Σταματήστε να παντρεύεστε όλοι μας αγχώνετε

Advertisement
Σταματήστε να παντρεύεστε όλοι μας αγχώνετε
Advertisement

Ανοίγεις το facebook. Σκρολάρεις. Φωτογραφίες duckface, φωτογραφίες απ’ το χθεσινό βράδυ, δυο–τρία στιγμιότυπα απ’ το survivor, τα άρθρα του pillowfights. Όλα ρολόι. Μα κάπου εκεί στη μέση κάτι προσπέρασες στα γρήγορα. Σκρολάρεις ξανά προς τα πάνω. Βέρες. Μεγεθύνεις τη φωτογραφία για να έχεις καλύτερη οπτική. Ναι, βέρες είναι. Και το πρόβλημα δεν είναι οι βέρες, είναι το ποιοι. Αυτοί που παντρεύτηκαν, όπως φαίνεται, είναι γνωστοί σου. Έχετε κάνει αρκετή παρέα στο παρελθόν.

Συνομήλικοί σου λοιπόν. Είναι οι συμφοιτητές σου που πολλές φορές τα ήπιατε μαζί. Σκέφτεσαι να στείλεις ένα «να ζήσετε». Το αφήνεις για αύριο, όμως, δεν πειράζει. Λίγες μέρες αργότερα μαθαίνεις ότι η ξαδέρφη σου αρραβωνιάστηκε. Δε θα μείνει εκεί. Είναι έγκυος και τον επόμενο μήνα θα κάνει πολιτικό γάμο. Ναι, η ξαδέρφη σου που παίζατε μαζί τα καλοκαίρια στο εξοχικό. Σε πείραξε πολύ αυτό το τελευταίο.

Και μετά αναλογίζεσαι πώς περνάνε τα χρόνια, πώς προχωράνε οι άνθρωποι τις ζωές τους. Συνειδητοποιείς πως δεν είναι μόνο αυτές οι δύο περιπτώσεις. Όταν το σκέφτεσαι λίγο πιο προσεκτικά, βρίσκεις κι άλλους κι άλλους κι άλλους… Όλοι γύρω σου παντρεύονται. Απ’ τη γειτόνισσα στο απέναντι σπίτι μέχρι το συμμαθητή σου που δεν άφηνε θηλυκό για θηλυκό αχτύπητο μέχρι πριν από ένα χρόνο.

Γενικά εσένα οι γάμοι και τα παντρολογήματα δε σε άγγιζαν ποτέ. Αυτή τη φορά όμως ο γάμος είναι πιο δίπλα σου από ποτέ. Γιατί όλοι γύρω σου παντρεύονται; Μήπως κόλλησες κάπου; Πολλές αμφιβολίες κι ανασφάλειες ξαφνικά.

Εσύ που ένιωθες σιγουριά πως είναι νωρίς, πως έχεις καιρό ακόμα. Διασκεδάζεις ως τα ξημερώματα τα σαββατοκύριακα, αρνείσαι να βάλεις τη σχέση σου πάνω από οποιαδήποτε φιλία σου. Ακόμα όλα περιστρέφονται γύρω απ’ τον εαυτό σου. Να ζήσεις τη ζωή σου, να χτίσεις το μέλλον σου, να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα. Ο γάμος κι η οικογένεια δεν έχουν θέση στο buisiness plan.

Στην τελική, όλοι οι γkόμενοι που είχες κατά καιρούς ήταν προβληματικοί. Ήταν εγωιστές, ήταν ζηλιάρηδες και παρανοϊκοί. Καμία ψυχολογική ακεραιότητα. Και πού βρήκαν οι άλλοι δηλαδή τον άνθρωπό τους κι εσύ πέφτεις συνέχεια σε περιπτώσεις χαμένες από χέρι; Ή μήπως έχεις θέσει τον πήχη πολύ ψηλά και δε συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο; Άγχος και πανικός. Ψάχνεις και ρωτάς. Πρέπει να μάθεις, πρέπει να καταλήξεις σ’ ένα συμπέρασμα. Πρέπει ν’ ανακαλύψεις αν αυτή η ευτυχία τους είναι πραγματική κι όχι μόνο του φαίνεσθαι.

Ψάξε, ψάξε δεν θα το βρεις. Δεν έχεις άλλα δεδομένα, αυτά είναι και διαχειρίσου τα. Ο καθένας έχει τους λόγους του που παντρεύεται. Άλλος φοβάται τη μοναξιά και βιάζεται να δέσει το γάιδαρό του, άλλος μεγάλωσε μ΄ αυτή τη νοοτροπία. Σε πολλούς από μικρή ηλικία τους τριβελίζουν το μυαλό με οικογένειες και παιδιά, δεν είναι παράλογο. Άλλοι έχουν βιώσει στο πετσί τους τα ζόρια της μονογονεϊκής οικογένειας κι έχουν αποφασίσει πως ένας γάμος φέρνει την ευτυχία. Είναι αλήθεια τόσοι πολλοί οι λόγοι κι είναι κυρίως ψυχολογικοί.

Φυσικά, υπάρχουν κι άνθρωποι που αποτελούν μια κατηγορία από μόνοι τους. Είναι οι τύποι που έχουν κάνει σχεδιάγραμμα, ολόκληρο πρότζεκτ την ίδια τους τη ζωή. Στα 22 θα πάρουν πτυχίο, στα 23 θα βρουν σταθερή δουλειά, στα 24 θα βρουν μια καλή κοπέλα να συγκατοικήσουν. Άσε που θα μοιράζονται και τα έξοδα. Τέσσερα χρόνια σχέση είναι αρκετά, άρα στα 28 πάση θυσία θα βάλουν μπροστά το γάμο και τα παιδιά.

Χιλιάδες δρόμοι λογικοί ή παράλογοι οδηγούν στο γάμο. Υποκειμενικές απόψεις θα βρεις και θ’ ακούσεις πολλές. Όπως επίσης θ’ ακούσεις ότι πλέον ο γάμος από έpωτα είναι ουτοπικός. Ότι δεν υπάρχει πλέον στην κοινωνία μας ο πρίγκιπας με το άσπρο άλογο ούτε η πριγκίπισσα με το ροζ φόρεμα και τα ξανθά μακριά μαλλιά.

Μ’ αυτή την άποψη ούτε να συμφωνήσεις ούτε να διαφωνήσεις. Ο έpως χρόνια δεν κοιτά λένε, δεν έχει λογική ο έpωτας. Το ίδιο περίπου ισχύει και για το γάμο. Δεν έχει ηλικία, έχει όμως πολλές, αμέτρητες λογικές. Εσύ καλά θα κάνεις να κοιτάς τη δική σου κι αν είναι να συμβεί, θα συμβεί. Ίσως και να μη συμβεί, κανείς δεν μπορεί να ξέρει.

Αρκεί αν αποκλειστικά εσύ έχεις πάρει την απόφασή σου, λάθος ή σωστή. Μιλάμε για τη δική σου ζωή τώρα, για τη δική σου ευτυχία, όχι των άλλων. Αν θεωρείς πως ένας γάμος αύριο-μεθαύριο είναι ικανός να σου φέρει την ευτυχία, εγώ μαζί σου. Αν όχι, τότε συνέχισε, κάνε ό,τι έκανες πριν, πάλι μαζί σου. Μόνο πρόσεξε, και στις δύο περιπτώσεις ό,τι κάνεις να το κάνεις ν’ αξίζει τον κόπο, να το κάνεις καλά.

Συντάκτης: Ντέμη Κάργατζη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Πηγή: pillowfights.gr

 

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα