ΕΛΛΑΔΑ

Χαριστική βολή η νέα αύξηση φορολογίας στα τσιγάρα – Εκτινάσσει έλλειμμα και λαθρεμπόριο

Χαριστική βολή η νέα αύξηση φορολογίας στα τσιγάρα – Εκτινάσσει έλλειμμα και λαθρεμπόριο
Advertisement

Η αύξηση της φορολογίας από την 1 Ιανουαρίου του 2017 στα τσιγάρα σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση του λαθρεμπορίου, δίνει τη χαριστική βολή σε περισσότερες από 60.000 ελληνικές οικογένειες.

Ύστατη έκκληση προς την κυβέρνηση να παγώσει τη νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καπνικά προϊόντα που θα οδηγήσει στο δρόμο περισσότερες από 60.000 οικογένειες που απασχολούνται στην καπνική αλυσίδα, απηύθυναν πρόσφατα τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και η Πανελλήνια Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακατέργαστου Καπνού (Πα.Δ.Ο.Α.Κ.) όσο και η Ένωση Καπνοπωλών & Περιπτέρων Μακεδονίας και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Οι συνεχείς αυξήσεις σε έμμεσους φόρους και ΦΠΑ τα τελευταία 7 χρόνια, έχουν φέρει τη φορολογία στο ποσοστό ρεκόρ του 84% της μέσης λιανικής τιμής και αν μάλιστα ισχύσει η νέα αύξηση από την πρώτη μέρα του νέου έτους, τότε το ποσοστό θα εκτοξευτεί στο 90%

Είναι ενδεικτικό πως για κάθε ένα ευρώ που θα πληρώνει ο καταναλωτής, τα 90 λεπτά θα πηγαίνουν στο κράτος και μόλις 10 λεπτά σ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, καλλιεργητές, μεταποιητές, βιομηχανίες, διανομείς και λιανέμπορους.

Την άμεση απόσυρση του μνημονιακού νόμου που φέρνει τη νέα αύξηση στα τσιγάρα και το στριφτό καπνό, γιατί αυτή δε θα φέρει περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία, καθώς θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στον κλάδο των καπνοπωλών, ζήτησαν οι εκπρόσωποι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας.

Με κάθε αύξηση φορολογίας το λαθρεμπόριο τσιγάρων εκτοξεύεται λένε οι καπνοπώλες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το παράνομο εμπόριο τσιγάρων έχει ξεπεράσει το 22% της αγοράς με συνέπεια η νόμιμη αγορά να έχει συρρικνωθεί κατά 50%, περισσότερα από 12.000 περίπτερα ή καταστήματα ψιλικών να έχουν κλείσει και τα δημόσια έσοδα να έχουν υποστεί μεγάλη μείωση.

Συνολικά, η Ελλάδα χάνει ετήσια έσοδα που ξεπερνούν τα 650 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο 4 δισ. λαθραίων τσιγάρων και τα νούμερα αυτά αναμένεται να γίνουν ακόμη μεγαλύτερα αφού αν επιβεβαιωθεί τελικά η αύξηση κατά 40-50 λεπτά του ευρώ ανά πακέτο τότε

το παράνομο εμπόριο θα εκτοξευθεί εκ νέου εις βάρος της νόμιμης αγοράς. Συνέπεια αυτού θα είναι η περαιτέρω συρρίκνωση των δημοσίων εσόδων και ακολούθως η ανάγκη για νέα οριζόντια μέτρα για να αντισταθμίσουν τις παραπάνω απώλειες.

Έτσι, η υπερφορολόγηση φαίνεται ότι θα έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από την είσπραξη φόρων, για την οποία η κυβέρνηση ελπίζει να φτάσει τα 120 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό συμφωνεί και το ΙΟΒΕ που δημοσίευσε μελέτη σύμφωνα με την οποία «τα φορολογικά έσοδα θα είναι εν τέλει μειωμένα», κάνοντας λόγο για «υστέρηση των εσόδων από τον στόχο του προϋπολογισμού για το 2017 (που) εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα €100 εκατ.»

Πηγή

Advertisement