ΚΟΣΜΟΣ

11 Παραδείγματα ιαπωνικής εθιμοτυπίας που ανατρέπουν όλους τους κλασικούς ελληνικούς κανόνες

11 Παραδείγματα ιαπωνικής εθιμοτυπίας που ανατρέπουν όλους τους κλασικούς ελληνικούς  κανόνες
Advertisement

Η Ιαπωνία είναι διάσημη για τους περίπλοκους κανόνες εθιμοτυπίας της. Μπορεί να μην είναι απαραίτητο να μετατρέπονται απλές ενέργειες σε απίστευτες τυπικότητες, αλλά στην Ιαπωνία, σίγουρα, κανείς δεν προσβάλλεται από αυτό. Εμείς έχουμε συλλέξει για εσάς κάποιους βασικούς κανόνες ευγένειας από την Ιαπωνία που θα σας αφήσουν άναυδους.

11. Όταν απευθύνεσαι σε ανθρώπους

11 Παραδείγματα ιαπωνικής εθιμοτυπίας που θα μας τρελάνουν - Εικόνα 2

Στην Ιαπωνία δεν είναι αρκετό να απευθύνεσαι σε ένα άτομο με το όνομα του. Και ο σεβαστός τίτλος «-san» είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν στην πραγματικότητα περισσότερα επίτιμα επιθέματα όταν προσφωνείς ή αναφέρεσαι σε ανθρώπους:

”-kun“ — ένα λιγότερο τυπικό επίθεμα από το ουδέτερο “-san.” Η γενική χρήση του «-kun» σημαίνει κατά προσέγγιση «φίλος». “-chan” — ένα ελαφρύ επίθεμα, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για παιδιά, μέλη της οικογένειας των γυναικών, εpαστές και στενούς φίλους. “-sama“ — η πιο σεβαστή εκδοχή («άρχοντας», «έντιμος»). Χρησιμοποιήθηκε για να αναφέρεται σε άρχοντες και θεότητες. Σήμερα, χρησιμοποιείται μερικές φορές για να εκφράσει σαρκασμό. ”-senpai“ — για να απευθυνθείς σε παλαιότερους συναδέλφους ή συμμαθητές σου. ”-kōhai“ — το αντίθετο του «senpai. ”-sensei“ — για να απευθύνεσαι σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς, επιστήμονες, σε πολιτικές και άλλες αρχές. «-shi» – για επίσημη γραφή.

10. Ανταλλαγή επαγγελματικών καρτών

11 Παραδείγματα ιαπωνικής εθιμοτυπίας που θα μας τρελάνουν - Εικόνα 3

Είναι ένα ολόκληρο τελετουργικό. Δείτε τι πρέπει να κάνετε:

Βεβαιωθείτε ότι η μπροστινή πλευρά της κάρτας σας είναι στραμμένη προς τον συνεργάτη. Προσφέρετε με τα δύο χέρια. Εάν η βαθμίδα σας είναι χαμηλότερη από την αξία του συνεργάτη σας, κρατήστε την κάρτα χαμηλότερα από αυτόν. Αν σας δοθεί μια επαγγελματική κάρτα, τοποθετήστε την σε θήκη καρτών και πάρτε μερικά δευτερόλεπτα για να την δείτε. Μην ξεχάσετε να υποκλιθείτε. Εάν δεν έχετε πορτοφόλι για κάρτες, είναι καταστροφή.

Είναι τραγικό να βάζετε τις επαγγελματικές κάρτες στην τσέπη σας!

9. Σε ανελκυστήρα

11 Παραδείγματα ιαπωνικής εθιμοτυπίας που θα μας τρελάνουν - Εικόνα 4

Αποδεικνύεται ότι ακόμη και εδώ υπάρχουν άτυποι αλλά σαφείς κανόνες. Αν είστε ο πρώτος που εισέρχεστε σε έναν κενό ανελκυστήρα, γίνεστε ο καπετάνιος του ανελκυστήρα και θα πρέπει να στέκεστε κοντά στο καντράν. Θα χρειαστεί να κρατήσετε την πόρτα ανοιχτή μέχρι να εισέλθει ο καθένας στον ανελκυστήρα. Επαναλάβετε έτσι για κάθε όροφο στον οποίο σταματά ο ανελκυστήρας. Πρέπει επίσης να είστε ο τελευταίος που θα φύγετε και πρέπει να κάνετε τα πάντα πολύ γρήγορα. Εάν είστε τουρίστας στην Ιαπωνία, σας συμβουλεύουμε να μην είστε ο πρώτος που εισέρχεται σε ένα ασανσέρ!

8. Υπόγειος σιδηρόδρομος

11 Παραδείγματα ιαπωνικής εθιμοτυπίας που θα μας τρελάνουν - Εικόνα 5

Στο μετρό, υπάρχουν ορισμένοι περιοριστικοί κανόνες που αναμένεται να ακολουθήσουν οι Ιάπωνες: η συζήτηση δεν επιτρέπεται (και στο τηλέφωνο) και είναι άδικο να κοιτάζεις τους άλλους.

Δεν είναι συνηθισμένο να προσφέρετε το κάθισμα σας στους ηλικιωμένους, ακόμα και αν δεν μπορούν να σταθούν. Υπάρχουν ειδικά καθίσματα με σήμανση για αυτούς, καθώς και για άτομα με ειδικές ανάγκες και έγκυες γυναίκες. Αυτά τα καθίσματα δεν πρέπει να καταλαμβάνονται εάν δεν ανήκει κάποιος σε αυτές τις κατηγορίες.

7. Το άγγιγμα

11 Παραδείγματα ιαπωνικής εθιμοτυπίας που θα μας τρελάνουν - Εικόνα 6

Στην Ιαπωνία, είναι αγενές να βλέπουμε τους ανθρώπους στα μάτια, πόσο μάλλον να τους αγγίζουμε. Αυτή η χώρα δεν είναι πολύ μεγάλη, έτσι κάθε άτομο σέβεται τον προσωπικό χώρο των άλλων. Εάν επισκεφθείτε την Ιαπωνία, μην αγγίζετε τους ανθρώπους.

Το να φιλάς κάποιον δημόσια είναι επίσης κατακριτέο εδώ. Πριν από το 1945, θεωρείτο παραβίαση της δημόσιας τάξης.

6. Αλκοολούχα ποτά

11 Παραδείγματα ιαπωνικής εθιμοτυπίας που θα μας τρελάνουν - Εικόνα 7

Όταν οι Ιάπωνες πίνουν, η κοινωνική ιεραρχία καταρρέει εντελώς. Και πίνουν πραγματικά πολύ. Ένας τοπικός καθηγητής μπορεί να πιει με τους μαθητές του, και στη συνέχεια να τον πάνε σηκωτό σπίτι. Ένας υποδειγματικός υπάλληλος που τροφοδοτεί τον επιχειρηματικό συνεργάτη του κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να μεθύσει σε ένα μπαρ καραόκε και να κάνει εμετό στο κοστούμι του. Και αυτό είναι φυσιολογικό.

Ενδιαφέρον είναι ότι, όταν όλοι ξεμεθούν, συμπεριφέρονται σαν να μην συνέβη τίποτα.

5. Χρήματα

11 Παραδείγματα ιαπωνικής εθιμοτυπίας που θα μας τρελάνουν - Εικόνα 8

Οι Ιάπωνες έχουν μια παράξενη στάση απέναντι στα χρήματα: για κάποιο λόγο, είναι ανήσυχοι να τα δείξουν δημόσια. Ως εκ τούτου, οι φάκελοι χρημάτων διακοσμημένοι με παραδοσιακό τρόπο είναι πολύ δημοφιλείς εδώ. Και αν δεν έχετε ένα τέτοιο φάκελο, θα πρέπει να τυλίξετε τα χρήματα σε ένα κομμάτι χαρτί πριν τα δώσετε σε κάποιον.

4. Η τέχνη του να κάθεσαι σωστά

11 Παραδείγματα ιαπωνικής εθιμοτυπίας που θα μας τρελάνουν - Εικόνα 9

Όταν κάθεστε αναδιπλώνοντας τα πόδια κάτω από τους μηρούς σας, αυτό ονομάζεται «seiza», και οι Ιάπωνες κάθονται στο πάτωμα μόνο με αυτόν τον τρόπο. Αισθάνονται άνετα καθισμένοι σε seiza-στυλ, σαν σε μια πολυθρόνα. Όμως, καθώς οι Ευρωπαίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό, τα πόδια τους μουδιάζουν μέσα σε λίγα λεπτά.

Εάν είστε τουρίστας ή ανώτερος και απλώσετε τα πόδια σας μπροστά ή στο πλάι, σίγουρα θα την γλιτώσετε και κανείς δεν θα πει τίποτα. Αλλά θα ήταν αδιανόητα ακατάλληλο για έναν Ιάπωνα να καθίσει έτσι.

3. Δώρα

11 Παραδείγματα ιαπωνικής εθιμοτυπίας που θα μας τρελάνουν - Εικόνα 10

Στην Ιαπωνία, η κουλτούρα της ανταλλαγής δώρων είναι πολύ ισχυρή και υπάρχουν 2 ειδικές περιόδους ανταλλαγής δώρων κάθε χρόνο: o-chugen (το καλοκαίρι) και o-seibo (το χειμώνα).

Σε πολλές χώρες, είναι συνηθισμένο να ανοίγεις ένα δώρο αμέσως. Στην Ιαπωνία, είναι ένα σημάδι απληστίας και ανυπομονησίας.

2. Υπόκλιση

11 Παραδείγματα ιαπωνικής εθιμοτυπίας που θα μας τρελάνουν - Εικόνα 11

Η τέχνη της υπόκλισης είναι τόσο σημαντική στη χώρα αυτή, που τα παιδιά τη μαθαίνουν από μικρή ηλικία. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να υποκλιθείς στην Ιαπωνία: όρθιος, καθισμένος, και γυναικείες και αρσενικές παραλλαγές. Εδώ είναι μερικές από αυτές:

Η υπόκλιση («eshaku») των 15 ° είναι για ανθρώπους ίσων επιχειρήσεων ή κοινωνικής τάξης. Το σεβαστό τόξο («keirei») 30 ° είναι υπόκλιση για έναν δάσκαλο ή ένα αφεντικό. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε η μεγαλύτερη υπόκλιση («saikeirei») 45 °, αν ζητάτε συγγνώμη ή βλέπετε τον αυτοκράτορα. Η υπόκλιση begging «ικετεύοντας για τη ζωή σας» πιθανότατα χρησιμοποιείται μόνο σήμερα, αν έχετε κάνει κάτι πραγματικά τρομερό.

1. Συμπεριφορά υπαλλήλων

11 Παραδείγματα ιαπωνικής εθιμοτυπίας που θα μας τρελάνουν - Εικόνα 12

Στην Ιαπωνία, ένας πελάτης ή ένας επιχειρηματίας είναι σχεδόν σαν θεός και αντιμετωπίζεται με απίστευτο σεβασμό. Όταν φεύγει, ολόκληρο το προσωπικό τον ακολουθεί στην πόρτα ή το ασανσέρ και συνεχίζει να υποκλίνεται μέχρι να κλείσουν οι πόρτες. Οι Ιάπωνες της νέας γενιάς πιστεύουν ότι αυτό είναι λίγο υπερβολικό και συχνά αγνοούν αυτό το τελετουργικό. Αναρωτιόμαστε τι μοίρα περιμένει την παραδοσιακή ιαπωνική εθιμοτυπία στους επόμενους αιώνες.

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement