκο του κορμού του. Είναι περίπου 3.200 ετών και βρίσκεται στο Giant Forest του Εθνικού Πάρκου Sequoia στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Δέντρο των Εκατό Αλόγων

Αρχαία ελιά στην Κρήτη στα αρχαιότερα δέντρα του κόσμου - Εικόνα 8

Αυτή η τεράστια καστανιά είναι κοντά στο ηφαίστειο της Αίτνας στη Σικελία. Πιστεύεται ότι είναι περίπου 2.000 έως 4.000 ετών. Το δέντρο πήρε το όνομά του από ένα μύθο που λέει ότι 100 ιππότες με  εκατό άλογα είχαν βρει καταφύγιο από μια μεγάλη καταιγίδα κάτω από τα τεράστια, προστατευτικά κλαδιά του δέντρου. Ο μύθος θα μπορούσε να είναι αληθινός, όποιος στέκεται στη βροχή κάτω από τα κλαδιά του προστατεύεται πλήρως.  Το δέντρο κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για την περίμετρό του, έχει περιφέρεια 190 ποδιών, όσο περίπου είναι το μήκος ενός παγοδρομίου χόκεϊ.

Patriarca da Floresta

Αρχαία ελιά στην Κρήτη στα αρχαιότερα δέντρα του κόσμου - Εικόνα 9

Αυτό το δέντρο, προέρχεται από την οικογένεια Cariniana Legalis, πιστεύεται ότι είναι περίπου 3.000 ετών. Αυτό το καθιστά το παλαιότερο μη κωνοφόρο δέντρο  στη Βραζιλία. Το δέντρο αυτό θεωρείται ιερό αν και απειλείται διαρκώς λόγω της αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία, την Κολομβία και τη Βενεζουέλα.

Ελιά των Βουβών

Αρχαία ελιά στην Κρήτη στα αρχαιότερα δέντρα του κόσμου - Εικόνα 10

Αυτό το δέντρο βρίσκεται στην  Κρήτη. Πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον 2.000 έως 3.000 ετών, αν και οι ειδικοί δεν μπορούν να πουν την ακριβή ηλικία του. Παρ ‘όλα αυτά, εξακολουθεί να παράγει ελιές, και έχουν βραβευθεί.

Στην Κρήτη έχει αναγνωριστεί η ύπαρξη της περίφημης ελιάς των Βουβών, στα Χανιά, που ακόμα είναι καρποφόρα, αν και ηλικία της είναι πάνω από τα 3.000 χρόνια! Το Ελαιόδεντρο αυτό που βρίσκεται στην θέση Πάνω Βούβες του Δ.Δ. Βουβών του Δήμου Κολυμβαρίοι (συντεταγμένες Ν 35ο 29,212 και ΕΟ 23ο 47,217 και υψόμετρο 272 m), ανήκει στον Παναγ. Καραπατάκη οποίος το παραχώρησε στον Δήμο Κολυμβαρίου και είναι ποικιλίας Μαστοειδούς που τοπικά αποκαλείται Τσουνατη εμβολιασμένη σε υποκείμενο Αγριελιάς.

Ο κορμός του δέντρου έχει εξαιρετικό ανάγλυφο με ιδιαίτερη αισθητική. Η επιφάνεια του πραγματικό έργο γλυπτικής παρουσιάζει διαφορά σχήματα που φαντάζουν με αλλόκοτες μορφές προσώπων και πραγμάτων! Το δέντρο έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο της Φύσης ενώ με κότινο από το δέντρο αυτό, που κόπηκε με ειδικές τελετές, στεφανώθηκε ο πρώτος νικητής του Μαραθωνίου ανδρών κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004.

Jomon Sugi

Αρχαία ελιά στην Κρήτη στα αρχαιότερα δέντρα του κόσμου - Εικόνα 11

Αυτό το δέντρο βρίσκεται στο Yakushima, στην Ιαπωνία. Είναι στην πραγματικότητα το αρχαιότερο και μεγαλύτερο δέντρο Cryptomeria και ο λόγος που το νησί αυτό ονομάστηκε  Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το δέντρο είναι περίπου 2.000 ετών, αλλά μερικοί από τους εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο  από αυτή την ηλικία.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement