
Φωτογραφικό αφιέρωμα στην έκθεση «Ιωάννης Καποδίστριας: Η πορεία του στο χρόνο» που φιλοξενείται στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου
Όπως ανέφερε ο Γιώργος Πάντζας, Κοσμήτορας και Πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής, προλογίζοντας την τελετή των εγκαινίων, «η Έκθεση αναδεικνύει την προσωπικότητα ενός χαρισματικού ηγέτη, μέσα από τα πλούσια ιστορικά τεκμήρια και τις συλλογές που κατέχει η Βιβλιοθήκη της Βουλής, καθώς επίσης και τις μεγάλες διπλωματικές ικανότητές του μέσα από 18 ρωσικά έγγραφα που έρχονται στο φως από το αρχείο παλαιών εγγράφων του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών». Τόνισε, επίσης, ότι «παρουσιάζει την πρόσληψη του έργου του και της πορείας του στο χρόνο, και κατά πόσο αυτό έχει επηρεάσει το σύγχρονο κόσμο στα πεδία της διπλωματίας, της πολιτικής και του πολιτισμού».
Ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης του νέου ελληνικού κράτους, γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1776 από οικογένεια ευγενών. Σπούδασε στην Πάντοβα νομική, φιλοσοφία και ιατρική, την οποία άσκησε αφιλοκερδώς στον τόπο καταγωγής του, ενώ, διετέλεσε ακόμη και διευθυντής του οθωμανικού νοσοκομείου, βοηθώντας οικονομικά πολλές φτωχές οικογένειες. Η πρώτη του ανάμειξη με την πολιτική ήρθε τον Απρίλιο του 1803 όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του γραμματέα Επικρατείας της Επτανησιακής Πολιτείας, ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ανέλαβε τη διακυβέρνησή της, μετά το θάνατο του προέδρου της Ιονίου Γερουσίας, Σπυρίδωνα Θεοτόκη. Το 1808, ο κόμης Ρομαντζώφ, επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, καλεί τον Ιωάννη Καποδίστρια να υπηρετήσει στο διπλωματικό σώμα της Ρωσίας, ενώ το 1809 διορίστηκε σύμβουλος της Επικράτειας στο τμήμα Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσίας.
Έχοντας υπηρετήσει το ρωσικό διπλωματικό σώμα από διάφορες καίριες θέσεις, ο τσάρος ανέθεσε στον Ιωάννη Καποδίστρια το 1814 τη συγκρότηση του ελβετικού κράτους, το διοικητικό σύστημα της οποίας εξακολουθεί να αποτελεί το θεμέλιο λίθο του ελβετικού πολιτεύματος. Μετά την ήττα του Ναπολέοντα, η διάλυση της Γαλλίας απετράπη εξαιτίας των διπλωματικών ικανοτήτων του Καποδίστρια, γεγονός που επηρέασε την απόφαση του τσάρου να τον διορίσει Γραμματέα της Αυτοκρατορίας ή, αλλιώς, υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από το 1816 έως το 1822. Ωστόσο, οι διαφωνίες που είχε με τον τσάρο για τα θέματα που αφορούσαν την Ελλάδα σηματοδότησαν την αποχώρησή του από τη ρωσική κυβέρνηση, η οποία οριστικοποιήθηκε το 1827 με την αποδοχή της παραίτησής του από τον τσάρο και την πρόταση που προήλθε από τη Γ΄ Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας για την ανάθεση της εξουσίας της Ελληνικής Πολιτείας που θα είχε διάρκεια επτά ετών.
Έτσι, λοιπόν, το 1828 έφτασε στην Ελλάδα προκειμένου να οργανώσει το νέο ελληνικό κράτος μετά την επανάσταση κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Με «οδηγό» του την πίστη του στην αρχή του ενός άνδρα, πέτυχε την αναστολή του Συντάγματος ενώ, επίσης, θεσμοθέτησε το Πανελλήνιο, ένα σώμα 27 συμβουλευτικών μελών. Μέσα στην επταετή κυβέρνησή του, ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε να επιλύσει πολλά σημαντικά προβλήματα παράλληλα με την οργάνωση του ελληνικού κράτους, καθώς η ελεύθερη ελληνική επικράτεια ταλανιζόταν από εμφύλιες διαμάχες μέσα σε μία δύσκολη οικονομική εποχή. Για την οργάνωση της οικονομίας, ο νέος κυβερνήτης ίδρυσε την Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα, το Εθνικό Νομισματοκοπείο και καθιέρωσε τον Φοίνικα ως εθνική νομισματική μονάδα. Επίσης, οργάνωσε την πρώτη ταχυδρομική υπηρεσία.
