ΚΟΣΜΟΣ

To μεγαλύτερο κύμα του κόσμου κατέγραψαν οι επιστήμονες. Είχε ύψος 19 μέτρα και δημιουργήθηκε μετά από ισχυρούς βόρειους ανέμους

To μεγαλύτερο κύμα του κόσμου κατέγραψαν οι επιστήμονες. Είχε ύψος 19 μέτρα και δημιουργήθηκε μετά από ισχυρούς βόρειους ανέμους
Advertisement

Το μεγαλύτερο κύμα στον κόσμο καταγράφηκε από την κάμερα μίας σημαδούρας στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, σύμφωνα με το ΒΒC.

Το κύμα που ήταν ύψους 19 μέτρων σημειώθηκε μεταξύ της Ισλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, στη νήσο «Outer Hebrides», όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Δημιουργήθηκε μετά από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 50,4 χιλιόμετρα την ώρα στις 4 Φεβρουαρίου το 2013.

To μεγαλύτερο κύμα του κόσμου κατέγραψαν οι επιστήμονες. Είχε ύψος 19 μέτρα και δημιουργήθηκε μετά από ισχυρούς βόρειους ανέμους - Εικόνα1

Ένας άνθρωπος παρακολουθεί τεράστια κύματα στη Γαλλία τον Φεβρουάριο του 2016

Πάντως το συγκεκριμένο κύμα δεν είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί στα χρονικά. Το 2002 ένα πλοίο κατέγραψε κύμα ύψους 29 μέτρων στο Βόρειο Ατλαντικό ενώ το 1958 είχαν αναφέρει ότι κύμα ύψους 30 μέτρων είχε καταγραφεί στην Αλάσκα.

Το κύμα που καταγράφηκε πρόσφατα ωστόσο αναδεικνύει τη σημασία των ηλεκτρικών σημαδούρων για την παρατήρηση και τη περαιτέρω μελέτη των καιρικών φαινομένων. Σύμφωνα με το express.co.uk, εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού δήλωσαν:

«Χρειαζόμαστε υψηλής ανάλυσης και μεγάλης ευκρίνειας καταγραφές των ωκεανών προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τις αλληλεπιδράσεις των καιρικών φαινομένων με τους ωκεανούς».

«Παρά τα τεράστια άλματα στη τεχνολογία των δορυφόρων συχνά τα αρχεία δεδομένων χάνονται καθώς οι ηλεκτρονικές σημαδούρες παρασύρονται και γι’ αυτό το λόγο τα πλοία εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο συγκεκριμένο θέμα», προσέθεσαν.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement