Στις μακροχρόνιες σχέσεις αναρωτιέσαι αν αγαπάς από έpωτα ή από συνήθεια

Advertisement
Στις μακροχρόνιες σχέσεις αναρωτιέσαι αν αγαπάς από έpωτα ή από συνήθεια
Advertisement

«Μα, πώς τα καταφέρνουν;» αναρωτιούνται οι singles που δεν είναι πως δε θέλουν να δεσμευτούν απλώς δεν έχει «κάτσει» το κατάλληλο άτομο ή δεν υπήρξαν οι κατάλληλες συνθήκες.

Η αλήθεια είναι πως όσοι διατηρούν μακροχρόνια σχέση και είναι ευτυχισμένοι μέσα σ’ αυτή (βασικό), δεν είναι ότι γεννήθηκαν με άστρο -ενώ εσένα σχολούσαν οι Μοίρες- ή ότι έχουν παρακολουθήσει κάποιο μυστικό σεμινάριο σε κρύπτη μόνο για ερωτευμένους.

Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να εμπλέκονται σε μια μακροχρόνια σχέση; Να η πιο σημαντική ερώτηση, που, όμως είναι λάθος διατυπωμένη! Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν ξεκινάνε μια σχέση προκαθορίζοντας απ’ την αρχή ότι θα είναι μακροχρόνια ή όχι.

Τα περισσότερα ζευγάρια ξεκινούν να βγαίνουν με την κατανόηση ότι, στην αρχή τουλάχιστον, τα πράγματα βρίσκονται σ’ ένα πειραματικό ή διερευνητικό στάδιο, με την έννοια ότι πρέπει και οι δύο να αξιολογήσουν αν το άλλο άτομο τους ταιριάζει κι αν οι δυο τους περνάνε καλά. Καταρχάς πρέπει να υπάρχει καλή επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων. Άλλο βασικό χαρακτηριστικό είναι η συντροφικότητα ή το μοίρασμα: χρόνου, κοινών ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων.

Το ζευγάρι θα πρέπει να έχει κοινό χρόνο μαζί, ώστε να μπορεί να «δεθεί» μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες κι ασχολίες. Παράλληλα, χαρακτηριστικό των ζευγαριών σε μακροχρόνιες σχέσεις είναι ότι ξέρουν ν’ αφήνουν και κάποιο περιθώριο, ώστε ο καθένας να μπορεί να κάνει ορισμένα πράγματα για τον εαυτό του, να μπορεί να καλλιεργήσει άλλες πλευρές του εαυτού του έξω απ’ το κουκούλι του ζευγαριού. Η καλή σeξουαλική ζωή είναι ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο μιας μακροχρόνιας σχέσης, αλλά όχι απαραίτητο για όλους.

Όταν είσαι με κάποιον «μια ζωή» έχει γίνει πια κομμάτι δικό σου, κομμάτι του εαυτού σου, τα σώματά σας είναι σαν ένα και πορεύεστε μαζί. Όμως, ενώ πολλές φορές μια σχέση έχει κρατήσει για χρόνια, ξαφνικά καταλήγει σ’ έναν οδυνηρό χωρισμό. Γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο; Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι το ζευγάρι μπορεί να έχει ξεκινήσει να είναι μαζί από πολύ μικρή ηλικία. Καθώς «ενηλικιώνεται» η σχέση τους και καθώς ωριμάζουν, παίρνουν καινούργιους δρόμους ή αισθάνονται ότι έχουν στερηθεί εμπειρίες τις οποίες ξαφνικά αποφασίζουν να ζήσουν. Κι επειδή κάτι τέτοιο συμβαίνει συνήθως μόνο στο ένα απ’ τα δύο μέλη του ζευγαριού, το άλλο, που δεν έχει παρόμοιες ανησυχίες, είναι αναγκασμένο να δεχτεί την «καταδίκη».

Ο χωρισμός επίσης έρχεται όταν υπάρχει συναισθηματική ή προσωπική ανωριμότητα σ’ ένα απ’ τα δύο μέλη του ζευγαριού. Το ανώριμο άτομο δεν αναγνωρίζει ξεκάθαρα τις επιθυμίες του και δεν μπορεί να ξεδιαλύνει τους φόβους του, με αποτέλεσμα να παραπαίει και να μην μπορεί να έρθει σε εσωτερική ισορροπία. Μια τέτοια συναισθηματική κατάσταση δεν του επιτρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες του και πολλές φορές η σχέση διαιωνίζεται μέχρι να φτάσει ο κόμπος στο χτένι.

Απ’ την άλλη, όταν ένα ζευγάρι ξεκινάει να είναι μαζί και παραμένει μαζί από κεκτημένη ταχύτητα, πολλές φορές ξεχνάει να σταθεί και να συλλογιστεί για ποιους λόγους είναι μαζί και πώς θα ήθελαν οι δυο τους να διαμορφώσουν το κοινό τους μέλλον. Έτσι, όταν δεν υπάρχουν μελλοντικοί στόχοι, εύκολα μπορεί να διαλυθεί μια μακροχρόνια σχέση.

Όταν ξεκινάς μια σχέση φυσικά, δεν μπορείς να γνωρίζεις πώς θα εξελιχθεί. Καθώς περνάς καλά σ’ αυτή τη σχέση, ο χρόνος κυλά, όμορφα μεν αλλά κυλά, και μια μέρα ξυπνάς έχοντας δέκα χρόνια αγκαλιά σου, όμορφα χρόνια, εξαιρετικές εμπειρίες κι έναν άνθρωπο που σε λατρεύει ολοένα και περισσότερο. Και αναρωτιέσαι πώς μπορεί κάθε μέρα να σε αγαπάει και πιο πολύ; Κι εσύ; Εσύ πώς νιώθεις; Τι νιώθεις; Σε ποια κλίμακα είναι η αγάπη σου για εκείνον; Έχει σταματήσει να φουντώνει γιατί δεν παίρνει άλλο ή βρέθηκε σε τέλμα;

Σε πιάνει μια ανησυχία, μια ταραχή, νιώθεις ότι αλλού πατάς κι αλλού βρίσκεσαι, μα δεν ξέρεις καν πού βρίσκεσαι και ούτε πού θα πας. Μα όμως ξέρεις κάτι; Αν δεν αγαπούσες πια θα είχες φύγει. Αν δε λαχταρούσες πια, δε θα είχες μείνει. Θέλει δουλειά και κόπο μια σχέση και για να μένεις και να προσπαθείς σημαίνει πως γουστάρεις και πως θέλεις να πετύχει και να κρατήσει ακόμη μια ζωή. Μία αυτή που σας έφερε ως εδώ και μία αυτή που σας περιμένει από εδώ και πέρα.

Αν πάλι φοβάσαι κι αναρωτιέσαι, μήπως αγαπάς απλώς από συνήθεια, κι αν φοβάσαι να ξεπεράσεις τα συναισθήματά σου και να προτάξεις τη λογική σου, μη σκας. Αν κάτι όντως έχει τελειώσει, θα φανεί. Αργά ή γρήγορα θα νιώσεις το κενό σου να μεγαλώνει και να βγαίνει στην επιφάνεια. Και θα το νιώσει κι ο άλλος.

Γι’ αυτό φρόντισε να ζήσεις με τον άνθρωπό σου την κάθε στιγμή, όπως σας αξίζει, όπως σας αρμόζει, με κάθε λεπτομέρεια γιατί πραγματικά δεν ξέρεις ποια θα είναι η τελευταία.

Συντάκτης: Φωτεινή Φλωροσκούφη
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου

Πηγή: pillowfights.gr

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα