Γέφυρες του αρχαίου κόσμου που στέκονται ακόμη όρθιες – Ανάμεσα τους και μια στην Ελλάδα

Advertisement
Γέφυρες του αρχαίου κόσμου που στέκονται ακόμη όρθιες – Ανάμεσα τους και μια στην Ελλάδα
Advertisement

Τα αρχαία κτίρια που επιβιώνουν μέχρι τις μέρες μας αποτελούν συνήθη τουριστικά αξιοθέατα, αλλά και ικανοποιητικοί λόγοι για να επισκεφτούμε την πόλη όπου βρίσκονται και να τα θαυμάσουμε από κοντά. Συνήθως όμως, όταν μιλάμε για αρχαία κτίρια και αρχαίες κατασκευές, το μυαλό μας πάει σε ναούς, τόπους λατρείας, ταφικά μνημεία…

Παράδειγμα, ο Παρθενώνας, οι πυραμίδες της Αιγύπτου, το Κολοσσαίο.

Κι όμως, υπάρχουν αρχαίες κατασκευές οι οποίες μάλιστα χρησιμοποιούνται ακόμη στις μέρες μας και παρόλα αυτά ορισμένες φορές (αν κι όχι πάντα) γνωρίζουν μικρότερη δόξα σαν τουριστικά μνημεία. Οι αρχαίες αυτές κατασκευές, σχεδιάστηκαν με στόχο να αντέξουν και κάμποσες επιβεβαίωσαν τις δυνατότητες τους στο πέρας των αιώνων ή ακόμη και των χιλιετιών! Σε διάφορες περιοχές του κόσμου, μπορεί κανείς να εντοπίσει γέφυρες οι οποίες χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα κι όμως η αρχική κατασκευή τους χρονολογείται αιώνες πίσω.

Ας δούμε ορισμένες γέφυρες που ακολουθούν κατάφεραν να επιβιώσουν στο πέρασμα των χρόνων και δίνουν ιδέες για ταξίδια ώστε να τις θαυμάσουμε από κοντά…

Πόντε Σαντ Άντζελο (γέφυρα του Αγίου Αγγέλου) – Ρώμη-Βατικανό, ΙταλίαΓέφυρες του αρχαίου κόσμου που στέκονται ακόμη όρθιες – Ανάμεσα τους και μια στην Ελλάδα - Εικόνα 1

Πρόκειται για μια από τις διασημότερες (και ομορφότερες) γέφυρες του κόσμου, η οποία έχει γίνει γνωστή με διάφορα ονόματα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Κατασκευάστηκε το 136 μ.Χ. με διαταγή του αυτοκράτορα Αδριανού προκειμένου να συνδέσει τη Ρώμη με το μαυσωλείο του, το Κάστρο των Αγγέλων.

Γέφυρες του αρχαίου κόσμου που στέκονται ακόμη όρθιες – Ανάμεσα τους και μια στην Ελλάδα - Εικόνα 2

Η ονομασία τόσο του μαυσωλείου, όσο και της γέφυρας προέρχεται από το διάσημο άγαλμα του αρχάγγελου Μιχαήλ στην κορυφή του μαυσωλείου. Σύμφωνα με το θρύλο, ο άγγελος είχε εμφανιστεί το 590 π.Χ. στην κορυφή του ίδιου κτιρίου, δίνοντας θαυματουργό τέλος στο λοιμό που είχε πέσει στη Ρώμη.

Γέφυρες του αρχαίου κόσμου που στέκονται ακόμη όρθιες – Ανάμεσα τους και μια στην Ελλάδα - Εικόνα 3

Το 1668, ο κορυφαίος γλύπτης Λορέντσο Μπερνίνι σχεδίασε 10 αγγέλους οι οποίοι τοποθετήθηκαν κατά μήκος της γέφυρας, κάνοντάς την ακόμη ομορφότερη.

Γέφυρα Severan – Eskikale (παλιότερα Αρσάμεια παρά τον Νυμφαίο), Τουρκία

Γέφυρες του αρχαίου κόσμου που στέκονται ακόμη όρθιες – Ανάμεσα τους και μια στην Ελλάδα - Εικόνα 4

Η γέφυρα Severan ή αλλιώς Cendere, χτίστηκε κατά τον 2ο μ.Χ. αιώνα προς τιμήν του ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου, τη γυναίκα του, Ιουλία, και τους δύο γιους του, Καρακάλλα και Γέτα. Θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη ρωμαϊκή τοξωτή γέφυρα στον κόσμο.

Γέφυρες του αρχαίου κόσμου που στέκονται ακόμη όρθιες – Ανάμεσα τους και μια στην Ελλάδα - Εικόνα 5

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3 4 5

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα