ΕΛΛΑΔΑ

Σε ετοιμότητα ο νομός Εβρου για το νέο κύμα κακοκαιρίας

Σε ετοιμότητα ο νομός Εβρου για το νέο κύμα κακοκαιρίας
Advertisement

Ο καλύτερος συντονισμός των αρμόδιων αρχών, φορέων και εθελοντικών οργανώσεων για να αντιμετωπιστεί το κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται από το βράδυ της Πέμπτης, ήταν το θέμα της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες εκτιμούν πως το νέο κύμα κακοκαιρίας θα διαρκέσει περίπου 24 ώρες. Ωστόσο για να μην υπάρξουν προβλήματα από τον παγετό που αναμένεται να ακολουθήσει, ζήτησε τη συνεργασία όλων των πολιτών, συνιστώντας μεταξύ άλλων να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αναφερόμενος στις έντονες χιονοπτώσεις της Πρωτοχρονιάς ο κ. Πέτροβιτς σημείωσε πως αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά, καθώς υπήρξαν μικροπροβλήματα αλλά το εθνικό δίκτυο του νομού δεν έκλεισε ούτε στιγμή.

Για την επέλαση του χιονιά που προηγήθηκε παραμονές Πρωτοχρονιάς και για το πώς αντιμετωπίστηκε μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δήμαρχοι Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας και Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης.

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης ανέφερε πως χάρη στον εξαιρετικό συντονισμό του δήμου το οδικό δίκτυο του νησιού παρέμεινε ανοιχτό, παρά το γεγονός ότι το ύψος του χιονιού έφτασε το μισό με ένα μέτρο. Ωστόσο σημείωσε πως το δυναμικό του δήμου περιορίζεται σε 4 υπαλλήλους «που τους χρησιμοποιούμε στη συγκοινωνία, στην αποκομιδή των απορριμμάτων και στον αποχιονισμό, σε τέσσερα μηχανήματα του δήμου τα οποία δούλευαν ασταμάτητα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής και ένα μισθωμένο μηχάνημα από την Περιφέρεια».

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα αν και αποτελεί υποχρέωση της Περιφέρειας ο αποχιονισμός τμήματος του οδικού δικτύου που άπτεται των αρμοδιοτήτων της «η Περιφέρεια έχει μισθώσει ένα μηχάνημα κι αυτό με το σταγονόμετρο» με αποτέλεσμα να επωμίζεται ο δήμος με τα περιορισμένα μέσα την ευθύνη.

Ο περιορισμένος αριθμός μηχανημάτων και το υψηλό κόστος επινοικίασης επιπρόσθετων, προκειμένου να διατηρηθεί ανοιχτό το επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής του Διδυμοτείχου, είναι το σημαντικότερο θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή κατά τη διάρκεια των έντονων χιονοπτώσεων, επισημαίνει ο κ. Πατσουρίδης. Ήδη με το πρώτο χιόνι ο δήμος προχώρησε στην επινοικίαση 18 μηχανημάτων, έχει χρησιμοποιήσει το 85% των 134 τόνων αλατιού που διέθετε, ενώ το μοναδικό πολυμηχάνημα (κόφτης και αλατιέρα) που διέθετε είναι προς επισκευή καθώς υπέστη ζημία βγαίνοντας από τον δρόμο λόγω ολισθηρότητας. Μάλιστα ο δήμαρχος Διδυμοτείχου προσανατολίζεται στο να απευθυνθεί στο υπουργείο Εσωτερικών και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για την κάλυψη της δαπάνης επινοικίασης των μηχανημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Advertisement