8 σιτηρά που πρέπει να τρώτε για να χάσετε βάρος και 3 που πρέπει να αποφεύγετε

Advertisement
8 σιτηρά που πρέπει να τρώτε για να χάσετε βάρος και 3 που πρέπει να αποφεύγετε
Advertisement

Τον τελευταίο καιρό, τα σιτηρά έχουν αποκτήσει κακή φήμη επειδή πολλοί άνθρωποι τα αντιμετωπίζουν ως υδατάνθρακες και τους υδατάνθρακες ως τρόπο να βάλουν βάρος. Λοιπόν, δεν είναι ούτε τόσο απλό, αλλά και ούτε τόσο περίπλοκο. Κάποια σιτηρά θα σας βοηθήσουν πραγματικά να χάσετε ή να διατηρήσετε το τέλειο βάρος, ενώ κάποια άλλα θα κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

Το κόλπο είναι να επιλέξετε το σωστό είδος σιτηρών.

Γιατί χρειαζόμαστε τα σιτηρά;

8 σιτηρά που πρέπει να τρώτε για να χάσετε βάρος και 3 που πρέπει να αποφεύγετε +++Π - Εικόνα 2

Οι υδατάνθρακες και οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητα για το σώμα μας ώστε να λειτουργεί καλά και τα σιτηρά τα παρέχουν αυτά και τα δύο. Οι υδατάνθρακες μας δίνουν ενέργεια, ενώ οι φυτικές ίνες είναι σίγουρα χρήσιμες για την απώλεια βάρους. Οι ίνες είναι ουσιαστικά ένας μη πέψιμος υδατάνθρακας, που σημαίνει ότι τα τρόφιμα που τις περιέχουν έχουν λιγότερες θερμίδες από ό, τι η ίδια ποσότητα άλλων υδατανθράκων. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σας φουσκώνουν πιο γρήγορα και καταστέλλουν την όρεξη σας, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετικές στην απώλ

εια βάρους.

Οι τύποι των σιτηρών

8 σιτηρά που πρέπει να τρώτε για να χάσετε βάρος και 3 που πρέπει να αποφεύγετε +++Π - Εικόνα 3

Για να ξεκινήσουμε, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ίδιο σιτηρό μπορεί να έχει πολύ διαφορετικές ιδιότητες ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας του και η κατανόηση αυτού είναι πολύ σημαντική.

  • Τα σιτηρά ολικής αλέσεως περιέχουν όλα τα μέρη του σπόρου, το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέpμιο. Τα σιτηρά ολικής αλέσεως έχουν περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά από τους επεξεργασμένους σπόρους .
  • Στα επεξεργασμένα σιτηρά έχουν αφαιρέσει το πίτουρο και το φύτρο, γι ‘αυτό έχουν συνήθως μια λεπτότερη και μαλακότερη υφή. Δυστυχώς, χάνουν τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά και τις ίνες τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξευγενισμού.
  • Τα εμπλουτισμένα σιτηρά είναι επεξεργασμένοι σπόροι μετά την αντικατάσταση ορισμένων θρεπτικών συστατικών, τα οποία χάθηκαν κατά τη διάρκεια του εξευγενισμού.
  • Τα ενισχυμένα σιτηρά έχουν πρόσθετα θρεπτικά συστατικά που προστίθενται σε αυτά, τα οποία αλλιώς δεν συναντώνται σε αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο σιτηρών. Θα μπορούσαν να είναι βιταμίνες ή μέταλλα όπως το φολικό οξύ ή ο σίδηρος.

Ποια σιτηρά πρέπει να τρώτε για να χάσετε βάρος

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να επιλέγετε σιτηρά ολικής αλέσεως, υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), επειδή όσο περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα έχουν, τόσο πιο υγιεινά είναι.

1. Βρώμη

8 σιτηρά που πρέπει να τρώτε για να χάσετε βάρος και 3 που πρέπει να αποφεύγετε +++Π - Εικόνα 4

Η βρώμη είναι πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε φαινολικά αλκαλοειδή, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει την καρδιά. Η ίνα στη βρώμη είναι η ίνα β-γλυκάνης. Είναι γνωστή για την ικανότητά της να απορροφά πολύ νερό, πράγμα που σημαίνει ότι διογκώνεται στο στομάχι σας, αυξάνοντας την αίσθηση της πληρότητας. Σε γενικές γραμμές, η βρώμη είναι ένα καλό φαγητό για να χάσετε βάρος.

2. Καστανό ρύζι

8 σιτηρά που πρέπει να τρώτε για να χάσετε βάρος και 3 που πρέπει να αποφεύγετε +++Π - Εικόνα 5

Το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε τόσες πολλές βιταμίνες που σχεδόν γίνεται υπερ-τροφή. Έχει αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες της ομάδας Β και είναι ένα από τα πολύ λίγα προϊόντα που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο. Έχει επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και έχει χαμηλή πυκνότητα, που σημαίνει ότι αισθάνεστε γεμάτοι ενώ τρώτε μια σχετικά μικρή ποσότητα.

3. Σίκαλη ολικής άλεσης

8 σιτηρά που πρέπει να τρώτε για να χάσετε βάρος και 3 που πρέπει να αποφεύγετε +++Π - Εικόνα 6

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σίκαλη έχει περισσότερες θρεπτικές ουσίες ανά μερίδα από κάθε άλλο σπόρο ολικής αλέσεως. Έχει 4 φορές περισσότερες φυτικές ίνες από το κανονικό σιτάρι, 100 θερμίδες ανά μερίδα και έχει σχεδόν το 50% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σιδήρου.

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα