10 τραγούδια του Μητροπάνου που κάνουν και τους ροκάδες να γουστάρουνε ζεϊμπέκικο

Advertisement
10 τραγούδια του Μητροπάνου που κάνουν και τους ροκάδες να γουστάρουνε ζεϊμπέκικο
Advertisement

Όταν είδα πρώτη μου φορά το Σέρπικο, είχα ζηλέψει εκείνη τη σκηνή στην οποία ο νεαρός Φρανκ αράζει στην αυλή του, Κυριακή πρωί, μ’ εσπρέσο κι όπερα στη διαπασών. “Ιταλός” σκέφτηκα.

Εγώ αν ήμουνα στη Νέα Υόρκη θα ‘πινα καφέ ελληνικό, αλλά τι να ‘βαζα ν’ ακούσω που να μυρίζει Ελλάδα; Ήμουνα μικρός, συμπαθάτε με…

Έπειτα έμαθα. Έμαθα πως έβγαλε η Ελλάδα έναν τύπο που ‘ταν λαϊκός μα τον ακούγαν όλοι. Γιατί τα διάλεγε τα τραγούδια που θα τραγουδήσει και φρόντιζε να ‘ναι όλα τους ντόμπρα, και δουλεμένα, και κάτι να ‘χουνε να πουν.

Και όταν ένα τραγούδι είναι έτσι, δεν έχει είδος. Αξία έχει! Ο Δημήτρης ο Μητροπάνος λοιπόν, τέτοια τραγούδια έλεγε. Και τον ακούγανε οι ροκάδες όσο τον ακούγανε κι οι λαϊκοί. Ίσως και περισσότερο…

1. Ρόζα

Αρχή απ’ τα γνωστά, αφού είναι “γνωστά” για πολύ καλούς λόγους. Η Ρόζα Λούξενμπουργκ έγινε ποίημα, ο Αλκαίος έκανε ιστορία την ανάγκη, ο Μικρούτσικος “μέτρησε” έναν ύμνο σε ζεϊμπέκικο κι η ενορχήστρωση της Ρόζας θα ‘πρεπε να ‘ναι μάθημα σε μουσικές σχολές.

Όσο για τον Μήτσο; Εκείνος σημάδεψε με τη φωνή του ένα τραγούδι και με το τραγούδι του μια ολόκληρη εποχή. Και μας έμαθε ζεϊμπέκικο μέσα σε 38 δευτερόλεπτα.

2. Πάντα Γελαστοί

Αν πιάσεις πάτο στάσου όρθιος, κι αν σε γελάσουν γέλα. Κι αν έχεις γίνει φίλος με κάθε είδους Χάρο, εδώ είσαι. Μια καθαρή ροκιά σε “καθαρό” μπουζούκι, απ’ την πιο καθαρή φωνή της σύγχρονης Ελλάδας. Πάντα γελαστοί και γελασμένοι ρε Δημήτρη!

3. Πατησίων και Παραμυθιού Γωνία

Αν είχε η “καλημέρα” μουσική και στίχους, θα ‘ταν ετούτοι δω. Λιώμα ξύπνησα μα σ’ αγαπώ ακόμα. Κι αυτό αρκεί για να ‘χει σύνορα η Πατησίων μου με το παραμύθι. Κι εγώ θα σου σφυρίζω καμηλιέρικα τραγούδια και θα γευτώ όλα τ’ αγκάθια σου, φτάνει να είσαι εκεί με μισή μεζούρα τζιν και λίγο αψέντι. Μια μεθυσμένη καλημέρα με τη φωνή του Μητροπάνου. Θαύμα.

4. Για μια Ντολόρες

Το αγαπημένο τραγούδι του Δημήτρη, μια αληθινή παραδοχή του να στήνεις όνειρα σ’ έναν κόσμο που χαίρεται να στα γκρεμίζει. Κι ενώ τσακίζεις τη φωνή σου μ’ άφιλτρο και μ’ αλκοόλ, η μέρα χαράζει σα γυαλί, κι ο Μήτσος με φωνή διαμάντι σου χαράζει στο δέρμα μια Ντολόρες. Ή κάποια άλλη…

5. Ατάκες

Μια ολόκληρη γουντιαλενική ταινία μπόρεσε να χορέσει ο Άλκης σε 4 τετράστιχα. Κι ο Μητροπάνος σ’ έκανε να κλαις για τις καμένες Ιθάκες του, για την Παναγιά του δρόμου που του βγήκε “φευγάτη”. Άρωμα από φθινόπωρο και βροχερά πλάνα. Μα δεν έχουμε έναν άνθρωπο για να γυρίσει την ταινία;

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα