ΤΑΞΙΔΙ

Tο κορυφαίο βιβλιοπωλείο στον κόσμο βρίσκεται στην Σαντορίνη!

Tο κορυφαίο βιβλιοπωλείο στον κόσμο βρίσκεται στην Σαντορίνη!
Advertisement

Το 2013 χαρακτηρίστηκε από τη βρετανική εφημερίδα Guardian ως «το καλύτερο βιβλιοπωλείο του κόσμου» και μερικές μέρες πριν, το National Geographic το αποκάλεσε «το πιο ενδιαφέρον βιβλιοπωλείο στον κόσμο».

Tο κορυφαίο βιβλιοπωλείο στον κόσμο βρίσκεται στην Σαντορίνη! - Εικόνα 0

Πρόκειται για το βιβλιοπωλείο «Αtlantis» που άνοιξαν δυο φίλοι απ’ τη Βόρεια Αμερική το 2004 στην Οία της Σαντορίνης.

Ο Κρεγκ και ο Όλιβερ, δύο Αμερικανοί φοιτητές που το 2002 είχαν πάει για διακοπές στο Κυκλαδονήσι έψαχναν να αγοράσουν μερικά βιβλία. Tο κορυφαίο βιβλιοπωλείο στον κόσμο βρίσκεται στην Σαντορίνη! - Εικόνα 1 «Όταν τα βιβλία που είχαμε μαζί μας τελειώσαν, ψάξαμε ένα βιβλιοπωλείο για να αγοράσουμε καινούργια. Και όταν δεν βρήκαμε τελικά αυτό που θέλαμε, σκεφτήκαμε να… ανοίξουμε οι ίδιοι ένα, όπως θα το θέλαμε!», είπε στο «Έθνος» ο Κρεγκ Βάλζερ, ένας από τους εμπνευστές της «Ατλαντίδος».

«Επιστρέψαμε πίσω στην Αμερική, τελειώσαμε τις σπουδές μας και αρχίσαμε να οργανώνουμε το σχέδιό μας». Tο κορυφαίο βιβλιοπωλείο στον κόσμο βρίσκεται στην Σαντορίνη! - Εικόνα 2 Στο τέλος του 2003, οι νεαροί ήταν έτοιμοι να τολμήσουν. Στο εγχείρημά τους προσκάλεσαν φίλους τους από την Αγγλία, μεταξύ των οποίων και η Μαρία Παπαγαπίου, μια Ελληνίδα κυπριακής καταγωγής που γεννήθηκε στη Λευκωσία, αλλά μεγάλωσε στο Λονδίνο. Tο κορυφαίο βιβλιοπωλείο στον κόσμο βρίσκεται στην Σαντορίνη! - Εικόνα 3

Στο βαν που ξεκίνησε από το Κέιμπριτζ και έφτασε… Σαντορίνη, πέρα από τον Κρεγκ, τον Όλιβερ και τη Μαρία, ήταν ακόμη τρία άτομα, ο Κρις, ο Τιμ και ο Γουίλιαμ. Tο κορυφαίο βιβλιοπωλείο στον κόσμο βρίσκεται στην Σαντορίνη! - Εικόνα 4 «Φτάνοντας στη Σαντορίνη, αρχίσαμε να ψάχνουμε χώρους για να εγκαταστήσουμε το όνειρό μας. Σιγά σιγά, αναζητώντας κατάλληλη στέγη, γνωρίσαμε τους ντόπιους, οι οποίοι μας δέχθηκαν με μεγάλη χαρά. Λίγο καιρό μετά, βρήκαμε έναν ερειπωμένο κτίριο-σπηλιά στην Οία, κάτω από το κάστρο, που το ερωτευτήκαμε… Και η επισκευή άρχισε…», είπε ο Κρεγκ. Tο κορυφαίο βιβλιοπωλείο στον κόσμο βρίσκεται στην Σαντορίνη! - Εικόνα 5 «Αρχίσαμε να μαζεύουμε υλικά, οτιδήποτε μπορούσαμε να βρούμε στις παραλίες ή άλλα που μας προσέφεραν οι ντόπιοι. Φτιάξαμε ράφια, χωρίσματα, κρεβάτια, τραπέζια. Εκτός από βιβλιοπωλείο, το Atlantis θα ήταν και το σπίτι μας. Ακόμη και βάρκα ανεβάσαμε στην ταράτσα μας για να τη γεμίσουμε βιβλία!», εξηγεί η Μαρία. Tο κορυφαίο βιβλιοπωλείο στον κόσμο βρίσκεται στην Σαντορίνη! - Εικόνα 6 «Χρειάστηκε να περάσουμε από την Εφορία, τους λογιστές, νομικούς, τραπεζικούς. Λίγη γραφειοκρατία, πολύ βοήθεια και τα καταφέραμε! Οι άνθρωποι εκεί πίστεψαν σε αυτό που θέλαμε να κάνουμε και μας βοήθησαν πολύ», συμπληρώνει. Tο κορυφαίο βιβλιοπωλείο στον κόσμο βρίσκεται στην Σαντορίνη! - Εικόνα 7 Το βιβλιοπωλείο άνοιξε τις πύλες του την άνοιξη του 2004. Και ήταν όπως το είχε ονειρευτεί εκείνη η… τρελή παρέα από το Κέιμπριτζ. Tο κορυφαίο βιβλιοπωλείο στον κόσμο βρίσκεται στην Σαντορίνη! - Εικόνα 8 Στα ράφια του «Ατλαντίς» βρίσκει κανείς κυρίως ξενόγλωσσα βιβλία, με έμφαση στη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία, αλλά πολλοί ακόμη τίτλοι που συνυπάρχουν αρμονικά. Πελάτες ήταν, αρχικά, οι Σαντορινιοί, αλλά από στόμα σε στόμα η φήμη του διαδόθηκε και οι τουρίστες άρχισαν να καταφτάνουν. Επίσης, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται φεστιβάλ με συζητήσεις και εκδηλώσεις. Tο κορυφαίο βιβλιοπωλείο στον κόσμο βρίσκεται στην Σαντορίνη! - Εικόνα 9 Για την ιστορία η λίστα του National Geographic είναι:

1. Atlantis Books, Σαντορίνη 2. Cafebreria el Pendulo, Mεξικό 3. Munro’s Books, Παλαιά Πόλη της Victoria, Καναδάς 4. El Ateneo Grand Splendid, Μπουένος Αίρες 5. Powell’s City of Books, Πόρτλαντ, ΗΠΑ 6. Prairie Lights of Iowa City, Αϊόβα, ΗΠΑ 7. Shakespeare and Company, Παρίσι
Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement