
Η Ναυμαχία της Έλλης ήταν η πρώτη από την εποχή του Αγώνα της Ανεξαρτησίας αναμέτρηση του ελληνικού και του τουρκικού στόλου, κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο.
Πραγματοποιήθηκε το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου 1912 (16 Δεκεμβρίου με το νέο ημερολόγιο) στ’ ανοιχτά του ακρωτηρίου Έλλη (Ελές-Μπουρνού στα τουρκικά) της χερσονήσου της Καλλίπολης, κοντά στην είσοδο των Στενών των Δαρδανελλίων. Διήρκεσε μία ώρα και έληξε με νίκη των ελληνικών δυνάμεων.
Τους πρώτους μήνες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου ο ελληνικός στόλος κυριαρχούσε στο Αιγαίο. Υπό την ηγεσία του Υδραίου υποναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη (1855-1935), αρχικά απελευθέρωσε τη Λήμνο και εγκατέστησε στον όρμο του Μούδρου το προκεχωρημένο αγκυροβόλιο του Στόλου. Ακολούθησε η απελευθέρωση του Αγίου Όρους, των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Ίμβρος, Τένεδος, Άγιος Ευστράτιος, Μυτιλήνη, Χίος). Αντίθετα, ο τουρκικός στόλος υπό τη διοίκηση του ναυάρχου Ραμίζ Μπέη παρέμεινε προστατευμένος στα στενά των Δαρδανελίων, χωρίς να επιχειρήσει έξοδο στο Αιγαίο.
Στα τέλη Νοεμβρίου υπήρχαν πληροφορίες ότι ο τουρκικός στόλος θα επιχειρούσε έξοδο στο Αιγαίο. Το απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου ο ελληνικός στόλος υπό τον υποναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη απέπλευσε από το ορμητήριό του στον Μούδρο, όταν πληροφορήθηκε ότι το τουρκικό καταδρομικό «Μετζηδιέ» εθεάθη στην είσοδο των Δαρδανελλίων. Η περιπολία του ελληνικού στόλου κράτησε μέχρι το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου 1912, χωρίς να φανεί κανένα ίχνος του εχθρού.
Στις 8 το πρωί της ημέρας αυτή κι ενώ ο ελληνικός στόλος είχε πορεία από βορρά προς νότο, έγινε αντιληπτή η έξοδος του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο. Λίγο αργότερα αναγνωρίσθηκαν τα θωρηκτά «Χαϊρεδίν Βαρβαρόσας», ναυαρχίδα του Ραμίζ Μπέη, «Τουργκούτ Ρέις», «Μεσουντιέ», «Ασαρ -ι- Τεφίκ», το καταδρομικό «Μετζηδιέ» και μερικά αντιτορπιλλικά. Ο ελληνικός στόλος του Αιγαίου αποτελείτο από τη ναυαρχίδα «Αβέρωφ», τα τρία παλιά θωρηκτά «Ύδρα», «Σπέτσαι» και «Ψαρά», τα τέσσερα νεότευκτα ανιχνευτικά τύπου Λέων, τα δύο νεότευκτα αντιτορπιλλικά «Νέα Γενεά» και «Κεραυνός» και τα οκτώ παλαιότερα μικρά αντιτορπιλικά των τύπων Θύελλα και Νίκη.
Αμέσως σήμανε συναγερμός. Στις 8:55 ο Κουντουριώτης διατάσσει τα ανιχνευτικά να ταχθούν σε μια στήλη αριστερά και σε απόσταση 1000 μέτρων από τη γραμμή των ελληνικών θωρηκτών, ενώ τα υπόλοιπα αντιτορπιλικά πήραν θέσεις προς την πρύμνη των θωρηκτών. Στις 9:00 τα τουρκικά θωρηκτά στράφηκαν προς βορρά, πλέοντας κοντά στην ακτή, ώστε να εξασφαλίσουν την κάλυψη των πυροβόλων των επακτίων φρουρίων και να αυξήσουν τη δύναμη πυρός τους. Ακαριαία ήταν και η αντίδραση του ελληνικού στόλου, που άλλαξε πορεία και τέθηκε σε καταδίωξη του εχθρικού στόλου. Από τον «Αβέρωφ» εκπέμπεται τότε προς τα πλοία του ελληνικού στόλου το ιστορικό σήμα του ναυάρχου Κουντουριώτη: «Με τη βοήθεια του Θεού και τας ευχάς του Βασιλέως και εν ονόματι του Δικαίου, πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου και με πεποίθησιν εις την Νίκην κατά του εχθρού του Γένους».
Οι πορείες των δύο στόλων άρχισαν να συγκλίνουν και στις 9:05 βρίσκονταν σε απόσταση 14 χιλιομέτρων. Ο Κουντουριώτης ανέμενε να αρχίσει πρώτος ο εχθρός το πυρ, θέλοντας να αποφύγει τη σπατάλη πυρομαχικών έως ότου η απόσταση μειωθεί, ώστε να επιτρέπει δραστική βολή. Πράγματι στις 9:22 η τουρκική ναυαρχίδα άνοιξε πρώτη πυρ από απόσταση 12.500 μέτρων. Ο «Αβέρωφ» ανταπέδωσε τα πυρά και η μάχη γενικεύτηκε. Από το ξεκίνημα της σύγκρουσης τα τουρκικά θωρηκτά συγκέντρωσαν τα πυρά τους στη νεότευκτη ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου. Το πυρ τους ήταν αρκετά ταχύ και πυκνό, δεν συνδυαζόταν όμως με την ανάλογη ακρίβεια. Αλλά και τα πυρά του ελληνικού στόλου δεν ήταν πολύ ακριβέστερα. Ο «Αβέρωφ» ρίχτηκε στη μάχη χωρίς να έχει προλάβει να εκτελέσει ασκήσεις πυρών μάχης, τα δε παλαιά θωρηκτά είχαν πανάρχαια πυροβόλα με πρωτόγονα μέσα σκόπευσης και διεύθυνσης βολής.
Στις 9:35 η απόσταση μεταξύ των δύο αντιπάλων είχε κατέλθει στα 9.500 μέτρα. Τότε ο ναύαρχος Κουντουριώτης αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο, που από καιρό είχε ωριμάσει μέσα του, δηλαδή να να εκμεταλλευτεί την υπεροχή ταχύτητας της ναυαρχίδας του για να υπερφαλαγγίσει από πρώρας την εχθρική παράταξη, εφαρμόζοντας τον «ελιγμό Ταυ», που πρώτος είχε εφαρμόσει ο γιαπωνέζος ναύαρχος Τόγκο κατά του ρωσικού στόλου στη Ναυμαχία της Τσουσίμα (27-28 Μαΐου 1905). Αποφάσισε να δράσει ανεξάρτητα από τον λοιπό στόλο, υψώνοντας το σχετικό σήμα Ζ και διέταξε τον κυβερνήτη της ναυαρχίδας του Σοφοκλή Δούσμανη να αυξήσει την ταχύτητα μέχρι το μέγιστο και όρμησε ακάθεκτος κατά του εχθρού.
Ο Τούρκος ναύαρχος, αιφνιδιασμένος από τον ελιγμό του αντιπάλου του, διατάσσει διαδοχική στροφή των πλοίων κατά 180 μοίρες προς τα δεξιά. Η εξέλιξη αυτή σήμανε τη διάσπαση της γραμμής και την άτακτη υποχώρησή του προς τα Στενά γύρω στις 10:00. Η ευκαιρία ήταν μοναδική για τον «Αβέρωφ» να καταδιώξει τα υποχωρούντα τουρκικά πλοία και να πετύχει αποφασιστικό πλήγμα κατά του εχθρικού στόλου. Δυστυχώς, όμως, η ταχύτητα πυρός του είχε μειωθεί δραστικά, εξαιτίας προβλημάτων στα κλείστρα των πυροβόλων. Την ίδια ώρα, τα υπόλοιπα λοιπά ελληνικά πλοία έβαλαν κατά των υποχωρούντων τουρκικών από απόσταση 5.000 μέτρων. Στις 10:25 το πυρ έπαυσε από τα ελληνικά πλοία, καθώς τα τουρκικά χάθηκαν στα στενά των Δαρδανελλίων.
Η Ναυμαχία της Έλλης είχε τελειώσει με μία ακόμη λαμπρή σελίδα να προστίθεται στη ναυτική ιστορία της Ελλάδας. Ο ελληνικός στόλος παρέμεινε κοντά στα Στενά έως τις 14:30, οπότε αποχώρησε με πορεία προς τον Μούδρο, όπου κατέπλευσε νωρίς το βράδυ.
Η επικράτηση του ελληνικού στόλου οφειλόταν κατά ένα μεγάλο μέρος στον τολμηρό ελιγμό του Κουντουριώτη, αλλά και την υπεροχή του «Αβέρωφ» έναντι των πλοίων του τουρκικού στόλου. Η ενέργεια αυτή του Έλληνα ναυάρχου είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί ο «Αβέρωφ» μέσα στο βεληνεκές των επάκτιων πυροβόλων και να υποστεί ορισμένες επιφανειακές βλάβες στα υπερστεγάσματα. Τα τουρκικά πλοία είχαν βαρύτερες ζημιές, αλλά και απώλειες στο έμψυχο δυναμικό τους, με 58 νεκρούς και 40 τραυματίες. Οι ελληνικές απώλειες ανήλθαν σε ένα νεκρό υπαξιωματικό, τον σηματωρό Κατζιτζάρη και τον ανθυποπλοίαρχο Μαμούρη, που πέθανε λίγες ημέρες αργότερα από μόλυνση του τραύματός του. Οι τραυματίες ανήλθαν στους επτά.
Η Ναυμαχία της Έλλης αποτέλεσε στρατηγικής σημασίας νίκη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο έλεγχος του Αιγαίου παγιώθηκε, ενώ οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τον θαλάσσιο δρόμο, ώστε να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους που μάχονταν σε Μακεδονία και Θράκη.
Πηγή: sansimera.gr
-
LIFESTYLE
Η «μαύρη» μoίρα των Ελληνικών Reality: Οι 2 νεκροί, οι 2 στη φuλακή και ο ένας που εκτελέστηκε από τη μαφία
-
ΕΛΛΑΔΑ
«Γιατί μου έκοψαν το χέρι;»: ο 15χρονος Θοδωρής που χτυπήθηκε σοβαρά από μεθυσμένο οδηγό ταχυπλόου
-
LIFESTYLE
Πανύψηλη 15χρονη με μακριά μαλλιά: Η Μαρία Ζαγοράκη μεγάλωσε και συναγωνίζεται σε ομορφιά τη διάσημη μαμά της
-
LIFESTYLE
Παντρεύτηκε και νοικοκυρεύτηκε: Έτσι είναι σήμερα η “εκpηκτική” Μαίρη Σκόρδου 20 χρόνια μετά το Big Brother
-
ΕΛΛΑΔΑ
Μεσσήνη: Επίθεση με άκουα φόρτε σε 49χρονη – Συνελήφθη ο πρώην σύζυγός της
-
PEOPLE
«Ονομάζομαι Δώρα, είμαι 35 ετών, μετακόμισα στην Αγγλία και αυτοί είναι οι λόγοι που εγκατέλειψα την Ελλάδα»
-
LIFESTYLE
Είχαμε να τον δούμε 11 χρόνια: Η αλλαγή στην εμφάνιση του Χριστόφορου Κοτέντου και η αγκαλιά της Βίκυς Καγιά
-
LIFESTYLE
50.000 likes σε μία μέρα: Η Μενεγάκη έβγαλε το μακιγιάζ, έμεινε με το μαγιό και δείχνει πως είναι χωρίς ρετούς
-
LIFESTYLE
15.000€ για μία φώτο: O τιμοκατάλογος της Ελένης Μενεγάκη και τα αστρονομικά χρήματα που παίρνει στο Instagram
-
LIFESTYLE
Πανύψηλες κούκλες: Οι τρεις κόρες της Ελένης Πετρουλάκη και του Ίλια Ίβιτς θα μπορούσαν να είναι μοντέλα
-
BEST VIDEOS
Γαλλία: Viral ο άνδρας που κάνει «βουτιά θανάτου» σε νεροτσουλήθρα
-
ΕΛΛΑΔΑ
Μερομήνια 2022-2023: Τι καιρό θα κάνει τον φετινό χειμώνα, σύμφωνα με το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου
-
LIFESTYLE
«Εivαι απαράδεκτo»: Δεκάδες αντιδράσεις κάτω από τη φωτογραφία της εγκυμονούσας Μαίρης Συνατσάκη
-
ΕΛΛΑΔΑ
Βόλος: Ελεύθερος ο 36χρονος που κυνηγούσε με κατσαβίδι τη σύντροφό του – «Την άλλη φορά θα λέτε για τον φόνο μου»
-
LIFESTYLE
Το πρώτο μήνυμα της Ηλιάνας Παπαγεωργίου μετά το τέλος από τον Alpha & την ανακοίνωση για το «Love Island»: «Στη ζωή θα βρεις μπροστά σου πολλές κλειστές πόρτες και θα ακούσεις πολλά όχι»
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Καθάριζε τζάμια στο φανάρι έχοντας δίπλα του την κόpη του και μια φωτογραφία του άλλαξε τη ζωή
-
LIFESTYLE
Σε κακή κατάσταση ο Παναγιωτόπουλος: Δεν πατάει… άνθρωπος στο μπαρ του στην Αλόννησο.
-
LIFESTYLE
Ευχάριστα νέα για όσους Έλληνες πολίτες δεν έχουν δουλειά, παίρνουν έξτρα επίδομα 200€, με μόνο 2 προϋποθέσεις
-
LIFESTYLE
Απάτησαν τους συντρόφους τους: Στεφανίδου, Βίσση, Καραβάτου κι άλλες 8 διάσημες που παραδέχτηκαν την απιστία
-
ΕΛΛΑΔΑ
Χαλκιδική: Ελαιοχρωματιστής μεταμόρφωσε το χωριό του με δεκάδες έργα τέχνης σε τενεκέδες και γλάστρες
-
LIFESTYLE
«Σιχάθηκα! Να τους φτύσω; Τσάμπα θα πήγαινε το σάλιο μου…»: Γι’ αuτό εξαφανίστηκε από παντού ο Μιχαλόπουλος
-
PEOPLE
Πατέρας Αντώνιος: Διεθνές βραβείο για τον «πατέρα» των παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Αδελφοί Αντετοκούνμπο: Φωτογραφίζονται περήφανοι με την νέα φανέλα της Εθνικής Ελλάδας
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Τεντόγλου: Μέγας είσαι Μίλτο! «Πέταξε» στα 8,13 μ. και πήρε πάλι την πρωτιά στο Diamond League
-
LIFESTYLE
Aληθιvή γοργόνα: Η Άννα Κορακάκη ποζάρει στα βράχια με κίτρινο μπικίνι και είναι πραγματικά μια θεά
-
LIFESTYLE
«Μαζέψοu λίγο! Σεβάσοu την ηλικία σου!» – Άγpιο κράξιμο στη Τατιάνα Στεφανίδου για την πόζα της στην ακρογιαλιά
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
«Αντί Να Πεις Στην Κόρη Σου Ότι Είναι Θήραμα, Πες Στον Γιο Σου Ότι Δεν Είναι Κυνηγός»
-
ΤΑΞΙΔΙ
Μαύρα Βόλια: Η «Μαύρη» Παραλία Της Χίου Από Έκρηξη Ηφαιστείου
-
LIFESTYLE
Γοητευτικός μελαχρινός, 10 χρόνια μικρότερός της: Ο σύντροφος της Νίνας Λοτσάρη είναι επιτυχημένος χρηματιστής
-
ΔΙΑΦΟΡΑ
Θύμιος Μπουγάς: Βρίσκεται στην Αθήνα για την ιατρική αποκατάστασή του