ΕΛΛΑΔΑ

Πίσω στην Τουρκία -Ξεκίνησε η επιχείρηση επαναπροώθησης μεταναστών

Πίσω στην Τουρκία -Ξεκίνησε η επιχείρηση επαναπροώθησης μεταναστών
Advertisement

Η διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία ξεκίνησε σήμερα το πρωί.

Λίγο πριν τις 7:30 το πρωί απέπλευσε το πρώτο πλοίο από Μυτιλήνη με 138 μετανάστες με προορισμό την Τουρκία. Παράλληλα πλοίο με 66 άτομα απέπλευσε και από τη Χίο. Τα πλοία αναχώρησαν νωρίς σήμερα το πρωί με προορισμό το Ντικιλί της Τουρκίας, σύμφωνα με τη μαρτυρία, που επικαλείται το Ρόιτερς. Από τα ξημερώματα με πέντε λεωφορεία μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του νησιού της Μυτιλήνης και άρχισαν να επιβιβάζονται στα πλοία. Οι μετανάστες να συνοδεύονται ο καθένας και από έναν άνδρα του FRONTEX στο καράβι. Οι ξένοι αστυνομικοί θα συνοδεύσουν κάθε μετανάστη και θα τον παραδώσουν στην Τουρκία. 

Υπενθυμίζεται πως βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από τις 4 Απριλίου θα ξεκινούσε η διαδικασία επαναπροώθησης όσων μεταναστών έφταναν παράνομα στις Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου και μετά. 
Η συμφωνία αυτή, μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, προβλέπει την επιστροφή όλων των μεταναστών και προσφύγων, ακόμη κι αυτών που προέρχονται από τη Συρία και οι οποίοι έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα.
Σε αντάλλαγμα η ΕΕ θα δεχτεί χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία, ενώ θα διαθέσει περισσότερα οικονομικά κονδύλια στην Άγκυρα, καθεστώς μετακίνησης ελεύθερου ταξιδιωτικής βίζας στους Τούρκους, νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία, αλλά και άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας στην ΕΕ.

Πηγή

Advertisement