
Εκατόν δέκα επτά αντικείμενα του κινητού εξοπλισμού του Εθνικού Τυπογραφείου, τεκμήρια της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της Ελλάδας αλλά και της εξέλιξης της τυπογραφίας χαρακτηρίστηκαν ομόφωνα, μνημεία, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.
Δεσπόζουσα θέση στη συλλογή κατέχουν 28 μουσειακά μηχανήματα, που περιγράφουν την εξέλιξη της τυπογραφίας από τα πρώτα βήματα του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους μέχρι το πέρασμα στην εποχή της φωτοστοιχειοθεσίας και της ψηφιακής εκτύπωσης.
Μεταξύ αυτών μια σπάνια μηχανή πλήκτρων μονοτυπίας σε μαντεμένια βάση με τρία πόδια, που χρονολογείται στο πρώτο στάδιο του συστήματος μονοτυπίας και αποτελείται από δύο μηχανές: το κλαβιέ-πληκτρολόγιο και τη συνεργαζόμενη μηχανή χύτευσης.
Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πιεστήρια, καθώς παρακολουθούν την τεχνολογική εξέλιξη των μηχανημάτων του τύπου: ξεχωρίζει ένα χειροκίνητο πιεστήριο της Albion Press του 1843.
Η συλλογή αριθμεί, επίσης, έξι ξύλινες και μεταλλικές γραμματοσειρές, 23 τυπογραφικά κοσμήματα και 37 τυπογραφικά και διακοσμητικά κλισέ.
Τέλος, καταγράφονται 23 εθνόσημα, από τα οποία τα 16 χρονολογούνται στην εποχή του Γεωργίου Α’ (1890-1900) και τα υπόλοιπα είναι εθνόσημα της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η ιστορία του Εθνικού Τυπογραφείου
Οι πρώτες προσπάθειες για την ίδρυση Εθνικού Τυπογραφείου εντοπίζονται ήδη κατά τον πρώτο χρόνο του αγώνα της Ανεξαρτησίας με τη σύσταση στην Καλαμάτα το 1821 τυπογραφείου με πιεστήριο που στάλθηκε από την Τεργέστη από τον Δημήτριο Υψηλάντη και στοιχεία που είχαν προμηθευτεί από τη Βενετία ή τη Λειψία.
Εδώ αρχίζει να τυπώνεται η πρώτη έντυπη εφημερίδα του επαναστατημένου έθνους «Σάλπιγξ Ελληνική» από τον Θεόκλητο Φαρμακίδη μέχρι το 1822, οπότε το τυπογραφείο μεταφέρεται στην Κόρινθο. Στη συνέχεια εντοπίζονται τα ίχνη του στο Ναύπλιο το 1825 ως «Τυπογραφία της Διοικήσεως», στον Πόρο το 1827, στην Αίγινα το 1828 και επιστρέφει στο Ναύπλιο το 1830. Το 1833 το «Βασιλικόν Τυπογραφείον» εγκαθίσταται στην Αθήνα, στην οδό Σταδίου.
Το 1862 μετονομάζεται σε «Εθνικόν Τυπογραφείον» και αναβαθμίζεται, οργανωτικά και μηχανολογικά την περίοδο του Χαριλάου Τρικούπη. Το 1905 αρχίζει η ανέγερση του κτιρίου της Καποδιστρίου, όπου μεταστεγάζεται το 1907.
Μέσα από την ιστορία του Εθνικού Τυπογραφείου διαγράφεται η πολιτική και πολιτειακή εξέλιξη του ελληνικού κράτους, όπως αποτυπώνεται με συνταγματικές ρυθμίσεις, κανονιστικές πράξεις, διοικητικές αποφάσεις, ιδρυτικά καταστατικά κοινωφελών φορέων και νόμους.
Από τη δημοσίευση του πρώτου Συντάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 5/18.3.1844) μέχρι αυτή του Ψηφίσματος του 1924 «περί καθορισμού του τίτλου του Ελληνικού Κράτους ως Ελληνική Δημοκρατία) και όλες τις πολιτειακές μεταβολές ως το 1974, όλοι οι σταθμοί της ιστορίας της Ελλάδας αποτυπώνονται στην εκδοτική δραστηριότητα του τυπογραφείου.
Το 1992 από εργαζόμενους και στελέχη του Εθνικού Τυπογραφείου ξεκίνησε η οργανωμένη συλλογή ιστορικών αντικειμένων του τυπογραφείου και το 1995 τα αντικείμενα οργανώθηκαν σε μουσειακή έκθεση.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
-
LIFESTYLE
Ιωαννίδου: «Έχω κινηθεί νομικά για να κατέβει η ηλικία μου από το ίντερνετ»
-
PEOPLE
Γιαγιά 105 ετών από την Κάλυμνο έτοιμη για το ρεκόρ Γκίνες. Έχει 50 εγγόνια, 87 δισέγγονα, 2 τρισέγγονα και φροντίζει ηλικιωμένους στο γηροκομείο
-
LIFESTYLE
Την έκραξαν επειδή πήγε με το παιδί της: Σούσουρο με την Κλέλια Ρένεση, η απάντησή της στα αρνητικά σχόλια
-
PEOPLE
Βασίλης Ραχούτης: Ο στρατιώτης που πνίγηκε σώζοντας ανθρώπους στο Σάμινα
-
ΠΕΡΙΕΡΓΑ
2 χρόνια στα 60 μέτρα: 23χρονη έζησε πάνω σε δέντρο, άντεξε κρύο και πείνα και το έσωσε από το κόψιμο
-
LIFESTYLE
«Την πρώτη μέρα διακοπών μου έμαθα ότι είμαι έγκυος»: Ελεονώρα Μελέτη
-
LIFESTYLE
Η «μαύρη» μoίρα των Ελληνικών Reality: Οι 2 νεκροί, οι 2 στη φuλακή και ο ένας που εκτελέστηκε από τη μαφία
-
ΕΛΛΑΔΑ
«Γιατί μου έκοψαν το χέρι;»: ο 15χρονος Θοδωρής που χτυπήθηκε σοβαρά από μεθυσμένο οδηγό ταχυπλόου
-
LIFESTYLE
Πανύψηλη 15χρονη με μακριά μαλλιά: Η Μαρία Ζαγοράκη μεγάλωσε και συναγωνίζεται σε ομορφιά τη διάσημη μαμά της
-
LIFESTYLE
Παντρεύτηκε και νοικοκυρεύτηκε: Έτσι είναι σήμερα η “εκpηκτική” Μαίρη Σκόρδου 20 χρόνια μετά το Big Brother
-
ΕΛΛΑΔΑ
Μεσσήνη: Επίθεση με άκουα φόρτε σε 49χρονη – Συνελήφθη ο πρώην σύζυγός της
-
PEOPLE
«Ονομάζομαι Δώρα, είμαι 35 ετών, μετακόμισα στην Αγγλία και αυτοί είναι οι λόγοι που εγκατέλειψα την Ελλάδα»
-
LIFESTYLE
Είχαμε να τον δούμε 11 χρόνια: Η αλλαγή στην εμφάνιση του Χριστόφορου Κοτέντου και η αγκαλιά της Βίκυς Καγιά
-
LIFESTYLE
50.000 likes σε μία μέρα: Η Μενεγάκη έβγαλε το μακιγιάζ, έμεινε με το μαγιό και δείχνει πως είναι χωρίς ρετούς
-
LIFESTYLE
15.000€ για μία φώτο: O τιμοκατάλογος της Ελένης Μενεγάκη και τα αστρονομικά χρήματα που παίρνει στο Instagram
-
LIFESTYLE
Πανύψηλες κούκλες: Οι τρεις κόρες της Ελένης Πετρουλάκη και του Ίλια Ίβιτς θα μπορούσαν να είναι μοντέλα
-
BEST VIDEOS
Γαλλία: Viral ο άνδρας που κάνει «βουτιά θανάτου» σε νεροτσουλήθρα
-
ΕΛΛΑΔΑ
Μερομήνια 2022-2023: Τι καιρό θα κάνει τον φετινό χειμώνα, σύμφωνα με το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου
-
LIFESTYLE
«Εivαι απαράδεκτo»: Δεκάδες αντιδράσεις κάτω από τη φωτογραφία της εγκυμονούσας Μαίρης Συνατσάκη
-
ΕΛΛΑΔΑ
Βόλος: Ελεύθερος ο 36χρονος που κυνηγούσε με κατσαβίδι τη σύντροφό του – «Την άλλη φορά θα λέτε για τον φόνο μου»
-
LIFESTYLE
Το πρώτο μήνυμα της Ηλιάνας Παπαγεωργίου μετά το τέλος από τον Alpha & την ανακοίνωση για το «Love Island»: «Στη ζωή θα βρεις μπροστά σου πολλές κλειστές πόρτες και θα ακούσεις πολλά όχι»
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Καθάριζε τζάμια στο φανάρι έχοντας δίπλα του την κόpη του και μια φωτογραφία του άλλαξε τη ζωή
-
LIFESTYLE
Σε κακή κατάσταση ο Παναγιωτόπουλος: Δεν πατάει… άνθρωπος στο μπαρ του στην Αλόννησο.
-
LIFESTYLE
Ευχάριστα νέα για όσους Έλληνες πολίτες δεν έχουν δουλειά, παίρνουν έξτρα επίδομα 200€, με μόνο 2 προϋποθέσεις
-
LIFESTYLE
Απάτησαν τους συντρόφους τους: Στεφανίδου, Βίσση, Καραβάτου κι άλλες 8 διάσημες που παραδέχτηκαν την απιστία
-
ΕΛΛΑΔΑ
Χαλκιδική: Ελαιοχρωματιστής μεταμόρφωσε το χωριό του με δεκάδες έργα τέχνης σε τενεκέδες και γλάστρες
-
LIFESTYLE
«Σιχάθηκα! Να τους φτύσω; Τσάμπα θα πήγαινε το σάλιο μου…»: Γι’ αuτό εξαφανίστηκε από παντού ο Μιχαλόπουλος
-
PEOPLE
Πατέρας Αντώνιος: Διεθνές βραβείο για τον «πατέρα» των παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Αδελφοί Αντετοκούνμπο: Φωτογραφίζονται περήφανοι με την νέα φανέλα της Εθνικής Ελλάδας
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Τεντόγλου: Μέγας είσαι Μίλτο! «Πέταξε» στα 8,13 μ. και πήρε πάλι την πρωτιά στο Diamond League