5 δικαιολογίες που μας εμποδίζουν να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας

Advertisement
5 δικαιολογίες που μας εμποδίζουν να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας
Advertisement

Υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε αρκετά σίγουροι για το τι θέλουμε, αρκετά δυνατοί για να ξεκινήσουμε να το αποκτήσουμε, ωστόσο, κάποιες αμφιβολίες έρχονται κυριολεκτικά να μας σταματήσουν.

Τώρα, το μόνο που έχεις είναι ανησυχίες και αμφιβολίες. Αρχίζεις να αναρωτιέσαι αν πρέπει καν να κυνηγήσεις το όνειρό σου.
Το σενάριο μοιάζει γνώριμο; Αν ναι, δεν είσαι μόνος/μόνη.

Η σκέψη των ανησυχιών και των αμφιβολιών μπορεί να γίνει αποθαρρυντική και να σε αναγκάσει να σταματήσεις την επιδίωξη των ονείρων σου πριν ακόμα αρχίσεις.

Αν όμως όλα όσα λες στον εαυτό σου είναι μόνο δικαιολογίες που δεν βασίζονται στην πραγματικότητα;

Όλοι ανεξαιρέτως έχουμε συγκρατήσει τον εαυτό μας εξαιτίας κάποιας δικαιολογίας.
Θα είναι δύσκολο; Θα είναι ακριβό; Θα είναι επικίνδυνο;

Αν ξεπεράσουμε τις δικαιολογίες και κάνουμε το πρώτο βήμα, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι τα εμπόδια δεν βρίσκονται παρά μόνο στο κεφάλι μας.

Η αλήθεια είναι ότι κάθε μεγάλο όνειρο μπορεί να γκρεμιστεί και να απορριφθεί από μια-δυο δικαιολογίες.

Το κλειδί είναι να αναγνωρίσουμε πότε οι δικαιολογίες ξεπροβάλλουν για να σε εμποδίσουν να ζήσεις την ζωή σου όπως θέλεις.

Μερικές συνηθισμένες δικαιολογίες που σε κρατούν μακριά από τα όνειρά σου:

1. Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος

Κάθε μέρα έχει 24 ώρες. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Οπότε, αν έχεις πολλά πράγματα που γεμίζουν τον χρόνο σου, μπορεί να φαίνεται σαν ανυπέρβλητο εμπόδιο.
Μερικές φορές, η εξοικονόμηση χρόνου έχει να κάνει με την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Υπάρχουν δραστηριότητες που θέλεις να εγκαταλείψεις; Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να κάνει κάποιος άλλος εξίσου εύκολα;
Αυτές τις ερωτήσεις πρέπει να θέσεις.

Η δημιουργία χρόνου για να κυνηγήσεις το όνειρό σου θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα. Όταν κάτι έχει πραγματικά σημασία, πρέπει να βρεις χρόνο γι’ αυτό.

2. Φοβάμαι πολύ

Υπάρχουν κάθε είδους φόβοι.
Μπορεί να φοβάσαι ότι θα κάνεις λάθη, ότι θα αποτύχεις, ότι είσαι ανεπαρκής ή απλώς ο φόβος για το άγνωστο. Οποιοσδήποτε απ’ όλους μπορεί να αναδυθεί και να σε εκτρέψει από τον δρόμο προς το όνειρό σου.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις και να αντιμετωπίζεις τον φόβο μόλις εμφανίζεται.

Είναι φυσικό να είσαι λίγο φοβισμένος για τις μεγάλες αποφάσεις. Ωστόσο να θυμάσαι οτι οι περισσότεροι φόβοι είναι συναισθηματικοί, όχι λογικοί.
Αναρωτήσου αν βρίσκεται κάτι πίσω από τον φόβο σου. Μπορεί να μην είναι τόσο τρομακτικό όσο νομίζεις.

3. Δεν έχω αρκετά χρήματα

Μπορεί να υπάρχουν πραγματικά επιχειρήματα όταν πρόκειται για την χρηματοδότηση του ονείρου σου. Όμως, εξέτασε προσεκτικότερα πριν εγκαταλείψεις το όνειρό σου γι’ αυτόν τον λόγο.
Συχνά υπάρχουν φθηνές λύσεις που δεν είχες λάβει υπόψιν νωρίτερα. Εξέτασε πόσα χρειάζεσαι πραγματικά. Κατάγραψε τα έξοδα. Και να θυμάσαι ότι ακόμα κι αν τα χρήματα αποτελούν πρόβλημα, δεν σημαίνει οτι είναι αξεπέραστο.

Υπάρχουν συχνά τρόποι να εξοικονομήσεις κάποια για να χρηματοδοτήσεις τα όνειρά σου. Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος.

4. Δεν είναι δυνατόν να το κάνω

Μερικές φορές το όνειρό σου μπορεί να μοιάζει εξωπραγματικό. Μπορεί να έχεις υψηλούς στόχους με τεράστια εμπόδια που φαίνονται αξεπέραστα.
Το πρόβλημα του να βλέπουμε κάτι ως αδύνατο είναι ότι οι άνθρωποι συχνά το συγχέουν με την απλή δυσκολία. Αυτό που θέλεις να κάνεις μπορεί να μοιάζει τόσο δύσκολο που δεν πιστεύεις ότι θα το καταφέρεις ποτέ.
Δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο. Σημαίνει ότι δεν το θεωρείς δυνατόν για σένα.

Είναι ευκολότερο να ξεφύγεις απ’ αυτή την δικαιολογία υιοθετώντας μια άλλη άποψη. Επικεντρώσου στο γιατί μπορείς να κάνεις κάτι και όχι στο γιατί δεν μπορείς.
Σε απομακρύνει από την «ανέφικτη νοοτροπία» και προς κάτι πιο εποικοδομητικό.

5. Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσω

Η δυσάρεστη αλήθεια για την ζωή είναι πως δεν υπάρχει ποτέ τέλεια στιγμή για να κάνουμε οτιδήποτε. Υπάρχουν πάντοτε προϋποθέσεις, προσωπικές συνθήκες ή παράγοντες στο περιβάλλον μας για να μην το κάνουμε.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το κάνεις έτσι κι αλλιώς.
Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα ανθρώπων που πέτυχαν μεγάλους στόχους στις χειρότερες συνθήκες.
Αν περιμένεις να είναι τέλειες οι συνθήκες, θα περιμένεις εσαεί.

Πριν το καταλάβεις, τα χρόνια έχουν περάσει κι εσύ δεν έχεις κάνει ούτε ένα βήμα για την πραγματοποίηση.
Ο χρόνος περνάει γρήγορα όταν περιμένεις για την τέλεια συγκυρία.

Πηγή: Pick The Brain

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Σχετικά άρθρα