Πρόστιμο «μαμούθ» 410.000 δολαρίων σε blogger που έλεγε ότι νίκησε τον καρκίνο με διατροφή και εναλλακτικές θεραπείες

Advertisement
Πρόστιμο «μαμούθ» 410.000 δολαρίων σε blogger που έλεγε ότι νίκησε τον καρκίνο με διατροφή και εναλλακτικές θεραπείες
Advertisement

Πρόστιμο ύψους 410.000 δολαρίων Αυστραλίας (273.000 ευρώ) επέβαλε δικαστήριο της Βικτώρια στην Αυστραλιανή blogger ευεξίας (wellness blogger) Μπελ Γκίμσον, 25 ετών, η οποία είχε ισχυριστεί πως έπασχε από καρκίνο στον εγκέφαλο και ότι κατάφερε να γιατρευτεί χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μεθόδους, όπως «φυσικές» θεραπείες και διατροφή.

Fake wellness blogger Belle Gibson fined over cancer claims – via @abcnews https://t.co/44nwPVNAeX pic.twitter.com/AfQp5ge2CG

— MossackF (@seng0709) 28 Σεπτεμβρίου 2017

 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η Γκίμπσον στη συνέχεια κυκλοφόρησε μια εφαρμογή και ένα βιβλίο με συνταγές μαγειρικής, ωστόσο αργότερα παραδέχτηκε πως η διάγνωση δεν ήταν αληθινή αλλά «φτιαχτή». Ως αποτέλεσμα, βρέθηκε ένοχη για πέντε παραβάσεις του νόμου περί καταναλωτών τον Μάρτιο. Δικαστής είχε πει σχετικά ότι η 25χρονη ενδεχομένως να πίστευε στα αλήθεια αυτά που ισχυριζόταν, και ίσως να είχε ψευδαισθήσεις για την υγεία της.

Disgraced wellness guru Belle Gibson has been fined $410,000 for misleading consumers. https://t.co/sjlR9VKA0E #bellegibson #7News pic.twitter.com/8ku7J7MI8z

— 7 News Sydney (@7NewsSydney) 28 Σεπτεμβρίου 2017

 

Η Γκίμπσον, η οποία δεν ήταν παρούσα στο δικαστήριο όταν ανακοινώθηκε η ποινή της, έφτιαξε μια «αυτοκρατορία» στα social media, θεμελιωμένη στους ισχυρισμούς της πως είχε γιατρευτεί από τον καρκίνο μέσω Αγιουρβέντα (ινδικό σύστημα παραδοσιακής ιατρικής), διατροφής χωρίς ζάχαρη και άλλων εναλλακτικών θεραπειών.

BREAKING: Belle Gibson ordered to pay $410,000 in fines over cancer con @theheraldsun pic.twitter.com/qtC7gz1P1L

— Rebekah Cavanagh (@rebekahcavanagh) 27 Σεπτεμβρίου 2017

 

«Η προσέγγισή της σε πολύ μεγάλο βαθμό χρησιμοποιούσε ευάλωτες ομάδες που ήταν πιο πιθανό να προκαλέσουν συμπάθεια – νεαρά κορίτσια, αιτούντες άσυλο, άρρωστα παιδιά» είχε πει σχετικά η δικαστής Ντέμπι Μόρτιμερ τον Μάρτιο. Από την εφαρμογή και το βιβλίο μαγειρικής της (και τα δύο με το όνομα The Whole Pantry) έβγαλε 420.000 δολάρια Αυστραλίας, και είχε υποσχεθεί να δώσει μέρος των χρημάτων σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Ωστόσο, αυτό φέρεται να μην έγινε ποτέ και το 2015 άρχισαν να τίθενται ερωτήματα για την ιστορία της, με τελικό αποτέλεσμα να παραδεχτεί ότι οι ισχυρισμοί της ήταν αναληθείς σε συνέντευξή της το 2016.

Cancer fraud Belle Gibson slammed over court no-show. #9News https://t.co/w2zZSS00u0 pic.twitter.com/8ImKcSRBHd

— Nine News Melbourne (@9NewsMelb) 15 Ιουνίου 2017

 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, oι δικηγόροι της αρμόδιας αρχής της Βικτώρια – που πήγαν την υπόθεση στο δικαστήριο- είπαν στο δικαστήριο πως η μέγιστη ποινή θα μπορούσε να φτάσει τα 1,1 εκατ. δολάρια, ωστόσο η Μόρτιμερ απάντησε πως δεν υπήρχε λόγος για επιβολή μεγάλου προστίμου σε ένα άτομο ή εταιρεία εάν δεν είχε τρόπο να το πληρώσει.

Who Is Belle Gibson: How Australia’s Celebrity Health Blogger Fooled The World By Faking Cancer #Taj Gibson https://t.co/ce0rP1RaWa pic.twitter.com/Ulg24JbbFH

— Sci24H (@scienceLeMagazi) 22 Απριλίου 2017

 

Πηγή: huffingtonpost.gr

 

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα