Υπουργική απόφαση ορίζει τη διαδικασία για τους ανήλικους που αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα

Advertisement
Υπουργική απόφαση ορίζει τη διαδικασία για τους ανήλικους που αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα
Advertisement

Σε παιδίατρο, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό θα παραπέμπονται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα, προκειμένου να προσδιορίζεται η ηλικία τους.

Τη διαδικασία που θα ακολουθείται ορίζει η κοινή υπουργική απόφαση 1982/2016 του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Από την έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου τον Ιούνιο του 2013, έχει σε αρκετές περιπτώσεις ανακύψει ζήτημα προσδιορισμού της ηλικίας ανηλίκων που προσέρχονται σ΄ αυτήν, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. «Με δεδομένο ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι αιτούντες διεθνή προστασία δεν προσκομίζουν αποδεικτικά στοιχεία για την ταυτότητα και την ηλικία τους, ο προσδιορισμός της τελευταίας καθίστατο ιδιαίτερα δυσχερής, όταν από τις δηλώσεις τους δημιουργείτο αμφιβολία», αναφέρεται ακόμη.

Με την κοινή υπουργική απόφαση, ο αιτών θα παραπέμπεται σε αρμόδια δομή του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, στην οποία απασχολείται παιδίατρος, ψυχολόγος και λειτουργεί κοινωνική υπηρεσία. Για τον προσδιορισμό της ανηλικότητας, λαμβάνονται υπόψη μακροσκοπικά χαρακτηριστικά (ύψος, βάρος, φωνή κλπ) και γίνεται αξιολόγηση από ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό.

Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης «θα λαμβάνεται υπόψη στη διαδικασία ασύλου, με γνώμονα πάντοτε το βέλτιστο συμφέρον του αιτούντα, εφόσον δε, η αμφιβολία δεν αίρεται, ο αιτών θα θεωρείται ανήλικος», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή

Advertisement

Πρόσφατα άρθρα