Στον τομέα της δικαιοσύνης, οργάνωσε τη διοίκηση του κράτους, οργάνωσε και στελέχωσε δικαστήρια και δημιούργησε τη Στατιστική Υπηρεσία ενώ, επίσης, διεξήχθη και η πρώτη απογραφή. Η μέριμνα του Καποδίστρια για την παιδεία έγινε εμφανής καθώς προχώρησε στην ίδρυση αλληλοδιδακτικών σχολείων. Επιπλέον, οργάνωσε τον ελληνικό στρατό και καταπολέμησε την πειρατεία. Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν εκείνος που εισήγαγε την πατάτα στο ελληνικό τραπέζι.Μάλιστα, η ιστορία του πολύτιμου φορτίου που εναπόθεσαν στην κεντρική πλατεία του Ναυπλίου και το οποίο φυλούσαν διακριτικά οι φρουροί ενώ πολλοί έπαιρναν μέρος του φορτίου δείχνει την ευφυία του κυβερνήτη.
Ωστόσο, ο Ιωάννης Καποδίστριας αντιμετώπιζε στο εσωτερικό σκληρή αντιπολίτευση, η οποία έλαβε μάλιστα και στασιακό χαρακτήρα. Αποκορύφωμα και αποτέλεσμα αυτής της αντιπολιτευτικής δράσης εναντίον του ήταν η φυλάκιση του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Αυτό το γεγονός ξεσήκωσε την οικογένεια των Μαυρομιχάληδων και αποτέλεσε την αιτία της δολοφονίας του Καποδίστρια έξω από τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831, όταν τραυματίστηκε θανάσιμα από πυροβολισμό από τον Κωνσταντίνο και Γεώργιο Μαυρομιχάλη. Η προσφορά του στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος έχει τιμηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Η ονομασία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η μορφή του στο νόμισμα των 20 λεπτών και το σχέδιο διοικητικής αναδιοργάνωσης της χώρας που έφερε το όνομα Ιωάννης Καποδίστριας είναι κάποιες από τις τιμές που έχει προσφέρει η ελληνική πολιτεία στον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας.
Στην έκθεση παρουσιάζονται χειρόγραφα και έγγραφα, έντυπες εκδόσεις και εφημερίδες, κειμήλια και έργα τέχνης. Παράλληλα, εκτίθενται ποικίλα τεκμήρια, που έχουν παραχωρηθεί ευγενικά από δημόσιους φορείς και ιδιώτες. Η Έκθεση θα διαρκέσει ως το Καλοκαίρι του 2017 και θα είναι ανοικτή στο κοινό κάθε Σάββατο και Κυριακή. Οι ενδιαφερόμενοι για να την επισκεφτούν, θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσουν με το Ίδρυμα της Βουλής ή να αποστείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση episkepsis@parliament.gr, προκειμένου να ενταχθούν σε σειρά ξενάγησης.
Πηγή
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Εμμανουήλ Καραλής: Εχω κατάθλιψη, σταματώ τους αγώνες
-
LIFESTYLE
Ευγενία Σαμαρά: Μαγεμένη από την Αφρική – Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι της
-
LIFESTYLE
Έξαλλος ο γιος του Γιώργου Μάγκα: «Ο πατέρας μου ζει, ο Μπιμπίλας θα υποστεί συνέπειες»
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Ο Xρήστος Φραντζεσκάκης κατέκτησε την έκτη θέση με ατομικό ρεκόρ στον τελικό της σφύρας στο ευρωπαϊκό στίβου
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
«Η μαμά μου θα με πάει για μπάνιο, όταν βρει λεφτά για εισιτήρια»: Τσακίζει κόκαλα η μικρή Δέσποινα από την Πάτρα
-
ΕΛΛΑΔΑ
Μυστήριο στην Πάτρα: Εργαζόμενη πληρώνεται κανονικά, ενώ έχει να πατήσει στη δουλειά της 4 χρόνια
-
ΔΙΑΦΟΡΑ
Σπίτι στην Κηφισιά έχει υποβρύχια πισίνα στην κρεβατοκάμαρα
-
LIFESTYLE
Γυμνασμένος, μούσια, γεμάτος τατουάζ: Ένας «άλλος» στα 25 του, ο μικρός Φοίβος από τη «Νταντά», Βασίλης Καραγιάννης
-
LIFESTYLE
«Έχω καρκίνο…»: Συγκλονίζει η πρώην παίκτρια του My Style Rocks, Αμίνα Χακίμ, τα «καρφιά» στους γονείς της
-
ΕΛΛΑΔΑ
Στιγμές αγωνίας στη Θεσσαλονίκη: Γιατροί και αστυνομικοί έσωσαν 6χρονο παιδί με εγκεφαλική αιμορραγία
-
ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
Από τη μανία στράβωσε το μαχαίρι: Ο φαντάρος που σκότωσε με 58 μαχαιριές τον φίλο του γιατί του ζήτησε κάτι
-
ΥΓΕΙΑ
Αργός μεταβολισμός: 6 συμβουλές για να τον επιταχύνετε και να χάσετε γρήγορα τα περιττά κιλά
-
ΔΙΑΦΟΡΑ
Βρες τον κρυμμένο κάβουρα: Το τεστ παρατηρητικότητας που μόνο οι πανέξυπνοι άνθρωποι καταφέρνουν να λύσουν
-
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
«Πέρασαν 9 χρόνια από την ημέρα που ο πατέρας σου σε καθήλωσε με 2 σφαίρες»: Ραγίζει καρδιές η μαμά της Άσπας
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νυστέρια, λαβίδες, τρυπάνια: Ο λόγος που τα ιατρικά εργαλεία των Αρχαίων Ελλήνων παραμένουν τα ίδια
-
ΕΛΛΑΔΑ
Με τα πόδια από Λονδίνο μέχρι το Τάφο του Αγίου Παϊσίου: Η ιστορία της άστεγης Κατερίνας, μητέρας δύο παιδιών με αυτισμό
-
LIFESTYLE
Χορεύει και διασκεδάζει: Η Ιωάννα Παλιοσπύρου χαρούμενη και γεμάτη κέφια παίρνει τη ζωή της πίσω
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Μίλτος Τεντόγλου: «Είπα πριν από τον αγώνα ότι αν ξεκινήσω με άκυρο, θα κερδίσω – Πάντα στο μυαλό μου τα 9 μέτρα»
-
LIFESTYLE
Δεν κρύβεται πλέον: Οι νέες φωτο της Σπυροπούλου με μαγιό και φουσκωμένη κοιλίτσα στον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Το πρωί δουλειά στο τσιπουράδικο, τα μεσάνυχτα προπόνηση – Η ιστορία της «χρυσής» Αντιγόνης Ντρισμπιώτη
-
ΔΙΑΦΟΡΑ
Zήτησαν από μια γυναίκα που θήλαζε να καλυφθεί αuτή έκανε κάτι που τοuς άφησε όλους άφωνους
-
LIFESTYLE
Μεγάλη ανησυχία με βίντεο της Ηλιάνας Παπαγεωργίου που την δείχνει υπερβολικά αδύνατη
-
LIFESTYLE
«Κλωνοποίηση» της Ελένης Μενεγάκη: Η Βαλέρια Λάτσιου, μεγάλωσε, είναι μία καλλονή και ίδια η μητέρα της νέα
-
ΓΥΝΑΙΚΑ
Μια μηχανικός με καταγωγή από τη Νιγρίτα Σερρών στην ομάδα Alfa Romeo της Formula 1
-
LIFESTYLE
Ιωαννίδου: «Έχω κινηθεί νομικά για να κατέβει η ηλικία μου από το ίντερνετ»
-
PEOPLE
Γιαγιά 105 ετών από την Κάλυμνο έτοιμη για το ρεκόρ Γκίνες. Έχει 50 εγγόνια, 87 δισέγγονα, 2 τρισέγγονα και φροντίζει ηλικιωμένους στο γηροκομείο
-
LIFESTYLE
Την έκραξαν επειδή πήγε με το παιδί της: Σούσουρο με την Κλέλια Ρένεση, η απάντησή της στα αρνητικά σχόλια
-
PEOPLE
Βασίλης Ραχούτης: Ο στρατιώτης που πνίγηκε σώζοντας ανθρώπους στο Σάμινα
-
ΠΕΡΙΕΡΓΑ
2 χρόνια στα 60 μέτρα: 23χρονη έζησε πάνω σε δέντρο, άντεξε κρύο και πείνα και το έσωσε από το κόψιμο
-
LIFESTYLE
«Την πρώτη μέρα διακοπών μου έμαθα ότι είμαι έγκυος»: Ελεονώρα Μελέτη