8 ενδείξεις που ανιχνεύουν συμπτώματα της μηνιγγίτιδας και βοηθάνε τους γονείς να προλάβουν την ασθένεια

Advertisement
8 ενδείξεις που ανιχνεύουν συμπτώματα της μηνιγγίτιδας και βοηθάνε τους γονείς να προλάβουν την ασθένεια
Advertisement

Η μηνιγγίτιδα είναι μια ασθένεια που συνδέεται με τη φλεγμονή των προστατευτικών μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η αιτιολογία αυτής της ασθένειας μπορεί να ποικίλει, αλλά τα συμπτώματα διαφορετικών τύπων είναι γενικά παρόμοια.

Θεωρείται ότι τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στην ασθένεια αυτή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να υπενθυμίσουμε στους γονείς τους τρόπους ανίχνευσης της μηνιγγίτιδας και σε ποια συμπτώματα θα πρέπει να δοθεί κυρίως προσοχή.

Ξαφνικός πυρετός

8 συμπτώματα της μηνιγγίτιδας που κάθε γονέας πρέπει να γνωρίζει - Εικόνα 2

Ένα από τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι ένας πυρετός που ξεκινά ξαφνικά. Ένα παιδί αρχίζει να τρέμει και παραπονιέται ότι αισθάνεται πάντα κρύο.

Η θερμοκρασία του άρρωστου αυξάνεται πολύ γρήγορα και συχνά γίνεται αρκετά δύσκολο το να μειωθεί. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι αυτό το σύμπτωμα είναι ένα σημάδι πολλών άλλων ασθενειών, θα πρέπει να δοθεί προσοχή σε άλλους παράγοντες που δείχνουν αλλαγές στην κατάσταση ενός παιδιού.

Δυνατός πονοκέφαλος

8 συμπτώματα της μηνιγγίτιδας που κάθε γονέας πρέπει να γνωρίζει - Εικόνα 3

Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από μηνιγγίτιδα δεν είναι απλά ισχυροί, αλλά αφόρητοι. Επιπλέον, ο πόνος μπορεί να επηρεάσει και τον αυχένα ενός ασθενούς, αλλά λόγω του σφοδρού πονοκεφάλου δεν μπορεί να δώσει προσοχή σε αυτό.

Διπλή όραση

8 συμπτώματα της μηνιγγίτιδας που κάθε γονέας πρέπει να γνωρίζει - Εικόνα 4

Ένα άτομο που πάσχει από μηνιγγίτιδα δεν μπορεί να εστιάσει την όραση του, γι ‘αυτό το όραμα του διπλασιάζεται.

Στομαχόπονος, ναυτία και εμετός

8 συμπτώματα της μηνιγγίτιδας που κάθε γονέας πρέπει να γνωρίζει - Εικόνα 5

Ένα άτομο άρρωστο με μηνιγγίτιδα χάνει την όρεξη του. Αυτό συμβαίνει εν μέρει λόγω της συνεχούς ναυτίας που μπορεί να ακολουθηθεί από στομαχόπονους και εμετό.

Ευαισθησία στο έντονο φως

8 συμπτώματα της μηνιγγίτιδας που κάθε γονέας πρέπει να γνωρίζει - Εικόνα 6

Ένα άλλο σημάδι της μηνιγγίτιδας είναι ο φόβος του φωτεινού φωτός επειδή προκαλεί δάκρυσμα των ματιών του παιδιού και ναυτία μαζί με έναν πονοκέφαλο που γίνεται όλο και πιο έντονος.

Ακαμψία των ινιακών μυών

8 συμπτώματα της μηνιγγίτιδας που κάθε γονέας πρέπει να γνωρίζει - Εικόνα 7

Ένα παιδί με μηνιγγίτιδα μπορεί να είναι σε μια ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη θέση: ξαπλωμένο στο πλάι με το κεφάλι του να γέρνει πίσω και τα πόδια του να είναι λυγισμένα. Οι προσπάθειες για να ισιώσει τον λαιμό του συχνά δεν είναι επιτυχείς.

Ανικανότητα να ισιώσει τα πόδια

8 συμπτώματα της μηνιγγίτιδας που κάθε γονέας πρέπει να γνωρίζει - Εικόνα 8

Ακόμα κι αν κατορθώσετε να λυγίσετε το κεφάλι του παιδιού έως το στή8ος του, τα πόδια του αμέσως λυγίζουν μέχρι τα γόνατα και είναι αδύνατο να ξεκολλήσει από αυτή τη θέση. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται το σημάδι του λαιμού Brudziński.

Με την μηνιγγίτιδα, εμφανίζεται επίσης το σημάδι του Kernig, όπου δεν μπορεί κάποιος να εκτείνει πλήρως το πόδι του αν το σηκώσει στις 90 °περίπου.

Δερματικά εξανθήματα που δεν εξασθενούν

8 συμπτώματα της μηνιγγίτιδας που κάθε γονέας πρέπει να γνωρίζει - Εικόνα 9

Τα δερματικά εξανθήματα είναι επίσης πιθανό να συνοδεύονται με την μηνιγγίτιδα. Με αυτό το τεστ, είναι πολύ εύκολο να εντοπίσετε εάν ένα απλό εξάνθημα συνδέεται ή όχι με την μηνιγγίτιδα.

Πάρτε ένα διαυγές ποτήρι, εφαρμόστε το στο εξάνθημα και πιέστε το σταθερά στο δέρμα μέχρι να γίνει χλωμό. Εάν οι κηλίδες εξαφανίζονται μαζί με το δέρμα, το άτομο δεν έχει μηνιγγίτιδα. Εάν το εξάνθημα δεν εξασθενεί, τότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Τι να κάνω?

8 συμπτώματα της μηνιγγίτιδας που κάθε γονέας πρέπει να γνωρίζει - Εικόνα 10

Η μηνιγγίτιδα είναι μια επικίνδυνη ασθένεια, γι ‘αυτό και αν εντοπιστεί κάποιο από αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να καλέσετε αμέσως ένα ασθενοφόρο. Πρέπει να παρέχετε στον άρρωστο ξεκούραση, ηρεμία και αχνά φώτα στο δωμάτιο μέχρι να φτάσει ο γιατρός.

Θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σχετικά με όλα τα εντοπισμένα συμπτώματα. Συνίσταται ιδιαίτερα να γίνει εισαγωγή σε νοσοκομείο όταν υπάρχει υποψία μηνιγγίτιδας, επειδή μόνο εκεί η αντιμετώπιση της είναι αποτελεσματική.

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα