ΕΛΛΑΔΑ

Στον ΕΔΟΕΑΠ οι εργαζόμενοι στα sites -Διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του

Στον ΕΔΟΕΑΠ οι εργαζόμενοι στα sites -Διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του
Advertisement

Το πράσινο φως των εκπροσώπων των δανειστών έλαβε η κυβέρνηση για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης σχετικά με την αναμόρφωση του καθεστώτος λειτουργίας και χρηματοδότησης του Ταμείου Υγειονομικής περίθαλψης, Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης (ΕΔΟΕΑΠ). 

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ΕΔΟΕΑΠ και των Ενώσεων για το πλαίσιο των ρυθμίσεων που εισάγει προς ψήφιση στη Βουλή, σχετικά με τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου το πλαίσιο των ρυθμίσεων θα δοθεί για έγκριση στη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στις καταστατικές διατάξεις του.

1. Ο ΕΔΟΕΑΠ διατηρεί την αυτόνομη λειτουργία του εισπράττοντας απευθείας από τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις του τύπου τα προβλεπόμενα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.

2. Ο ΕΔΟΕΑΠ διευρύνεται με την συμμετοχή όλων των εργαζομένων σε όλα τα μέσα ενημέρωσης που μέχρι σήμερα δεν ήταν μέλη του, τους εργαζομένους στον περιοδικό Τύπο και στα ενημερωτικά σάιτ του διαδικτύου (θεωρούνται ηλεκτρονικές εφημερίδες).

3. Η ρύθμιση που θα φέρει μέσα στην επόμενη εβδομάδα το αρμόδιο υπουργείο προβλέπει εισφορά στον τζίρο όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τύπου ύψους 2%.

4. Τα ποσοστά εισφορών για την επικουρική σύνταξη είναι ανάλογα με αυτά που ισχύουν και για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, δηλαδή θα είναι συνολικά ποσοστό ύψους 7%, το οποίο επιμερίζεται σε 3,5% για τους εργαζόμενους και 3,5% για τους εργοδότες.

5. Οι ασφαλιστικές εισφορές για τον κλάδο υγείας του ΕΔΟΕΑΠ ανέρχονται στο 7,10%. Το ποσοστό αυτό επιμερίζεται σε εισφορές 2,55% για εργαζόμενους και εισφορές ύψους 4,55% για τους  εργοδότες.

6. Συμμετοχή ποσοστού ύψους 1% για το εφάπαξ που αφορά στους σημερινούς ασφαλισμένους.

7. 11μελές διοικητικό συμβούλιο στον ΕΔΟΕΑΠ με τη συμμετοχή ενός εκπροσώπου των εργοδοτών.

8. Δεν θα υπάρχει διασύνδεση του ΕΔΟΕΑΠ με ΕΟΠΠΥ.

«Μια καινούργια ημέρα ξημερώνει για τον ΕΔΟΕΑΠ»

«Η κατάθεση των ρυθμίσεων που εξασφαλίζουν έσοδα για τον ΕΔΟΕΑΠ στη Βουλή αποτελεί το τελευταίο βήμα μιας τιτάνιας προσπάθειας δύο ετών να διατηρηθεί σε λειτουργία ο Οργανισμός και να υπάρξει μια εποικοδομητική διαπραγμάτευση με συγκεκριμένες προτάσεις που θα οδηγήσει σε καθαρή λύση.

Η προσπάθεια δεν ήταν εύκολη καθώς βρεθήκαμε αντιμέτωποι πέρα από τους γνωστούς εξωτερικούς εχθρούς που επιβουλεύονταν την ύπαρξη του Οργανισμού και την τρόικα που αμφισβήτησε την αυτονομία του κλάδου υγείας, με συνδικαλιστικές μειοψηφίες που τορπίλιζαν καθημερινά την πρόοδο του εγχειρήματος.. Οι μειοψηφίες αυτές τορπίλιζαν τη διενέργεια αναλογιστικών μελετών, την διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση και τους εργοδότες ακόμα και τη δανειοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ που ήταν αναγκαία για τη διατήρηση εν ζωή του Οργανισμού. Μέχρι και την τελευταία στιγμή μιλούσαν για περίοικους που θα έρχονταν στον ΕΔΟΕΑΠ ενώ δίναμε τη μάχη μαζί με το Υπουργείο Εργασίας απέναντι στην τρόικα για να αποδείξουμε το αυτονόητο. Ότι ο ΕΔΟΕΑΠ δεν χρηματοδοτείται και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και τον ΕΟΠΥΥ

Φαντασιώνονταν επαγγελματικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρίες, λεφτά που δεν υπήρχαν και έξωση από τον ΕΔΟΕΑΠ συνταξιούχων και ανέργων προκειμένου να οδηγήσουν τον κλάδο σε αποπροσανατολισμό και να κρύψουν την ένδεια προτάσεων που είχαν.

Η αλλαγή ηγεσίας στην ΕΣΗΕΑ σε συνδυασμό με την προσήλωση της ΕΠΗΕΑ στο στόχο επίλυσης του προβλήματος, έδωσε νέα πνοή στο διάλογο και φέρνει αποτέλεσμα κόντρα στο λαϊκισμό και την υπονόμευση από μειοψηφίες μονίμως φωνασκούντων και μηδέποτε εποικοδομητικά λειτουργούντων.

Η διαπραγμάτευση ήταν μια δύσκολη υπόθεση με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που έπρεπε να επιλυθούν καταγραφόμενες ως νόμος και η συνδρομή της ηγεσίας της ΕΠΗΕΑ ήταν καταλυτική.

Όμως πετύχαμε.

Πλέον ο ΕΔΟΕΑΠ μετατρέπεται σε ένα ταμείο που θα αγκαλιάζει όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ ολόκληρης της χώρας χωρίς διακρίσεις και μακριά από ελιτίστικες λογικές του παρελθόντος.

Οι εργοδότες για πρώτη φορά θα πληρώσουν για την ασφάλιση των σκληρά εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

Στον ΕΔΟΕΑΠ ξημερώνει μια καινούργια ημέρα. Και το στοίχημα πλέον είναι να δημιουργήσουμε τις δομές εκείνες που θα εξασφαλίσουν μακροχρόνια την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους ασφαλισμένους. Ο ΕΔΟΕΑΠ μπορεί και θα γίνει ένας ασφαλιστικός Οργανισμός πρότυπο απαλλαγμένος από τα βαρίδια του παρελθόντος, με διαφάνεια, αξιοκρατία, επαγγελματική διαχείριση και πάνω από όλα σεβασμό και ισότιμη μεταχείριση των ασφαλισμένων του.

Νίκος Καρούτζος

Πρόεδρος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ»

Πηγή

Advertisement