8 συνδυασμοί τροφίμων που αν αποφύγουμε θα δώσουμε νέα πνοή στο σώμα μας και στη ψυχολογία μας

Advertisement
8 συνδυασμοί τροφίμων που αν αποφύγουμε θα δώσουμε νέα πνοή στο σώμα μας και στη ψυχολογία μας
Advertisement

Όλοι γνωρίζουμε ότι η υγεία μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φαγητό που επιλέγουμε να φάμε. Γι ‘αυτό πρέπει να είναι όχι μόνο νόστιμο, αλλά και καλό για το σώμα μας. Ωστόσο, μερικές φορές οι λανθασμένοι συνδυασμοί των συστατικών μπορούν να υπονομεύσουν όλη την προσπάθεια που καταβάλλουμε!

Σήμερα θα σας ενημερώσουμε για 8 συνδυασμούς τροφίμων που θα ήταν καλύτερα να αποφύγετε. Θα σας δώσουμε επίσης πολλές χρήσιμες συμβουλές για τη διατροφή στο τέλος αυτού του άρθρου! Απολαύστε το!

8. Κακάο + γάλα

8 συνδυασμοί τροφίμων που καλύτερα να αποφύγετε - Εικόνα 2

Το κακάο είναι πλούσιο σε οξαλικό οξύ, το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου. Όταν συνδυάζεται με ασβέστιο, το οξύ αυτό συμβάλλει στο σχηματισμό κρυστάλλων οξαλικού, τα οποία είναι άσχημα για τα νεφρά σας σε υπερβολικές ποσότητες. Φυσικά, ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα την εβδομάδα δεν θα σας βλάψει, αλλά να είστε προσεκτικοί με αυτό, ειδικά εάν έχετε νεφρικά προβλήματα.

Συμβουλή: Τα λίπη διευκολύνουν την απορρόφηση οξαλικού, οπότε αν είστε επιρρεπείς σε πέτρες στα νεφρά, φτιάξτε κακάο με αποβουτυρωμένο γάλα.

7. Σαλάτα + λεμόνι ή ξύδι dressing

8 συνδυασμοί τροφίμων που καλύτερα να αποφύγετε - Εικόνα 3

Πολλές βιταμίνες και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (όπως τα καροτενοειδή) που βρίσκονται στα λαχανικά και στα χόρτα απαιτούν λίπη για σωστή απορρόφηση. Κάθε φορά που ρίχνουμε στις σαλάτες μας λεμόνι ή ξύδι μόνο, στερούμε τον εαυτό μας από πολλά υγιεινά στοιχεία διατροφής.

Συμβουλή: Αν δεν είστε λάτρης των φυτικών ελαίων (αν και είναι τόσο καταπληκτικά, βοηθώντας μας να μείνουμε νέοι και όμορφοι), μπορείτε να εξετάσετε την προσθήκη άλλων προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στη σαλάτα σας – ένα αβοκάντο, ελιές ή μερικά καρύδια.

6. Τυρί + ζυμαρικά + ντομάτες

8 συνδυασμοί τροφίμων που καλύτερα να αποφύγετε - Εικόνα 4

Οι αμυλούχοι υδατάνθρακες που έχουν σε αφθονία τα ζυμαρικά πρέπει να συνδυαστούν σωστά για να μπορέσουμε να τους χωνέψουμε. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια ενός ειδικού ενζύμου, της ptyalin, που βρίσκεται στο σάλιο μας. Οι ντομάτες, από την άλλη πλευρά, περιέχουν οξέα (μηλικό, οξαλικό, κιτρικό), τα οποία, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, σπάζουν αυτή την ζύμωση. Αυτό οδηγεί στην παρεμπόδιση της πέψης του αμύλου. Οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στο τυρί μπορούν επίσης να επιδεινώσουν αυτή την κατάσταση.

Συμβουλή: Τα μη οξέα φρέσκα ή ψημένα λαχανικά και χόρτα (όπως ο βασιλικός) μπορεί να είναι μια καλή προσθήκη στα ζυμαρικά σας!

5. Αυγά + μπέικον

8 συνδυασμοί τροφίμων που καλύτερα να αποφύγετε - Εικόνα 5

Αυτός ο συνδυασμός που όλοι αγαπάμε τόσο πολύ είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι τόσο καλό για την υγεία μας. Το σώμα μας ξοδεύει πολλή ενέργεια στην πέψη αυτών των προϊόντων. Γι ‘αυτό, τρώγοντας τα αυγά και το μπέικον για πρωινό, στερούμε τον εαυτό μας από την ενέργεια που χρειάζεται τόσο πολύ στην αρχή της ημέρας.

Συμβουλή: Αντικαταστήστε το μπέικον με ντομάτες. Το αντιοξειδωτικό σελήνιο, που βρίσκεται στα αυγά, είναι καλύτερα αφομοιωμένο με τα οξέα που έχουν οι τομάτες. Και το λυκοπένιο στις ντομάτες έχει καλύτερες επιπτώσεις στην υγεία σας όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε από τον κρόκο αυγού.

4. Πίτουρο + γάλα

8 συνδυασμοί τροφίμων που καλύτερα να αποφύγετε - Εικόνα 6

Το φυτικό οξύ που συναντάται στο πίτουρο σχηματίζει αδιάλυτες ενώσεις όταν συνδυάζεται με ασβέστιο και μαγνήσιο. Κάνει επίσης αυτά τα ορυκτά απρόσιτα για το σώμα σας. Αυτό το οξύ απαντάται επίσης σε σιτάλευρο και πλιγούρι βρώμης αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Γι ‘αυτό δεν συνιστάται να συνδυάζετε πολύ συχνά αυτά τα προϊόντα με το γάλα. Επιπλέον, οι επιστήμονες σας συμβουλεύουν να πίνετε γάλα χωριστά, 1-1,5 ώρες μετά το γεύμα σας.

Συμβουλή: Βράζετε το πίτουρο εκ των προτέρων επειδή η θερμική επεξεργασία διασπά το φυτικό οξύ.

3. Δημητριακά + χυμός πορτοκαλιού

8 συνδυασμοί τροφίμων που καλύτερα να αποφύγετε - Εικόνα 7

Τα δημητριακά σε συνδυασμό με χυμό πορτοκαλιού, ειδικά το πρωί, δεν θα σας φέρουν την ώθηση της ενέργειας που περιμένετε, αλλά μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία και βαρύτητα στο στομάχι σας. Τα οξέα στον χυμό πορτοκαλιού μειώνουν δραστικά τη δραστηριότητα του ενζύμου που είναι υπεύθυνη για τη διάσπαση των υδατανθράκων. Για τον ίδιο λόγο, δεν συνιστάται ο συνδυασμός των σπόρων με άλλα ξινά φρούτα ή μούρα.

Συμβουλή: Είναι καλύτερα να έχετε ένα ποτήρι πορτοκάλι ή άλλο χυμό φρούτων μία ώρα μετά το πρωϊνό σας.

2. Πίτσα + σόδα

8 συνδυασμοί τροφίμων που καλύτερα να αποφύγετε - Εικόνα 8

Ο συνδυασμός υδατανθράκων, πρωτεϊνών και αμύλου καταλαμβάνει πολύ από την ενέργεια του οργανισμού σας για την πέψη. Επιπλέον, η ζάχαρη στη σόδα σας επιβραδύνει τις διαδικασίες του στομάχου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το βάρος του στομάχου και το φούσκωμα. Επιπλέον, η ζάχαρη δεν μπορεί να φτάσει στα έντερα σας, όπου θα πρέπει να διαλυθεί, λόγω του γεμάτου στομαχιού σας. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στομάχου, εάν κάνετε αυτό το είδος γεύματος πολύ συχνά.

Συμβουλή: Οποιαδήποτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη θα πρέπει να καταναλώνονται 1-1,5 ώρες μετά το φαγητό σας.

1. Ψωμί σιταριού + μαρμελάδα

8 συνδυασμοί τροφίμων που καλύτερα να αποφύγετε - Εικόνα 9

Το εξευγενισμένο αλεύρι σίτου σε συνδυασμό με τα γλυκά είναι μια διπλή δόση γρήγορων υδατανθράκων που προκαλούν ταχεία αύξηση της γλυκόζης. Θα σας δώσει μια ώθηση της ενέργειας για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ακολουθούμενη από εξάντληση και κακή διάθεση. Ένα άλλο επιχείρημα εναντίον αυτού του συνδυασμού είναι η αναταραχή στα έντερα σας, που προκαλείται από τη ζύμωση ζύμης και ζάχαρης. Συνήθως δεν συνιστάται να φάτε ψωμί σιταριού με μαρμελάδα με άδειο στομάχι.

Συμβουλή: Αντικαταστήστε το ψωμί σιταριού με ψωμί ολικής αλέσεως, ειδικά εάν δεν είναι ζυμωμένο. Επιπλέον προτιμήστε το μέλι, δεδομένου ότι δεν προκαλεί αναταραχή του εντέρου και είναι γενικά ένα πιο υγιεινό προϊόν.

Bonus

8 συνδυασμοί τροφίμων που καλύτερα να αποφύγετε - Εικόνα 10

Είμαστε συνηθισμένοι να πιστεύουμε ότι η κατανάλωση χυμού είναι καλό για την υγεία μας. Ωστόσο, ο επεξεργασμένος χυμός περιέχει πολύ ζάχαρη: ένα ποτήρι περιέχει περίπου 2 κουταλιές της ραφιναρισμένης ζάχαρης. Από την άλλη πλευρά, ο φρέσκος χυμός δεν είναι τόσο χρήσιμος όσο φαίνεται. Δεν περιέχει ίνες, αλλά είναι ακόμα πλούσιος σε υδατάνθρακες. Για να χάσετε βάρος πιο γρήγορα, είναι καλύτερο να αντικαταστήσετε όλα τα γλυκά ποτά σας με καθαρό νερό.

Περισσότερες συμβουλές για υγιεινή διατροφή

Φυσικά, είναι βαρετό να ζούμε πάντα σύμφωνα με τους κανόνες. Και υπάρχουν στιγμές που δεν είναι καν εφικτό. Αλλά η τήρηση ορισμένων αρχών υγιεινής διατροφής θα είναι πολύ καλή για το σώμα σας.

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα