ΚΟΣΜΟΣ

Εντυπωσιακή βιβλιοθήκη του δρόμου στη Βουλγαρία ενθαρρύνει τους νέους να διαβάζουν

Εντυπωσιακή βιβλιοθήκη του δρόμου στη Βουλγαρία ενθαρρύνει τους νέους να διαβάζουν
Advertisement

Η «Rapana» είναι η πρώτη “βιβλιοθήκη του δρόμου” στη Βάρνα της Βουλγαρίας που δημιουργήθηκε από μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών. Σήμερα η ζωή και η καθημερινότητα των νέων βασίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην ψηφιακή τεχνολογία και αυτό μειώνει τη δημοτικότητα των βιβλίων στη γενιά αυτή.

Εντυπωσιακή βιβλιοθήκη του δρόμου στη Βουλγαρία ενθαρρύνει τους νέους να διαβάζουν - Εικόνα 1

Εντυπωσιακή βιβλιοθήκη του δρόμου στη Βουλγαρία ενθαρρύνει τους νέους να διαβάζουν - Εικόνα 2

Μια ομάδα αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών (Yuzdzhan Turgaev, Boyan Simeonov, Ibrim Asanov και Mariya Aleksieva) αποφάσισαν να κάνουν ό,τι μπορούσαν για να αντιμετωπίσουν -έστω εν μέρει- αυτό το θέμα, δημιουργώντας μια ανοιχτή βιβλιοθήκη στον δρόμο.

Εντυπωσιακή βιβλιοθήκη του δρόμου στη Βουλγαρία ενθαρρύνει τους νέους να διαβάζουν - Εικόνα 3

Η Βάρνα είναι μια πόλη που βρίσκεται στην παραλία και συχνά αποκαλείται «Η θαλάσσια πρωτεύουσα της Βουλγαρίας». Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο το επιλεγμένο σχήμα της βιβλιοθήκης μοιάζει με το κέλυφος ενός θαλάσσιου σαλιγκαριού.

Εντυπωσιακή βιβλιοθήκη του δρόμου στη Βουλγαρία ενθαρρύνει τους νέους να διαβάζουν - Εικόνα 4

Ο σχεδιασμός της είναι εμπνευσμένος από τη φύση και τα οργανικά σχήματα, ενώ η εγκατάσταση λαμβάνει υπόψη τη θάλασσα και την αξία της για τους πολίτες της Βάρνας. Η αφηρημένη κατασκευή ξεδιπλώνεται από ένα μόνο σημείο και εξελίσσεται σε ημικύκλιο, ενώ παράλληλα δημιουργεί δημόσιο χώρο και ράφια για την τοποθέτηση βιβλίων, που φτάνουν τα 1.500 στον αριθμό.

Εντυπωσιακή βιβλιοθήκη του δρόμου στη Βουλγαρία ενθαρρύνει τους νέους να διαβάζουν - Εικόνα 5

“Καταλήξαμε στον τελικό σχεδιασμό, προσαρμόζοντας τον προϋπολογισμό και την ιδέα της ανοιχτής βιβλιοθήκης, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση στους αναγνώστες, καθιστικούς χώρους, καθώς και ένα μικροσκοπικό σκηνικό για τους καλλιτέχνες του δρόμου”, αναφέρει η ομάδα σχεδιασμού.

Εντυπωσιακή βιβλιοθήκη του δρόμου στη Βουλγαρία ενθαρρύνει τους νέους να διαβάζουν - Εικόνα 6

Εντυπωσιακή βιβλιοθήκη του δρόμου στη Βουλγαρία ενθαρρύνει τους νέους να διαβάζουν - Εικόνα 7

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement