Η Παναγία Σπηλιάς Αγράφων: Το μοναστήρι που θυμίζει αετοφωλιά ανάμεσα στις ελατοσκέπαστες πλαγιές

Advertisement
Η Παναγία Σπηλιάς Αγράφων: Το μοναστήρι που θυμίζει αετοφωλιά ανάμεσα στις ελατοσκέπαστες πλαγιές
Advertisement

Περνάει η Παναγία η Σπηλιώτισσα Λυγίστε δένδρων κορυφές Περνάει η Παναγία Λυγίστε ανθρώπων οι καρδιές. Γεμίστε ευθυμία Έρχεται η Μεγαλόχαρη, Η του Θεού μητέρα, Περνάει τα ψηλά βουνά Φθάνει στην Αργιθέα.

(Από την ποίηση του Παπαχαράλαμπου Κορλού για την Παναγία Σπηλιώτισσα, που αναφέρεται στη μεταφορά της θαυματουργής εικόνας κατά τους χειμερινούς μήνες στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Καραϊσκάκη).

Η Παναγία Σπηλιάς Αγράφων: Το μοναστήρι που θυμίζει αετοφωλιά ανάμεσα στις ελατοσκέπαστες πλαγιές - Εικόνα 1

Στην πανέμορφη οροσειρά των Αγράφων της Πίνδου, κοντά στο χωριό Κουμπουριανά και μέσα σε ένα απόκοσμο, άγριο τοπίο βρίσκεται η Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας.

Η Παναγία Σπηλιάς Αγράφων: Το μοναστήρι που θυμίζει αετοφωλιά ανάμεσα στις ελατοσκέπαστες πλαγιές - Εικόνα 2

Χτισμένη στην εξοχή ενός βράχου και σε υψόμετρο 800 μ. θυμίζει αετοφωλιά ανάμεσα στις ελατοσκέπαστες πλαγιές. Η θέα προκαλεί δέος στους επισκέπτες και κυριολεκτικά κόβει την ανάσα!

Η Παναγία Σπηλιάς Αγράφων: Το μοναστήρι που θυμίζει αετοφωλιά ανάμεσα στις ελατοσκέπαστες πλαγιές - Εικόνα 3

Απέχει από το Μουζάκι 41 περίπου χιλιόμετρα και στη βάση της ρέει ο Πετρηλιώτικος, παραπόταμος του Αχελώου. Πήρε το όνομα «Παναγία Σπηλιάς» από τη σπηλιά που βρίσκεται στο βράχο κάτω ακριβώς από το μοναστήρι, εκεί όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Τα δύσβατα χώματα της Αργιθέας διάλεξε για καταφύγιο η Παναγιά και καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου, ιδίως τον Δεκαπενταύγουστο, πλημμυρίζει από χιλιάδες προσκυνητές.

Η Παναγία Σπηλιάς Αγράφων: Το μοναστήρι που θυμίζει αετοφωλιά ανάμεσα στις ελατοσκέπαστες πλαγιές - Εικόνα 4

Η παράδοση αναφέρει σαν ιδρυτές της Μονής Σπηλιάς δύο αδέλφια, τον Αθανάσιο και τον Παρθένιο, καλόγεροι στο μοναστήρι του Αι – Χαραλάμπη, οι οποίοι το 1064 σε όνειρο που είδαν και οι δύο, η Παναγία τους υπέδειξε που να κτίσουν μοναστήρι αφιερωμένο σε Αυτήν.

Η Παναγία Σπηλιάς Αγράφων: Το μοναστήρι που θυμίζει αετοφωλιά ανάμεσα στις ελατοσκέπαστες πλαγιές - Εικόνα 5

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3 4

Διαβάστε περισσότερα
Advertisement

Πρόσφατα άρθρα