Διώξε τις τοξικές φιλίες από κοντά σου, τώρα!

Advertisement
Διώξε τις τοξικές φιλίες από κοντά σου, τώρα!
Advertisement

Έχετε περάσει τόσα μαζί και ξαφνικά αντιλαμβάνεστε ότι η επιστήθια φίλη σας εκτοξεύει κακίες που σας δηλητηριάζουν. Παράλληλα, ένας άλλος φίλος είναι συνήθως απορροφημένος με τον εαυτό του με αποτέλεσμα να ξεχνάει να ρωτήσει για το τι κάνετε εσείς και πώς περνάτε.

Είναι ανταγωνιστικός, επικριτικός ή κολλημένος πάνω σου; Όλοι μας έχουμε διαπιστώσει πως κάποιες φιλίες κατέληξαν από σχέσεις χρόνων στις λεγόμενες «σχέσεις-σκόροι». Οι σχέσεις απαιτούν δουλειά, οπότε αν μένετε και εκτρέφετε τέτοιες φιλίες, τότε και εσείς είσαστε συνένοχοι στην ύπαρξη μιας κακής ποιότητας φιλίας στη ζωή σας. Μήπως ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε τις τοξικές φιλίες; Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε όταν οι φίλοι σας είναι τοξικοί;

Πώς θα τους αντιμετωπίσετε;

Η τοξικότητα στις φιλίες
Οι φιλίες αυτές σας ρίχνουν ψυχολογικά και λειτουργούν ως βακτήρια στη ζωή σας. Συνήθως δεν είναι στρυφνοί φίλοι, αλλά αμφίθυμοι. Συγκεκριμένα, όταν επιλέγετε να τους μιλήσετε για τη χαρούμενη πλευρά της ζωής σας ή για νέα γεγονότα που μπορεί να προέκυψαν, ο φίλος σας, αντί να μοιραστεί τη χαρά σας, αλλάζει θέμα ή σκορπίζει αμφιβολίες στη μεταξύ σας συνομιλία. Τόσο βλαβεροί για την ψυχική σας υγεία και ξαφνικά νιώθετε σαν να σας σαμποτάρει. Αυτός που θα έπρεπε να σας προτρέπει να ζήσετε, να μοιραστείτε τη χαρά σας, να επιθυμεί να γίνετε καλύτεροι και εν τέλει να είναι εκεί σαν ασπίδα αγάπης για εσάς και όχι να σας γεμίζει με μιζέρια.

Στοιχεία που μπορείτε να αναγνωρίσετε στις τοξικές φιλίες
Ο λόγος του φίλου σας στάζει φαρμάκι; Ο φίλος σας δεν έχει να πει ένα καλό λόγο παρά μόνο ειρωνικά και επιθετικά σχόλια προς εσάς. Μάλιστα, όταν κάποιος άλλος προσπαθεί να σας πει έναν καλό λόγο, τον ειρωνεύεται αμέσως γιατί πολύ απλά τα άτομα αυτά είναι ζηλόφθονα από τη φύση τους.

Το αδιανόητο είναι ότι τα τοξικά άτομα δεν διστάζουν να σας προσβάλλουν μπροστά σε τρίτους. Φυσικά αν τολμήσεις να τους ζητήσεις τον λόγο, σου λένε με θράσος: «Γιατί νευριάζεις; Την αλήθεια είπα». Σε τέτοια περίπτωση δράστε και μην κάθεστε αμίλητοι αλλά υπερασπίστε τον εαυτό σας και απομακρύνετέ τα από τη ζωή σας
Αν δεν συμφωνήσετε μαζί τους τότε το παίζουν δύσκολοι και δεν σας μιλούν μέχρι να τους πλησιάσετε πρώτοι και να τους ζητήσετε συγγνώμη, παρόλο που ξέρετε ότι δεν φέρατε την ευθύνη για κάτι.

Νιώθετε πολλές φορές ότι δεν θέλετε να βγείτε με αυτό το άτομο γιατί σας χαλάει τη διάθεσή σας, απλά θα το κάνετε αναγκαστικά για να μην θυμώσει.

Το κλασικό κάθε φορά που είναι να μιλήσετε για τα δικά σας προβλήματα δεν δίνει σημασία στα λόγια σας και επαναφέρει την κουβέντα για τα δικά του θέματα μονοπωλώντας την συζήτηση.
Προσπαθεί να σε κάνει ό, τι θέλει και όταν δεν τα καταφέρνει, θυμώνει και σας μιλάει απαίσια. Τότε μην διστάσετε να τον βάλετε στη θέση του και να θέσετε τα όριά σας.

Ο τοξικός φίλος είναι ικανός να κάνει το οτιδήποτε για να σας πληγώσει επειδή ζηλεύει υπερβολικά και θεωρεί τον εαυτό του θεό. Γι’ αυτό θα τολμήσει να φλερτάρει με τον σύντροφό σας, καθώς δεν σας σέβεται και δεν χαίρεται με τη χαρά σας.

Δυστυχώς, είναι ο φίλος που δεν κρατάει τις υποσχέσεις και πάντα κάτι του τυχαίνει. Ενώ αρχικά σας επιβεβαίωσε ότι θα είναι εκεί για να σας βοηθήσει, πάντα είναι απών.

Είναι επίσης το χαρακτηριστικό παράδειγμα του παρτάκια, που νομίζει ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του και εσείς πάντα πρέπει να τρέχετε κοντά του αγνοώντας τα δικά σας θέματα.

Η ανταγωνιστικότητά του ξεπερνά τα όρια. Σας αντιγράφει ό, τι και να κάνετε, θα προλάβει να το κάνει πιο μπροστά από εσάς γιατί θεωρεί ότι εσείς πρέπει να έρχεστε δεύτερος στη μεταξύ σας σχέση.
Είναι σύνηθες ο φίλος σας να θάβει όλο τον κόσμο και να πρέπει να συμφωνήσετε και εσείς για να καταλήξετε στο πόσο τέλειο άτομο είναι εκείνος και κανένας άλλος. Τι περιμένετε για να καταλάβετε ότι υπάρχει πρόβλημα στη φιλία σας;
Συνειδητοποιείτε ότι είστε το μόνο άτομο που το συμπαθεί. Προσπαθείτε να φτιάξετε το κοινωνικό του προφίλ στις υπόλοιπες παρέες που τον αντιπαθούν, πλέκοντας εγκώμια προς τιμήν του πικρόχολου τοξικού φίλου σας. Όμως, καλά θα κάνετε να δείτε την αλήθεια και να δημιουργήσετε νέες φιλίες διώχνοντας τα τοξικά άτομα από τη ζωή σας γρήγορα.

Φέρτε αέρα αλλαγής στις φιλίες σας
Στο διά ταύτα οφείλετε από αγάπη προς τον εαυτό σας και προς τους γύρω σας, να προχωράτε σε αξιολογήσεις για τα άτομα που θεωρείτε φίλους σας και όχι να συνεχίζετε στα τυφλά.

Η ζωή είναι μικρή για να τη ζείτε με τα λάθος άτομα. Πόσο φωτεινή και όμορφη γίνεται ακόμα και στις δυσκολίες που ενέχει η ίδια, όταν έχεις δημιουργήσει φιλίες ισχυρές, άξιες και άφθαρτες στην πορεία των χρόνων. Αυτές που άρχισαν από αγνά συναισθήματα και εξελίχθηκαν σε ώριμες καλές φιλίες, που ο καθένας νιώθει τυχερός και ευλογημένος μέσα σε χαλεπούς καιρούς. Ειδικά σε τέτοιες εποχές οι φίλοι οφείλουν να βοηθούν. Το να κρατάτε και να μένετε σε μια τοξική φιλία δεν βοηθάει κανέναν.

Γράφει η Ρία Βασιλείου.

Πηγή:flowmagazine.gr

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα