Έλληνες μετανάστες στην Αμερική. Από τους διωγμούς στην καταξίωση. Νέο επεισόδιο στη «Μηχανή του Χρόνου» (βίντεο)

Advertisement
Έλληνες μετανάστες στην Αμερική. Από τους διωγμούς στην καταξίωση. Νέο επεισόδιο στη «Μηχανή του Χρόνου» (βίντεο)
Advertisement

Το τρίτο μέρος του αφιερώματος στους πρώτους Έλληνες που μετανάστευσαν στην Αμερική για να επιβιώσουν και να στηρίξουν τις οικογένειές του, παρουσίασε η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο το Σάββατο 8 Ιουλίου στην ΕΡΤ1.

Δείτε την εκπομπή από το ert web:

Οι ξενιτεμένοι πίστευαν ότι γρήγορα θα επιστρέψουν και πήραν μαζί τους στις βαλίτσες τους όλα τα προτερήματα και τα ελαττώματα των Ελλήνων. Έτσι, από την μια ήταν ενωμένοι στηρίζοντας ο ένας τον άλλον και από την άλλη διχάστηκαν σε Βενιζελικούς και Βασιλικούς, εκπλήσσοντας την αμερικανική κοινωνία που παρακολουθούσε τον διχασμό των Ελλήνων. Όταν όμως, ξέσπασαν οι Βαλκανικοί πόλεμοι έσπευσαν να καταταχθούν εθελοντές και να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή.

Έλληνες μετανάστες στην Αμερική. Από τους διωγμούς στην καταξίωση. Νέο επεισόδιο στη «Μηχανή του Χρόνου» (βίντεο) - Εικόνα1

Και όμως, μπορούσαν απλά να μείνουν στην Αμερική και να αποφύγουν τον πόλεμο, αλλά δεν το έκαναν.

Οι Έλληνες μετανάστες ήταν θύματα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Την περίοδο εκείνη, ψηφίζονταν νόμοι που εμπόδιζαν τη μαζική μετανάστευση των Ελλήνων, των Ιταλών και των Ιρλανδών. Ήταν οι περίφημες «αναλογίες» που αντιμετώπιζαν τους Έλληνες μετανάστες  ως ανεπιθύμητους. Εκείνη την εποχή δημιουργήθηκαν επίσης, δύο σημαντικές οργανώσεις που βοήθησαν καθοριστικά τους Έλληνες να κατανοήσουν την Αμερική αλλά και τους Αμερικάνους να κατανοήσουν τους Έλληνες.  Ήταν η οργάνωση ΓΚΑΠΑ και πρωτίστως βέβαια η θρυλική ΑΧΕΠΑ.

Έλληνες μετανάστες στην Αμερική. Από τους διωγμούς στην καταξίωση. Νέο επεισόδιο στη «Μηχανή του Χρόνου» (βίντεο) - Εικόνα2

Η προσπάθεια για ενσωμάτωση των μεταναστών στην αμερικανική κοινωνία κράτησε πολλές δεκαετίες. Ήταν ένας αγώνας επίπονος και συστηματικός.

Τελικά οι Έλληνες ενσωματώθηκαν όταν τα παιδιά τους κατατάχθηκαν στον αμερικανικό στρατό και πολέμησαν στον Α’ Παγκόσμιο, στον Β’ Παγκόσμιο, στην Κορέα και στο Βιετνάμ. Πολλοί  Έλληνες έγιναν ήρωες και στόλισαν το στή8ος τους με πολλά μετάλλια ανδρείας. Συγχρόνως, το ποσοστό των νέων ελλήνων που σπούδαζε ήταν τεράστιο για τα δεδομένα της αμερικανικής κοινωνίας και φυσικά ήταν μια δικαίωση για τους γονείς που έκαναν πολύ μεγάλες θυσίες για να δουν τα παιδιά τους στα κολέγια.

Παρακολουθήστε το τρέιλερ της εκπομπής:
Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα