ΕΛΛΑΔΑ

Στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου τα δημοσιεύματα του iefimerida για τη Novartis

Στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου τα δημοσιεύματα του iefimerida για τη Novartis
Advertisement

H εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, τα δημοσιεύματα του iefimerida.gr για τη Novartis.

Η κυρία Ράικου θα εξετάσει τις καταγγελίες των πρώην στελεχών της Novartis προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελλομένων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο ημέρες αντίστοιχα πρωτοβουλία για δικαστική διερεύνηση πήρε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Υπενθυμίζεται πως ο Σταύρος Κοντονής διαβίβασε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου αντίγραφα των δημοσιευμάτων και ζήτησε τη διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελιών και την απόδοση ευθυνών. 

Τα δημοσιεύματα του iefimerida.gr που προκάλεσαν την παρέμβαση του υπ. Δικαιοσύνης
Δύο ημέρες πριν, στις 12 Δεκεμβρίου, το iefimerida.gr αποκάλυψε τις καταθέσεις δύο πρώην στελεχών της Novartis στην Ελλάδα στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, για για αθέμιτες μεθόδους που χρησιμοποιούσε η εταιρεία προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της εταιρείας στην ελληνική αγορά επί σειρά ετών.

Η αναφορά με τις καταγγελίες των δύο πρώην στελεχών της Novartis Ελλάδος κατατέθηκεν στις αρχές των ΗΠΑ από μεγάλο δικηγορικό γραφείο στις 12 Αυγούστου του 2016. 

Οι δύο πρώην υπάλληλοι -τα στοιχεία των οποίων βρίσκονται στην διάθεση του iefimerida.gr- σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες βρίσκονται στις ΗΠΑ για να καταθέσουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αυτές τις ημέρες. 

Οι πληροφοριοδότες είναι Ελληνες πολίτες που εργάζονταν στη Novartis από το 2008, ως επικεφαλής επικοινωνίας και εταιρικής ευθύνης ο ένας και ως υπεύθυνος πωλήσεων ο δεύτερος.

Η θέση των δύο πρώην υπαλλήλων τούς επέτρεπε να γνωρίζουν και να έχουν αποδείξεις, σύμφωνα πάντα με την αναφορά, σχετικά με δωροδοκίες αξιωματούχων, δημόσιων λειτουργών και γιατρών από την εταιρεία, προκειμένου να παίρνουν ευνοϊκές αποφάσεις για την εταιρεία και να συνταγογραφούνται τα φάρμακα της εταιρείας.

Οι πληροφοριοδότες κατέθεσαν εκατοντάδες έγγραφα που αποδεικνύουν καταβολές χρηματικών ποσών σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά κυρίως σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο ή ασφαλιστικό σύστημα υγείας. Επίσης, κατέθεσαν ονόματα εταιρειών μέσω των οποίων η εταιρεία ξέπλενε χρήματα.

Οι κατηγορίες που καλείται να ερευνήσει η αμερικανική Δικαιοσύνη αφορούν σε παράνομες δωροδοκίες αξιωματούχων, ανεπάρκεια του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας ώστε να ανιχνεύει παράνομες πληρωμές, πληρωμές γιατρών του ΙΚΑ και των νοσοκομείων στην Ελλάδα, πληρωμές σε μέσα ενημέρωσης για να ασκούν κριτική σε πολιτικά πρόσωπα των οποίων οι αποφάσεις τους δεν ευνοούσαν την εταιρεία.

Η εταιρεία είναι υπότροπος, αφού ελέγχεται για παρόμοιες πρακτικές σε άλλες χώρες, όπως σε Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Τουρκία και Κίνα. 

Πηγή

Advertisement