Επιστήμονες εξηγούν τους λόγους που γκριζάρουν τα μαλλιά και τους τρόπους επιβράδυνσης της διαδικασίας

Advertisement
Επιστήμονες εξηγούν τους λόγους που γκριζάρουν τα μαλλιά και τους τρόπους επιβράδυνσης της διαδικασίας
Advertisement

Οι βρετανοί δερματολόγοι πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων και διαπίστωσαν ότι μέχρι την ηλικία των 50 ετών, το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει τουλάχιστον 50% γκρίζα μαλλιά. Επιπλέον, οι άνθρωποι με σχετικά χλωμό δέρμα αρχίζουν να γκριζάρουν μετά τα 30, τα μαλλιά των ασιατών – περίπου στα 40, και τα μαλλιά των ανθρώπων με σκούρο δέρμα – μετά τα 40.

Είναι μια φυσική διαδικασία που ονομάζεται αποχρωματισμός. Ωστόσο, μερικές φορές τα γκρίζα μαλλιά μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται στα 20 ή τα 30. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Εμείς θα σας εξηγήσουμε γιατί τα μαλλιά αρχίζουν να γκριζάρουν, ποιο πρόβλημα μπορεί να σηματοδοτήσει αυτή την διαδικασία και πώς να την επιβραδύνετε.

Τι δίνει χρώμα στα μαλλιά;

Επιστήμονες εξηγούν τους λόγους που γκριζάρουν τα μαλλιά και τους τρόπους επιβράδυνσης της διαδικασίας+++Π - Εικόνα 2

Η ανάπτυξη των μαλλιών και το χρώμα εξαρτώνται από τη δομή και την σωστή λειτουργία των τριχοθυλακίων ή για να είμαστε ακριβείς από τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη. Η μελανίνη αποτελείται από εμμηλανίνη και φαιομελανίνη και, ανάλογα με την ποσότητα και την αναλογία αυτών των χρωστικών ουσιών, σχηματίζεται όλο το φάσμα των χρωμάτων μαλλιών που είναι γνωστά σε εμάς.

Η δραστηριότητα της μελανίνης μειώνεται με την ηλικία ή υπό την επίδραση διαδικασιών που συμβαίνουν μέσα στο σώμα. Σταματά κυριολεκτικά τη συνεργασία με τις πρωτεΐνες των μαλλιών και έτσι γίνονται οι γκρι τρίχες που αρχίζουν να εμφανίζονται στις ρίζες. Η διαδικασία του ολοκληρωτικού γκριζαρίσματος μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια – τα μαλλιά δεν μπορούν να γίνουν γκρίζα αμέσως, ακόμη και αν ένα άτομο υποστεί μεγάλο στρες. Το στρες μπορεί μόνο να επιταχύνει τη διαδικασία επιδείνωσης της δομής των μαλλιών.

Λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση γκρίζων μαλλιών

Επιστήμονες εξηγούν τους λόγους που γκριζάρουν τα μαλλιά και τους τρόπους επιβράδυνσης της διαδικασίας+++Π - Εικόνα 3

  • Γενετικοί λόγοι – αν τα μαλλιά πολλών μελών της οικογένειας σας έγιναν γκρίζα σε νεαρή ηλικία, τότε είναι πιθανό να έχετε την ίδια μοίρα.
  • Προβλήματα στο θυρεοειδή
  • Ανεπάρκεια βιταμινών Β και σιδήρου στο αίμα
  • Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων
  • Υποσιτισμός καθώς και τακτική κατανάλωση προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, αλεύρι, γλουταμινικό νάτριο, αλάτι, βαφές
  • Το κάπνισμα εμποδίζει την παροχή οξυγόνου στα κύτταρα

Μύθοι για τα γκρίζα μαλλιά

Επιστήμονες εξηγούν τους λόγους που γκριζάρουν τα μαλλιά και τους τρόπους επιβράδυνσης της διαδικασίας+++Π - Εικόνα 4

Αν τραβήξετε μια γκρίζα τρίχα, θα αποκτήσετε 6 νέες γκρι τρίχες στο ίδιο σημείο. Μύθος. Ο αριθμός των γκρίζων μαλλιών σας δεν θα αυξηθεί, αλλά θα μπορούσε να μειωθεί, επειδή η τρίχα δεν θα ξαναβγεί. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι το θυλάκιο καταστρέφεται μετά από συνεχείς αφαιρέσεις και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τελικά θα σταματήσει η διαδικασία ανάπτυξης αυτής της τρίχας. Εάν θέλετε να απαλλαγείτε από μια γκρίζα τρίχα τόσο πολύ, μπορείτε να την κόψετε στη ρίζα με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού. Μπορεί να αλλάξει η δομή των γκρίζων μαλλιών; Τα μαλλιά σας μπορεί να λεπτύνουν. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων σχετίζεται με την αυξημένη ξηρότητα και σκληρότητα των μαλλιών. Αυτά είναι συνέπεια της μείωσης της δραστηριότητας των σμηγματογόνων αδένων του τριχωτού της κεφαλής.

Τα γκρίζα μαλλιά έχουν γκρι χρώμα. Αυτός είναι ένας μύθος. Στην πραγματικότητα, τα εντελώς γκρίζα μαλλιά είναι διάφανα. Καθώς η δραστηριότητα της μελανίνης μειώνεται, μπορεί να αποκτήσουν κιτρινόχρωμη απόχρωση. Φαίνονται γκρίζα μόνο λόγω οπτικής ψευδαίσθησης.

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα