ΕΛΛΑΔΑ

Φωτογραφίες-γροθιά: Θάβουν τους πρόσφυγες στο χώμα στη Λέσβο [εικόνες]

Φωτογραφίες-γροθιά: Θάβουν τους πρόσφυγες στο χώμα στη Λέσβο [εικόνες]
Advertisement

Γροθιά στο στομάχι είναι τα φωτογραφικά καρέ με τα άψυχα κορμιά των προσφύγων που καθημερινά ξεβράζει η θάλασσα του Αιγαίου στα νησιά.

Ομως και οι εικόνες από την πίσω πλευρά του νεκροταφείου του Αγίου Παντελεήμονα στη Λέσβο. Εκεί βρίσκονται περίπου τριάντα σκόρπιοι τάφοι. Εκεί βρίσκονται θαμμένοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν στο ταξίδι της απελπισίας που ξεκίνησαν από την εμπόλεμη ζώνη για μία καλύτερη ζωή.

«Αγνωστο μικρό, άγνωστος άνδρας»
 Στα περισσότερα μνήματα δεν υπάρχουν ονόματα, παρά μόνο «Αγνωστός» ή «Αγνωστο μικρό» και η ημερομηνία θανάτου ή εντοπισμού του πτώματος γραμμένα σε ένα κομμάτι μάρμαρο. Σε κάποια άλλα αναφέρεται και η χώρα καταγωγής, Αφγανιστάν για παράδειγμα. Πάνω από το χώμα κάποιοι έχουν αφήσει μερικά λουλούδια στη μνήμη των άτυχων ανθρώπων. 

Πριν την ταφή των νεκρών γίνεται λήψη γεννετικού υλικού με την ελπίδα πως κάποια στιγμή μπορεί το θύμα να ταυτοποιηθεί και να ενημερωθούν οι συγγενείς του. Ωστόσο για την ώρα κάτι τέτοιο μοιάζει απίθανο.

Σε κάποιους άλλους τάφους υπάρχουν ονόματα γραμμένα στη γλώσσα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους. Τους έχουν θάψει είτε οι δικοί τους άνθρωποι, είτε φίλοι, είτε απλώς συνταξιδιώτες τους που κατάφεραν να επιβιώσουν. Μπορεί οι τάφοι τους να βρίσκονται σε ορθόδοξο νεκροταφεία, είναι στραμμένοι όμως προς τη Μεκκά όπως προβλέπει η θρησκείας των μουσουλμάνων.

Πτώματα καταλήγουν σε ειδικό αυτοκίνητο με ψύξη
Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Μυτιλήνης για την κατάσταση που επικρατεί στο νεκροταφείο, αφού δεν υπάρχει πλέον άλλος χώρος ταφής. «Δεν έχουμε χώρο για την ταφή των μεταναστών».

Μάλιστα πλέον χρησιμοποιείται ειδικό αυτοκίνητο με ψύξη για τις σορούς  των προσφύγων, οι οποίοι ανασύρονται πνιγμένοι από τα νερά του Αιγαίου, σύμφωνα με τον μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου Ιάκωβο. 

Προκειμένου να βρεθεί λύση, όπως είπε ο μητροπολίτης, γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με τον δήμο και τον διοικητή του νοσοκομείου, να δοθεί μέρος (2 στρέμματα) του κτήματος που είναι δίπλα στο κοιμητήριο, συνολικής έκτασης 15 στρεμμάτων.

Πηγή

Advertisement