Οι 14 πιο Φρικτές Θεραπείες στην ιστορία της Ιατρικής. Η 2η και η 8η θα σας Σοκάρουν!

Advertisement
Οι 14 πιο Φρικτές Θεραπείες στην ιστορία της Ιατρικής. Η 2η και η 8η θα σας Σοκάρουν!
Advertisement

Αυτές είναι οι 14 πιο φρικτές θεραπείες στην ιστορία της Ιατρικής

1. Αφαίμαξη Οι 14 πιο Φρικτές Θεραπείες στην ιστορία της Ιατρικής. Η 2η και η 8η θα σας Σοκάρουν! - Εικόνα1

Η αφαίμαξη είναι μια διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται μια μεγάλη ποσότητα αίματος, συχνά κάνοντας μια τομή στη φλέβα του χεριού- αλλά χρησιμοποιήθηκαν επίσης βδέλλες και βεντούζες. Οι γιατροί πίστευαν ότι προκαλούταν μια ανισορροπία των σωματικών υγρών, και η αφαίρεση αίματος θα αποκαθιστούσε αυτή την ισορροπία.

Η αφαίμαξη χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία των πάντων, από την πανούκλα, την ευλογιά και την επιληψία. Η πρακτική ξεκίνησε από τους αρχαίους Αιγυπτίους και παρέμεινε δημοφιλής θεραπεία και στον 19ο αιώνα, παρά τις σημαντικές επιστημονικές προόδους της ιατρικής. Δεν επικράτησε στον 20ο αιώνα, καθώς οι γιατροί συνειδητοποίησαν ότι η απώλεια αίματος εξασθενεί τον οργανισμό… ή τον σκοτώνει. Είναι, επίσης, ίσως ο πραγματικός λόγος που πέθανε ο George Washington.

2. Τρυπανισμός

Οι 14 πιο Φρικτές Θεραπείες στην ιστορία της Ιατρικής. Η 2η και η 8η θα σας Σοκάρουν! - Εικόνα2

Κατά τον τρυπανισμό γίνεται μια μικρή τρύπα στο κρανίο για να εκτεθεί ο εγκέφαλος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τρυπανισμός ξεκίνησε περίπου από την νεολιθική εποχή και εφαρμοζόταν μέχρι τον 19ο αιώνα – συχνά χωρίς αναισθησία ή αναλγητικά φάρμακα.

Χρησιμοποιήθηκε τόσο από τη δυτική ιατρική όσο και από λαϊκούς θρησκευτικούς ασκούμενους για την αντιμετώπιση της υστερίας ή της ψύχωσης. Οι γιατροί τελικά συνειδητοποίησαν ότι αυτή η τραυματική διαδικασία δεν ήταν αποτελεσματική ψυχολογική θεραπεία, και σταμάτησε τη δεκαετία του 1900. Οι σύγχρονες μορφές τρυπανισμού εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα, αλλά οι νευροχειρουργοί το εφαρμόζουν για να ανακουφίσουν προσωρινά την πίεση στον εγκέφαλο από οίδημα ή αιμορραγία.

3. Κοκαΐνη

Οι 14 πιο Φρικτές Θεραπείες στην ιστορία της Ιατρικής. Η 2η και η 8η θα σας Σοκάρουν! - Εικόνα3

Ξεκινώντας το 1860, η κοκαΐνη χρησιμοποιήθηκε ως αναισθητικό για τον πόνο, ειδικά για τον πονόδοντο και ασθένειες των ούλων, αλλά και για την θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας, τον αλκοολισμό και την κατάθλιψη. Ο Φρόιντ ήταν γνωστό ότι την συνταγογραφούσε στους ασθενείς του σαν τις καραμέλες. Ήταν ένα αρκετά δημοφιλές φάρμακο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1900, όταν οι γιατροί συνειδητοποίησαν ότι ήταν απίστευτα εθιστική και οδηγούσε στη χρήση κρακ, ένα φτηνότερο και λιγότερο καθαρό ναρκωτικό από τη κοκαΐνη – και γι “αυτό είχε απαγορευτεί ως παράνομο ναρκωτικό.

4. Ημιγλωσσεκτομή

Οι 14 πιο Φρικτές Θεραπείες στην ιστορία της Ιατρικής. Η 2η και η 8η θα σας Σοκάρουν! - Εικόνα4

Η ημιγλωσσεκτομή είναι η τομή της μισής ή μέρους της γλώσσας, πρακτική που γινόταν στη μεσαιωνική εποχή με τρομακτικά εργαλεία και χωρίς αναισθησία. Αυτή η τραυματική χειρουργική επέμβαση πιστεύεται ότι αντιμετώπιζε το τραύλισμα και άλλα ελαττώματα της ομιλίας.

Η χειρουργική επέμβαση έγινε λιγότερο δημοφιλής από τον 17ο αιώνα, επειδή ήταν τόσο αναποτελεσματική και απάνθρωπη, αλλά οι χειρουργικές επεμβάσεις της γλωσσεκτομής ακόμα μερικές φορές εφαρμόζονται και σήμερα για τη θεραπεία του καρκίνου του στόματος και άλλες ασθένειες του στόματος.

5. Ουροθεραπεία

Οι 14 πιο Φρικτές Θεραπείες στην ιστορία της Ιατρικής. Η 2η και η 8η θα σας Σοκάρουν! - Εικόνα5

Η θεραπεία με ούρα ή ουροθεραπεία προέρχεται από την αρχαία ινδική ιατρική, η οποία συστήνει τη κατανάλωση ούρων και την εφαρμογή μασάζ στο δέρμα για τη θεραπεία τσιμπήματων, δευτερεύουσες ασθένειες, ακόμη και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Οι γιατροί πίστευαν ότι τα ούρα ήταν ένα φιλτραρισμένος και καθαρός «χρυσός του αίματος», και όχι ένα προϊόν αποβλήτων από το σώμα. Επικράτησε ως λαϊκή θεραπεία μέχρι τον 19ο αιώνα, όταν οι άνθρωποι λίγο πολύ σταματήσαν τη χρήση των ούρων ως θεραπεία (εκτός από περιστασιακά για τσιμπήματα μεδουσών).

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα