Το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου βρίσκεται στην Ελλάδα και έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Γκίνες

Advertisement
Το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου βρίσκεται στην Ελλάδα και έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Γκίνες
Advertisement

Το ελληνικό αυτό φαράγγι έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Γκίνες ως το βαθύτερο φαράγγι σε αναλογία με το πλάτος του. 

Ένα από τα μεγαλύτερα και βαθύτερα φαράγγια του κόσμου βρίσκεται στην Ευρώπη. Τουρίστες από όλο τον κόσμο ταξιδεύουν μέχρι την Ελλάδα γα να μπορέσουν να θαυμάσουν από κοντά τους κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς και τη μεγάλη ποικιλία και εναλλαγή διαφορετικών οικοσυστημάτων. Ο λόγος για το φαράγγι του Βίκου. Το φαράγγι του Βίκου βρίσκεται 30 χλμ. βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Ελλάδας λόγω της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας.

Το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου βρίσκεται στην Ελλάδα και έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Γκίνες - Εικόνα1

Μπορεί να μας κάνει να απορούμε, όμως το φαράγγι του Βίκου έχει καταχωρηθεί και επίσημα στο βιβλίο Γκίνες ως το βαθύτερο φαράγγι, φυσικά πάντα σε αναλογία με το πλάτος του. Το μήκος του είναι 20χλμ και ξεκινάει από τη γέφυρα του Κόκορου και ολοκληρώνεται στη γέφυρα του Βοϊδομάτη. Το ύψος του φτάνει έως τα 1000 μ, ενώ το πλάτος του κυμαίνεται από 30 μέχρι 100 μέτρα. Στις πλαγιές του μπορείτε να δείτε διαφόρων ειδών λουλούδια και βότανα.

Το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου βρίσκεται στην Ελλάδα και έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Γκίνες - Εικόνα2

Λόγω της μικρής ανθρώπινης δράσης στην περιοχή, βοηθάει σε αυτό και η γεωγραφική απομόνωση του φαραγγιού, παρατηρείται μεγάλη  ποικιλότητα οικοτόπων και μικροκλιματικών συνθηκών, που ευνοούν την ανάπτυξη διαφορετικών φυτικών ειδών.  Στο φαράγγι του Βίκου διατηρούνται πολλών ειδών σπάνια φυτά, μεταξύ αυτών 5 φυτών, που δεν παρατηρούνται πουθενά αλλού στον κόσμο.

Το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου βρίσκεται στην Ελλάδα και έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Γκίνες - Εικόνα3

Όπως είναι φυσικό, μια  βόλτα στο φαράγγι του Βίκου προσφέρει πολλά σημεία για να απολαύσετε την πανοραμική θέα, ωστόσο ο καλύτερος δρόμος για τη γνωριμία είναι η διάσχιση του μέσω ενός καλά σηματοδοτημένου μονοπατιού, το οποίο ξεκινάει από το χωριό Μονοδένδρι και καταλήγει στο χωριό Βίκος.

Το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου βρίσκεται στην Ελλάδα και έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Γκίνες - Εικόνα4

Το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου βρίσκεται στην Ελλάδα και έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Γκίνες - Εικόνα5

Το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου βρίσκεται στην Ελλάδα και έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Γκίνες - Εικόνα6

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Σχετικά άρθρα