Γιατί κοιτάνε όλοι οι άνδρες αυτή την κοπέλα; Η φωτογραφία που έγινε σύμβολο της σεksουαλικής παρενόχλησης. Μόνο περί αυτού δεν πρόκειται, αποκάλυψε η κοπέλα της φωτογραφίας, που «απόλαυσε κάθε στιγμή»

Advertisement
Γιατί κοιτάνε όλοι οι άνδρες αυτή την κοπέλα; Η φωτογραφία που έγινε σύμβολο της σεksουαλικής παρενόχλησης. Μόνο περί αυτού δεν πρόκειται, αποκάλυψε η κοπέλα της φωτογραφίας, που «απόλαυσε κάθε στιγμή»
Advertisement

Αύγουστος 1951 Φλωρεντία, Ιταλία

Πρωταγωνίστρια της φωτογραφίας είναι η 23χρονη τότε Νινάλι Γκρεγκ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμερική, αλλά στα 23 της αποφάσισε να παραιτηθεί απ’ τη δουλειά της και να περάσει έναν χρόνο ταξιδεύοντας στην Ευρώπη.

Έμεινε στη Γαλλία, στην Ισπανία και το καλοκαίρι έφτασε στη Φλωρεντία. Στο ξενοδοχείο γνώρισε άλλη μία νεαρή Αμερικανίδα που ταξίδευε μόνη της. Ήταν η 29χρονη φωτογραφία Ρουθ Όρκιν, που είχε έρθει απ’ το Ισράηλ, μετά από ένα φωτογραφικό πρότζεκτ στο οποίο συμμετείχε. Οι δυο κοπέλες γνωρίστηκαν και αποφάσισαν να στήσουν ένα «ιταλικό» πρότζεκτ, μια Αμερικάνα τουρίστρια στην Ιταλία.

Η Νινάλι Γκρεγκ φόρεσε το μαύρο της φουστάνι, που είχε σχεδιαστεί κατά τα πρότυπα του Ντιόρ, κάλυψε τους ώμους με ένα πορτοκαλί μαντήλι και βγήκε στους δρόμους. Η Όρκιν την ακολουθούσε και φωτογράφιζε. Τίποτα δεν ήταν στήμενο. Η όμορφη Γκρεγκ είχε ύψος 1,80 και όπως ήταν φυσικό, τραβούσε τα βλέμματα όπου κι αν πήγαινε. Φτάνοντας στην Piazza Signoria, η Όρκιν τη φωτογράφισε, καθώς όλοι οι άντρες που βρίσκονταν στον δρόμο, γύρισαν να την κοιτάξουν. Της ζήτησε να γυρίσει πίσω και να περάσει πάλι απ’ το ίδιο σημείο, και τη δεύτερη φορά, οι αντιδράσεις των αντρών ήταν ακόμα πιο έντονες.

Πολλά χρόνια αργότερα η φωτογραφία έγινε σύμβολο των καταπιεσμένων γυναικών που παρενοχλούνται σεksουαλικά από άνδρες, αλλά δεν μπορούν να αντιδράσουν. Η Γκρεγκ έχει διαψεύσει πολλές φορές αυτή την ερμηνεία. «Δεν είναι σύμβολο παρενόχλησης. Συμβολίζει μια γυναίκα που περνάει υπέροχα! Περπατούσα μέσα από μία θάλασσα ανδρών. Απόλαυσα κάθε στιγμή».

Η Γκρεγκ όχι μόνο απόλαυσε το στιγμιότυπο, αλλά πήγε και βόλτα με το σκούτερ που φαίνεται στην φωτογραφία. Οι φωτογραφίες τη δείχνουν να κάνει βόλτα με άμαξα, να γελάει διαβάζοντας ένα γράμμα στα σκαλιά ενός κτιρίου, να φλερτάρει σε ένα καφέ, να θαυμάζει αγάλματα, να ζητάει οδηγίες.

Γιατί κοιτάνε όλοι οι άνδρες αυτή την κοπέλα; Η φωτογραφία που έγινε σύμβολο της σεξουαλικής παρενόχλησης. Μόνο περί αυτού δεν πρόκειται, αποκάλυψε η κοπέλα της φωτογραφίας, που «απόλαυσε κάθε στιγμή» - Εικόνα4

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το 1952 στο Κοσμοπόλιταν, μαζί με ένα άρθρο που έδινε οδηγίες σε νεαρές ταξιδιώτισσες. Η Γκρεγκ επέστρεψε στη Νέα Υόρκη τον επόμενο χρόνο και βρήκε δουλειά ως διαφημίστρια. Παντρεύτηκε έναν Ιταλό και μετακόμισε στο Μιλάνο.

Γιατί κοιτάνε όλοι οι άνδρες αυτή την κοπέλα; Η φωτογραφία που έγινε σύμβολο της σεξουαλικής παρενόχλησης. Μόνο περί αυτού δεν πρόκειται, αποκάλυψε η κοπέλα της φωτογραφίας, που «απόλαυσε κάθε στιγμή» - Εικόνα5

Η Γκρεγκ στα 83

Χώρισαν, επέστρεψε στις ΗΠΑ και μετά από κάποια χρόνια, παντρεύτηκε έναν Καναδό. Ο άντρας της έχει πεθάνει, αλλά η Γκρεγκ έχει πλέον 10 εγγόνια και 7 δισέγγονα. Η φωτογράφος, Ρουθ Όρκιν, πέθανε το 1985 από καρκίνο, έχοντας αφήσει πίσω της πλήθος εικόνων και ταινιών απ’ τα ταξίδια της.
Πηγή

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα